Αγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίου
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εντυπωσιάζουν τα στοιχεία μελέτης της ενεργειακής κρίσης που έκανε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η οποία τοποθετεί την σημερινή πραγματικότητα με αριθμούς αναδεικνύοντας τους ηττημένους. Ανάμεσα τους είναι η Ευρώπη ενώ οι κερδισμένοι είναι παραγωγοί όπως η Ρωσία και άλλα κρατικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής οι οποίες παράγουν το 58% των ρύπων ενώ οι εταιρείες του πολιτισμένου κόσμου μόλις το 14% των ρύπων. Η αγορά του 1,5 τρις δολαρίων έγινε των 4 τρις δολαρίων με τους Ευρωπαίους να πληρώνουν το μάρμαρο.

Ακολουθεί η ανάλυση της μελέτης

Η επανάσταση στο σχιστολιθικό πετρέλαιο και το σχιστολιθικό αέριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, πριν από 15-20 χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου με 915bcm/έτος.

Αυτή η παραγωγή είναι μία από τις αιτίες, για τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται σταδιακά από τη Μέση Ανατολή (δεν έχουν πλέον ανάγκη τα πετρέλαια και το αέριο των χωρών του Κόλπου). Ο δεύτερος παραγωγός πετρελαίου είναι η Ρωσία και τρίτος είναι το Ιράν

Η Κίνα είναι επίσης μεγάλος παραγωγός, αλλά η παραγωγή της Κίνας ουσιαστικά εξαφανίζεται – καταναλώνεται, από τις πολύ μεγαλύτερες ανάγκες που έχει η ίδια σε φυσικό αέριο.

Σπάνια στον δημόσιο διάλογο γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου (το 58% της παγκόσμιας παραγωγής) δεν προκύπτει από τους «δυτικούς» Majors (π.χ. ExxonMobil, Total, BP, Shell, κ.ά.), οι οποίοι κατέχουν μόλις το 14% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το 58% προκύπτει από κρατικές εταιρείες πετρελαίου (Saudi Aramco, Gazprom, PetroChina, NIOC κ.ά.) Κατά συνέπεια, το 58% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αερίων θερμοκηπίου δεν προέρχεται από παραγωγή των πολύ μεγάλων «δυτικών» εταιρειών ή των υπόλοιπων μικρομεσαίων ιδιωτικών εταιρειών (που είναι το υπόλοιπο 28%), αλλά προέρχεται από κρατικές εταιρείες οι οποίες, ούτε Γενικές Συνελεύσεις έχουν, ούτε Διοικητικά Συμβούλια που να λογοδοτούν στις κοινωνίες, ούτε υποχρεώσεις έχουν αναλάβει στα ζητήματα της περιβαλλοντικής προστασίας

Η πρόσφατη ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), αποτυπώνει μία απίστευτη ανισορροπία.

Το φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, την εποχή της όξυνσης των τιμών, κόστιζε 40 – 45$/MWh. Στην άλλη περιοχή του κόσμου, που πάντα ήταν η πιο ακριβή, δηλ. στην Ιαπωνία και την Κορέα, την ίδια εποχή της εκτόξευσης των τιμών, κόστιζε περίπου το διπλάσιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλ. 90$/MWh.

Στην «άτυχη» Ευρωπαϊκή Ένωση, το ίδιο φυσικό αέριο κόστιζε πάνω από 300$/ MWh

Απροστάτευτη και αθωράκιστη εμφανίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών

Εκπλήσσουν τα έσοδα των εταιρειών

Με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), τα προηγούμενα χρόνια από το 2015 μέχρι και το 2020, τα μέσα ετήσια παγκόσμια έσοδα των κρατών και εταιρειών, από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ήταν της τάξης του 1,5 τρισεκατομμυρίου ($1.500 δις). Το 2022 εκτιμάται ότι τα έσοδα αυτών των χωρών και εταιρειών, από τον μέσο όρο των 1.500$ δισεκατομμυρίων, θα εκτιναχθουν στα 4.000$ δισεκατομμύρια, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εσόδων να προκύπτει από την περιοχή του πλανήτη που βιώνει πιο επώδυνα από όλες τις άλλες την ενεργειακή κρίση, την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ουσιαστικά αυτό το διάγραμμα αποκαλύπτει μια τεράστια αφαίμαξη χρημάτων των Ευρωπαίων πολιτών, των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και των ευρωπαϊκών οικονομιών. Πρόκειται για μια τεράστια, μια συγκλονιστικού μεγέθους, μεταφορά πλούτου από την Ευρώπη προς τις προμηθεύτριες χώρες και εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Ρωσία το 2022, αντί για $7 δισεκατομμύρια πλεόνασμα, εκτιμάται ότι θα έχει $37 δισεκατομμύρια πλεόνασμα, διότι, παρά το γεγονός των μειώσεων στις εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες, η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχει ως αποτέλεσμα η Ρωσία να έχει πολύ περισσότερα έσοδα από αυτά που είχε τις προηγούμενες χρονιές.

Η Ευρώπη απορροφά το 72% του φυσικού αερίου της Ρωσίας, ενώ αντίθετα στην Κίνα εισέρχεται μόλις το 5%. Αυτό οδηγεί σε ένα πρώτο συμπέρασμα για το πόσο δύσκολο είναι για τη Ρωσία να ανακατευθύνει το φυσικό της αέριο προς την Κίνα, που είναι ο μεγάλος καταναλωτής, καθώς δεν υπάρχουν έτοιμοι αγωγοί να διοχετεύσουν αυτό το φυσικό αέριο. Το πετρέλαιο, σε ποσοστό 48% (δηλ. οι μισές εξαγωγές της Ρωσίας σε πετρέλαιο) πηγαίνει στην Ευρώπη, ενώ αντίστοιχα στην Κίνα εμφανίζεται επίσης μεγάλη κατανάλωση που αγγίζει το 31% των συνολικών εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας.