Πηγή Εικόνας: Facebook/Leonidas Christopoulos

Ψηφιακές εφαρμογές για την καταπολέμηση του κορονοϊού θα είναι το κεντρικό θέμα του άτυπου συμβουλίου υπουργών ψηφιακής πολιτικής και τηλεπικοινωνιών μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη 5 Μαΐου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το αίτημα του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη προς τον Κροάτη ομόλογό του Oleg Butković έγινε δεκτό από την κροατική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η και τα περισσότερα κράτη – μέλη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία υποστήριξαν την ελληνική πρωτοβουλία.

Ειδικότερα, στην τηλεδιάσκεψη θα αξιολογηθούν οι δράσεις που έχει αναλάβει μέχρι στιγμής μονομερώς κάθε κράτος – μέλος στους τομείς των ψηφιακών πρωτοβουλιών, της κατανομής πόρων και της επάρκειας του τηλεπικοινωνιακού δικτύου. Σκοπός είναι να υιοθετηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι βέλτιστες πρακτικές και να επιταχυνθούν οι πρωτοβουλίες όσον αφορά την δυνατότητα εξ αποστάσεως διάγνωσης, εργασίας, εκπαίδευσης αλλά και ψυχαγωγίας, δράσεις οι οποίες θα περιορίσουν δραστικά τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού.

Στην επιστολή του, η οποία κοινοποιήθηκε και προς την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Margrethe Vestager και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά και Υπηρεσίες Thierry Breton, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε αναφορά στην πρόσφατη απόφαση της Κροατικής Προεδρίας να ενεργοποιήσει τις Ολοκληρωμένες Ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πολιτική Αντιμετώπιση Κρίσεων (IPCR). Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού, μεταξύ των οποίων και η αποστολή έκτακτης ειδοποίησης μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, καλώντας σε συνεργασία και κοινή ψηφιακή στρατηγική.