Σταγόνα νερού
Σταγόνα νερού

Εντολή για να μην προχωράει η ΕΥΔΑΠ σε αποκοπές υδροδότησης, έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Την ίδια ώρα, αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία των Δημοσίων ΚΤΕΟ για το χρονικό διάστημα από 23.3.2020 έως και 31.3.2020 με απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, που αποσκοπεί στην προστασία της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορωνοϊού. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Καραμανλής, έχει δώσει οδηγίες στην ΕΥΔΑΠ να μην προχωρά σε διακοπή της παροχής λόγω καθυστέρησης πληρωμών λογαριασμών, για όσο διάστημα οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το συγκεκριμένο μέτρο αποσκοπεί στην αποφυγή συνωστισμού και στον περιορισμό μετακινήσεων πολιτών, ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν γνωρίζουν πως να πληρώσουν ηλεκτρονικά και έχουν συνηθίσει να καταβάλλουν το ποσό στα ταμεία της ΕΥΔΑΠ.

«Οι πολίτες μπορούν και συνίσταται να πληρώνουν μέσω e-banking τους λογαριασμούς νερού. Οι νεότεροι ας βοηθήσουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Σε κάθε περίπτωση, δεν απαιτείται κανένας πολίτης να βγει από το σπίτι για να μεταβεί σε ταμείο προκειμένου να πληρώσει την ΕΥΔΑΠ. Μπορεί να εξοφλήσει το λογαριασμό του, όταν περάσει η κρίση» τονίζει χαρακτηριστικά το ΥΠΟΜΕ.

Η εξυπηρέτηση πελατών της ΕΥΔΑΠ γίνεται κυρίως τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου. Παράλληλα,  με στόχο την προστασία των πολιτών και των εργαζομένων, αναστέλλεται η λειτουργία των Περιφερειακών Κέντρων της ΕΥΔΑΠ για το κοινό.

«Η ΕΥΔΑΠ σε ευθυγράμμιση με τις τελευταίες εξελίξεις περί απαγόρευσης κυκλοφορίας και προς διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι αναστέλλει τη λειτουργία όλων των Περιφερειακών της Κέντρων μέχρι νεότερης ενημέρωσης και ενισχύει τα εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης (ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά)». Πιο συγκεκριμένα:

Η πληρωμή λογαριασμού μπορεί να γίνεται μέσω:

  • Του www.eydap.gr για την πληρωμή λογαριασμών με χρήση χρεωστικής, πιστωτικής, ή προπληρωμένης κάρτας των συνεργαζόμενων Τραπεζών.
  • Των ATMs, αυτόματων μηχανημάτων, πάγιας εντολής, web banking συνεργαζόμενων Τραπεζών

ΚΤΕΟ 

Όσον αφορά τα δημόσια ΚΤΕΟ θα εξακολουθούν να διενεργούνται οι τεχνικοί έλεγχοι για τα φορτηγά και τα λεωφορεία που εκτελούν διεθνείς μεταφορές, καθώς και η έκδοση της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων (Κ.Ε.Κ.), που λαμβάνουν χώρα εντός της περιόδου από 16-3-2020 έως και 30-4-2020.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έχει επιβληθεί προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των Ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Ι.Κ.Τ.Ε.Ο) στο σύνολο της Επικράτειας -πλην αυτών που διαθέτουν εγκεκριμένη –αδειοδοτημένη αυτόματη γραμμή τεχνικού ελέγχου βαρέων οχημάτων για τον τεχνικό έλεγχο φορτηγών και λεωφορείων αυτοκίνητων οχημάτων που εκτελούν διεθνείς μεταφορές, των οποίων ο τεχνικός έλεγχος εξακολουθεί να διενεργείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Δηλαδή, εξαιρούνται αναγκαστικά μόνο φορτηγά και λεωφορεία που εκτελούν διεθνείς μεταφορές και άρα ελέγχονται κι από άλλα κράτη. Στόχος είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός και στα ΚΤΕΟ. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καλεί τους πολίτες να μην βγουν από το σπίτι τους ειδικά για να πάνε στα ΚΤΕΟ και να μην συνωστιστούν με άλλους οδηγούς εκεί. Έχουν δοθεί και συγκεκριμένες οδηγίες σε ιδιωτικά και δημόσια ΚΤΕΟ για την αποφυγή συνωστισμού. Επιπλέον, δεν θα γίνουν και οι εξετάσεις υποψηφίων ελεγκτών ιδιωτικών ΚΤΕΟ που ήταν προγραμματισμένες για την 30η Μαρτίου.

Ενδεχόμενη παράταση του χρονικού διαστήματος που αναφέρεται  στην απόφαση για τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ επισύρει αντίστοιχη παράταση απαγόρευσης λειτουργίας των Δημοσίων ΚΤΕΟ, προκειμένου να διασφαλίζονται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.