Φώτο Αρχείου - Από την τελετή παραλαβής 40 νέων αρθρωτών λεωφορείων το 1999 .Στην φώτο εσωτερικό λεωφορείου. 28/05/1999
Φώτο Αρχείου - Από την τελετή παραλαβής 40 νέων αρθρωτών λεωφορείων το 1999 .Στην φώτο εσωτερικό λεωφορείου. 28/05/1999
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Περίπου 20 λεπτά επιπλέον κατά μέσο όρο θα περιμένουν οι επιβάτες στις στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ, αφού τέθηκαν σε εφαρμογή τα μειωμένα δρομολόγια ως μέτρα μη εξάπλωσης του κορωνοΐού. Αντίστοιχα μειωμένα είναι όμως και τα δρομολόγια σε τρένο, μετρό και τραμ καθώς περισσότερο από το 50% των πολιτών έχουν εγκαταλείψει προς το παρόν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενώ οι απαραίτητες μετακινήσεις τους γίνονται με το αυτοκίνητο ή την μηχανή.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεση του το economix.gr, την περίοδο 1/3/2020 έως 15/3/2020 η Μέση Ημερήσια Κυκλοφορία στην Αττική Οδό ήταν 196.531 οχήματα/ημέρα και εμφανίζει μείωση κατά 12,6% σε σχέση με την περίοδο 10/3-24/3 πέρυσι (σ.σ. η σύγκριση δεν έγινε με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο γιατί 11/3/2019 ήταν Καθαρή Δευτέρα και το νούμερο δεν θα ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα).

Όσον αφορά τα οχήματα της ΟΣΥ, όπως τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΑ Κώστας Σιορίκης στο economix.gr, από αύριο θα βγαίνουν περίπου 1500 βάρδιες, όταν σε κανονικές συνθήκες ήταν περί τις 1900 σε καθημερινή βάση. Ήδη τα μέτρα που έχει φέρει η διοίκηση λαμβάνουν την θετική ανταπόκριση των υπαλλήλων, ενώ αύριο αναμένεται να μπουν πλαστικές αλυσίδες στο σημείο που βρίσκεται ο οδηγός ώστε να υπάρχει η σχετική απόσταση… ασφαλείας από τους επιβάτες.

Το επιβατικό κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται για το ημερήσιο ειδικό πρόγραμμα εκτέλεσης δρομολογίων για κάθε γραμμή από την εφαρμογή OASA Telemetics, την ιστοσελίδα της τηλεματικής, καθώς και από το πληροφοριακό κέντρο 11185. Πάντως σε γενικές γραμμές, σε λεωφορεία και τρόλεϊ, τα δρομολόγια θα ακολουθούν τις καθημερινές το μειωμένο πρόγραμμα δρομολογίων που ακολουθείται κανονικά τα Σάββατα, ενώ τις Κυριακές θα εφαρμόζεται το θερινό πρόγραμμα που είναι ακόμα πιο μειωμένο.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ και για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού λαμβάνονται ήδη όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως η συστηματική απολύμανση συρμών και οχημάτων από εξειδικευμένα συνεργεία, η αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ, η τοποθέτηση αντισηπτικών για τους εργαζομένους σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και καμπίνες οδηγών και η προμήθεια 40.000 γαντιών για τους οδηγούς των λεωφορείων.

Σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, στάσεις τηλεματικής, συρμούς μετρό, κτλ) επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που υπενθυμίζουν τις οδηγίες προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ συστήνει επίσης στους επιβάτες να ελαχιστοποιήσουν τις συναλλαγές με χαρτονομίσματα και κέρματα και να προτιμήσουν τη χρήση καρτών -πιστωτικών ή χρεωστικών- στα εκδοτήρια.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι ζητούν την διενέργεια δωρεάν μετακινήσεων για τους πολίτες όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα σε συνδυασμό με τη διακοπή των ελέγχων κομίστρου αλλά και τον άμεσο εργαστηριακό έλεγχο όσων εργάζονται στον τομέα κίνησης των αστικών συγκοινωνιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έχει απευθύνει έκκληση από τα social media στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και να αποφεύγουν τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος.