Πύργος του Πειραιά
Η πρόταση της κοινοπραξίας προβλέπει την μετατροπή του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά σε μικτής χρήσης κτήριο.
Πύργος του Πειραιά
Η πρόταση της κοινοπραξίας προβλέπει την μετατροπή του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά σε μικτής χρήσης κτήριο.
Πηγή Εικόνας: Google maps

Σε σερί επενδύσεων προχώρησε η Prodea τους τελευταίους 15 μήνες, όπως φανερώνουν τα οικονομικά μεγέθη της ΑΕΕΑΠ, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα με αξία χαρτοφυλακίου ύψους 2,2 δις ευρώ από 1,8 δις ευρώ τo 2018. Πρόκειται δηλαδή για αύξηση κατά 400 εκατ. ευρώ που φανερώνει τον επενδυτικό οργασμό της εταιρίας το 2019, με τα έσοδα από μισθώματα να αυξάνονται το 2019 κατά 11,7% στα 135,6 εκατ. ευρώ από 121,3 εκατ. ευρώ το 2018.

Πώς όμως διαμορφώνονται οι κυριότητες επενδύσεις της εταιρείας το 2019 και το πρώτο δίμηνο του 2020;

Αναλυτικά, η Prodea προχώρησε στην απόκτηση:

 – ακινήτου που βρίσκεται στην οδό Ολύμπου 12 και Γλάδστωνος 19 στη Θεσσαλονίκη έναντι συνολικού τιμήματος ποσού 1,260 εκατ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένων εξόδων κτήσης ποσού 71 χιλ. ευρώ). Η συνολική επιφάνεια του ακινήτου ανέρχεται σε περίπου 4,9 χιλ. τ.μ., ενώ σκοπός της εταιρείας είναι η ανακαίνιση του ακινήτου και η μετατροπή του σε φοιτητικές κατοικίες και διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με  συνολικό κόστος 2,687 εκατ. ευρώ.

 – του 100% των μεριδίων της εταιρείας ΗΛΔΗΜ που είναι ιδιοκτήτρια ενός ακινήτου εμπορικών αποθηκών σύγχρονων προδιαγραφών, η συνολική επιφάνεια του οποίου ανέρχεται σε 5,1 χιλ. τ.μ. και είναι ήδη εκμισθωμένο. Το τίμημα για την απόκτηση των μεριδίων της ΗΛΔΗΜ ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ, ενώ το τίμημα για την αγορά του ακινήτου ανήλθε σε 2,8 εκατ. ευρώ.

– ακινήτου επί της Λεωφόρου Συγγρού 44, Δοντά και Φαλήρου στην Αθήνα, συνολικής επιφάνειας περίπου 5,5 χιλ. τ.μ. Το τελικό τίμημα της απόκτησης ανήλθε σε 5,9 εκατ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένων εξόδων κτήσης ποσού 374 χιλ. ευρώ).

-του πύργου Πειραιά, μέσω μίσθωσης 99 χρόνων, σε κοινοπραξία με την εταιρεία Cante Holdings , συμφερόντων Dimand και την EBRD.  Στο ακίνητο, μέσω επένδυσης 50 εκατ. ευρώ, θα αναπτυχθούν μικτές χρήσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων υπόγειες θέσεις στάθμευσης, ισόγεια καταστήματα και γραφεία στους υπέρ του ισογείου ορόφους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την, υψηλής προβολής και εμπορικότητας, τοποθεσία του ακινήτου.

– δύο όμορων εμπορικών ακινήτων στην Αθήνα (εκ των οποίων το ένα είναι συνολικής επιφάνειας 6,9 χιλ. τ.μ. περίπου και βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού και Λαγουμιτζή και το δεύτερο είναι συνολικής επιφάνειας 2 χιλ. τ.μ. περίπου και βρίσκεται επί των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή) έναντι τελικού τιμήματος 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται η κατεδάφιση των κτηρίων και η ανέγερση κτηρίου ή κτιρίων σύγχρονων προδιαγραφών βάσει των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης εκτιμώμενης συνολικής επιφανείας άνω των 24 χιλ. τ.μ. (ανωδομή άνω των 14 χιλ. τ.μ. και υπόγειοι βοηθητικοί χώροι και θέσεις στάθμευσης 10 χιλ. τ.μ.).

– 100% των «διαχειριστικών» μετοχών (management shares) και του 88,23% των επενδυτικών μετοχών (investment shares) της CYREIT Variable Investment Company PLC (“CYREIT”) με έδρα την Κύπρο. Η CYREIT, η οποία έχει συσταθεί ως Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), έχει στην κατοχή της, μέσω θυγατρικών εταιρειών, 21 εμπορικά ακίνητα (ενδεικτικά: γραφεία, καταστήματα, big boxes, ξενοδοχειακή μονάδα), με συνολική μεικτή επιφάνεια που ξεπερνά τα 120 χιλ. τ.μ., στην Κύπρο (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο). Το τίμημα για την απόκτηση των μετοχών του CYREIT ανήλθε σε 140,4 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία κτήσης των ακινήτων κατά την ημερομηνία της απόκτησης ανερχόταν σε 147,6 εκατ. ευρώ.

-το 40% των μετοχών της εταιρείας «Επενδυτική Περιουσία Χανίων Ανώνυμη Εταιρεία» («ΕΠ Χανίων»), έναντι τιμήματος 3,4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει στην κατοχή της δύο οικόπεδα στα Χανιά συνολικής επιφάνειας 11,4 χιλ. τ.μ.. Σκοπός της Εταιρείας και των συνεταίρων της είναι η ανάπτυξη και η αξιοποίηση των εν λόγω οικοπέδων λαμβάνοντας υπ’ όψιν το προνομιακό σημείο στο οποίο βρίσκονται.

-το 90% των μετοχών της εταιρείας Vibrana Holdings Ltd. με έδρα την Κύπρο. Η εταιρεία απέκτησε το 97,93% των μετοχών της κυπριακής εταιρείας «The Cyprus Tourism Development Company Limited» (εφεξής «CTDC»), ιδιοκτήτριας του 5* ξενοδοχείου «The Landmark Nicosia» στη Λευκωσία της Κύπρου. Το συνολικό τίμημα για την απόκτηση των μετοχών της CTDC ανήλθε σε 55,6 εκατ. ευρώ μέσω της δημόσιας πρότασης που υπέβαλε στις 26 Φεβρουαρίου 2019 για την απόκτηση κατ’ ελάχιστον του 90% και κατά μέγιστο του 100% των μετοχών της CTDC. Το τίμημα που αντιστοιχεί στο έμμεσο ποσοστό της Εταιρείας (90% του 97.93% της CTDC) ανήλθε σε περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ.

– το 60% στην εταιρεία Aphrodite Hills Resort Limited στην Πάφο της Κύπρου. Το Aphrodite Hills Resort διαθέτει το μοναδικό πιστοποιημένο PGA National Cyprus γήπεδο γκολφ καθώς και ξενοδοχειακή μονάδα και λοιπά ακίνητα συναφή με τη χρήση, λειτουργία και εκμετάλλευση του resort. Επίσης, η εταιρεία διαθέτει αποθέματα τα οποία περιλαμβάνουν οικόπεδα προς ανάπτυξη κατοικιών για μεταγενέστερη πώληση τους. Σκοπός της Εταιρείας και των συνεταίρων της είναι το resort να συνεχίσει να αναπτύσσεται καθώς υπάρχει υπολειπόμενος συντελεστής δόμησης για την ανάπτυξη επιπλέον κατοικιών.

-το 60% στην εταιρεία Aphrodite Springs Public Limited στην Πάφο της Κύπρου. Το Aphrodite Springs εκτείνεται σε 1.472 χιλ τ.μ. γης, όμορης με το Aphrodite Hills Resort, και είναι αδειοδοτημένη για την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ και 125 χιλ. τ.μ. κατοικιών και ακινήτων συμπληρωματικών χρήσεων. Η αξία κτήσης του οικοπέδου κατά την ημερομηνία της απόκτησης ανερχόταν σε 8,1 εκατ. ευρώ.

– την απόκτηση ενός εμπορικού ακινήτου το οποίο βρίσκεται στην Πλατεία Φιλικής Εταιρείας 19-20 στην Αθήνα, συνολικής επιφάνειας περίπου 496,5 τ.μ. έναντι 2,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ποσό 629 χιλ. ευρώ είχε καταβληθεί ως προκαταβολή.

-την απόκτηση ενός εμπορικού ακινήτου επί της Λεωφόρου Αγγέλου Μεταξά 7 στην Γλυφάδα, συνολικής επιφάνειας 415 τ.μ. προς 2,1 εκατ. ευρώ.