Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη μεγάλη προσέλευση επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 28ης Agrotica και το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην πόλη, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του κεντρικού δήμου. Ο κ.Ζέρβας τόνισε πως φάνηκαν “τα όρια της πόλης”, εκφράζοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν νέοι χώροι στάθμευσης.

“Η πόλη ήταν sold out λόγω της κλαδικής έκθεσης Agrotica, γεγονός που μας χαροποιεί, καθώς την επισκέφτηκαν 150.000 άτομα. Το κακό βέβαια ήταν το κυκλοφοριακό. Και φάνηκαν ποια είναι τα όρια της πόλης. Χτύπησε ‘καμπανάκι’ για το πόσο σημαντικό είναι να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης”, είπε ο κ.Ζέρβας.

Χαρακτηριστικά υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης στο χώρο της ΔΕΘ και υπόγεια πάρκινγκ στους στάβλους Παπάφη αλλά και στην Πλατεία Ελευθερίας μετά την εγκατάλειψη του έργου από τον ανάδοχο.  “Πρέπει όλοι να φροντίσουμε ώστε να παρέχουμε θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης”, κατέληξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Κριτική από την αντιπολίτευση για την Πλατεία Ελευθερίας

Η τοποθέτηση του δημάρχου για δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ στην Πλατεία Ελευθερίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Κριτική άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης “Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον”, Γιώργος Ορφανός, κατηγορώντας τον δήμαρχο πως οι δημοτικοί σύμβουλοι ενημερώνονται για τα σχέδια του από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. “Οταν συζητήσαμε ένα μήνα πριν για την πορεία του έργου της Πλατείας Ελευθερίας ο κ.δήμαρχος δεν είχε άποψη. Τώρα απέκτησε”, είπε ο κ.Ορφανός.

Για “μπάχαλο” της διοίκησης όσον αφορά το κυκλοφοριακό και τη δημιουργία πάρκινγκ στην Πλατεία Ελευθερίας έκανε λόγο η επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Μαζί”, Κατερίνα Νοτοπούλου. “Αναφέρεστε σε παλιό μοντέλο λειτουργίας της πόλης και κοιτάτε πώς θα φέρετε περισσότερα αυτοκίνητα. Λέτε ότι έναν τόπο ιστορικής αλήθειας και μνήμης θα τον κάνετε πάλι τρύπα; Είναι κρίμα και άδικο για την πόλη και ντροπή για την ιστορία”.

 

Σπ. Βούγιας: “Απειλούνται” 20 έργα του ΕΣΠΑ για τον κεντρικό δήμο

Τον κίνδυνο “να χαθούν 20 έργα του ΕΣΠΑ, μεταξύ των οποίων και οι ποδηλατόδρομοι”, καθώς ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες υλοποίησής τους, επισήμανε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΠΟΛΗχρωμη Πόλη”, Σπύρος Βούγιας, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

‘Οπως είπε ο κ. Βούγιας, στις 20 Ιανουαρίου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απέστειλε προειδοποιητική επιστολή προς τον δήμο Θεσσαλονίκης “κατηγορώντας τον πως δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές του υποχρεώσεις και καταγράφει επικίνδυνες υστερήσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην απένταξη των έργων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κ. Μακεδονίας”.

Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, απάντησε πως η ίδια επιστολή εστάλη σε όλους τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας “πιέζει, διότι κάποιοι δεν είναι συνεπείς”. Διευκρίνισε πως η υπηρεσία του δήμου κατέθεσε απάντηση υπογραμμίζοντας πως κάποια από αυτά τα έργα είναι στο στάδιο της δημοπράτησης και άλλα σε φάση υλοποίησης. “Από τα 20 – 21 εκατ. ευρώ, τα 15 εκατ. ευρώ θα απορροφηθούν μέσα στο 2020”, είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Πιο συγκεκριμένα για τους ποδηλατόδρομους ο κ. Ζέρβας ανέφερε πως τον επόμενο μήνα θα δημοπρατηθεί η κατασκευή ενός εκτεταμένου δικτύου.