Με αριθμό δημόσιων και έργων που προωθούνται με την μέθοδο των ΣΔΙΤ προχωρά αριθμό έργων η Περιφέρεια Αττικής, με στόχο να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τα απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ). Για τον ΠΕΣΔΑ, μέχρι και τον Μάρτιο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ανάθεση της μελέτης, ώστε αυτός να προσαρμοστεί στις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εξήγησε, χθες, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Τα έργα

Με στόχο να τερματιστεί η λειτουργία της Φυλής το αργότερο σε μία πενταετία, η Περιφέρεια σχεδιάζει νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων:

-στη θέση «Μαύρο Βουνό», στο Γραμματικό που θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, και δρομολογείται να δημοπρατηθεί ως το τέλος Μαΐου του 2020. Υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2025. Ο κ. Πατούλης διευκρίνισε, χθες, ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει στο Γραμματικό ΧΥΤΑ, όπως αυτός της Φυλής, επειδή εκεί θα κατασκευαστεί μια «σύγχρονη, ευρωπαϊκών προδιαγραφών πράσινη εγκατάσταση επεξεργασίας των απορριμμάτων, που θα προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή κι όχι από όλη την Αττική».

– στη Φυλή (ΜΕΑ Κεντρικού Τομέα), που θα υλοποιηθεί ως έργο ΣΔΙΤ, του οποίου ο φάκελος στη διυπουργική Επιτροπή θα υποβληθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2020, έχοντας ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

– στο Σχιστό που θα υλοποιηθεί ως ΣΔΙΤ με την υποβολή του φακέλου στη διυπουργική επιτροπή  να τοποθετείται το δεύτερο τρίμηνο του 2020 με ορίζοντα ολοκλήρωση το 2025.

Σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία των απορριμμάτων θα παίξει το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης Άνω Λιοσίων, το οποίο θα αναβαθμιστεί. Στο έργο αυτό, που είναι ύψους 130 εκατ. ευρώ κι έχει ως ημερομηνία υποβολής προσφορών την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, έχει αναφερθεί αναλυτικά το Economix.gr. Προκειμένου να είναι δυνατή η σταδιακή «απενεργοποίηση» του ΧΥΤΑ Φυλής, προχωράει η πρώτη φάση αποκατάστασης της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (ΟΕΔΑ).

Η ανακύκλωση

Κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής έχει η ανακύκλωση και η επεξεργασία των βιοαπόβλητων. Για το σκοπό αυτό, οι Δήμοι θα υποστηριχθούν με πόρους άνω του 1,3 εκατ. ευρώ, με την τεχνική βοήθεια του ΠΕΠ Αττικής, ώστε να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των τοπικών τους σχεδίων και να υπάρξει πρόβλεψη για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων.  Επίσης, θα προχωρήσει σταδιακά από σήμερα ως τον Ιούνιο, η προμήθεια 80 νέων απορριμματοφόρων και 9.000 καφέ κάδων που θα δοθούν στους Δήμους για τη στοχευμένη και στοχοθετημένη συλλογή βιοαποβλήτων.

Επίσης, σταδιακά το 2020-2021 θα διατεθούν μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους, 1.000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία, όπως σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικούς χώρους, εκκλησίες, κλπ. Και σταδιακά ως το τέλος Μαΐου θα παραληφθούν 60 φορτηγά που θα λειτουργούν ως κινητά πράσινα σημεία και θα χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών.