Εκπνέει τέλος Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για περιοχές της Δυτικής Αττικής και νησιών του Αργοσαρωνικού, την ίδια ώρα που το υπουργείο Περιβάλλοντος έβαλε για… λίγο στον πάγο, την ενεργοποίηση των προστίμων για τους ασυνεπείς πολίτες. 

Αναλυτικότερα, 31 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για τις περιοχές:

– Της Δυτικής Αττικής που ανήκουν στους καλλικρατικούς δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Βιλλίων , Ερυθρών).

– Της Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, στις περιοχές που ανήκουν στους καλλικρατικούς δήμους Κυθήρων (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Αντικυθήρων, Αρωνιάδικων, Καραβά, Καρβουνάδων, Κοντολιάνικων, Κυθήρων, Λιβαδίου, Λογοθετιάνικων, Μητάτων, Μυλοποτάμου, Μυρτιδίων, Ποταμού, Φρατσίων, Φριγκιλιάνικων), Μεθάνων ( προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Κουνουπίτσης, Κυψέλης, Μεθάνων, Λουτροπόλεως Μεθάνων, Μεγαλοχωρίου) Τροιζήνος ( προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Άνω Φαναρίου, Γαλατά, Δρυόπης, Καρατζά, Τακτικουπόλεως, Τροιζήνος) , Πόρου, Σπετσών, Ύδρας, Αγκιστρίου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σήμερα η κτηματογράφηση της χώρας ανέρχεται στο 33%, ενώ ακόμα 58% θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος. Από τα εκτιμώμενα 39,1 εκατ. ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε όλη τη χώρα, έχουν ήδη καταγραφεί τα 12,9 εκατ., ενώ ακόμα 22,7 εκατ. δικαιώματα βρίσκονται υπό καταγραφή. Το 2019 ένας στους πέντε υπέβαλλε τη δήλωσή του ηλεκτρονικά.

Με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου πάντως, ένας τεράστιος όγκος γραφειοκρατίας θα εκλείψει. Θα υπάρξει πλήρης εκσυγχρονισμός του πλαισίου διαχείρισης γης και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πληροφορίες που αφορούν το ακίνητο του ή την περιοχή στην οποία θέλει να επενδύσει. Αποτελεί επίσης το πρώτο βήμα για την δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνεται η οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, οι γραμμές των αιγιαλών, οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης και φυσικά τα όρια των οικοπέδων.

Σημειώνεται ότι το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

Διευκολύνσεις πολιτών

– Παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από τα Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με την διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα, εντοπισμό, κλπ.

– Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης δωρεάν υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω κινητού τηλεφώνου.

– Παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του παγίου τέλους με δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.

– Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο 210 6505600 ή στον τετραψήφιο αριθμό 1015 ή στην επίσημη ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr

Τρέχουν και οι αναρτήσεις 

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το Κτηματολόγιο δεδομένου ότι τρέχουν παράλληλα οι συλλογές δηλώσεων αλλά και οι αναρτήσεις για περιοχές που ολοκληρώθηκαν κατά το παρελθόν.

Την… σκυτάλη μετά την Αθήνα όπου θα ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου, πρόκειται να πάρουν οι εξής: 

20 Φεβρουαρίου: Κιλκίς και Λάρισα

20 Μαρτίου: Ημαθία και Θεσσαλονίκη 

20 Απριλίου: Αχαΐα, Ηλεία, Πιερία, Ανατολική Αττική

20 Μαΐου: Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Καρδίτσα 

20 Ιουνίου: Έβρος, Αχαΐα (υπόλοιπο)

Προανάρτηση

20 Μαρτίου: Φθιώτιδα και Βοιωτία (υπόλοιπο)