Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών και των επαγγελματιών, στις πολύωρες αναμονές και στις καθυστερήσεις έρχονται να βάλουν οι ψηφιακές υπηρεσίες του νέου Κτηματολογικού Γραφείου της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται επί της οδού Τσιμισκή 136 (κτιριακό συγκρότημα ΧΑΝΘ), και εγκαινιάστηκε χθες το πρωί παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με την ολοκλήρωση της μετάπτωσης του Υποθηκοφυλακείου Θεσσαλονίκης στον φορέα Κτηματολόγιο, λήγει μια μεγάλη εκκρεμότητα από το 2018 και καθιστά διαθέσιμες τις ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου για την πόλη της Θεσσαλονίκης με κύρια και πιο σημαντική την πλατφόρμα akinita.gov.gr, η οποία εξασφαλίζει την μεταγραφή ακινήτου εντός μιας εργάσιμης ημέρας.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεχίζει να μειώνει έμπρακτα τη γραφειοκρατία, υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, καταργείται η διαδικασία πρόδηλου λάθους που αφορά στα φυσικά πρόσωπα για το Κτηματολόγιο αφού πλέον θα αντλούνται τα στοιχεία των προσώπων από το Μητρώο Πολιτών χωρίς οι πολίτες να προβούν σε κάποια ενέργεια.

Σχεδόν το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών πραγματοποιείται πλέον ψηφιακά μέσω του ktimatologio.gov.gr, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ελαχιστοποιώντας το χρόνο των συναλλαγών.

Μετά και την ένταξη των Υποθηκοφυλακείων Θεσσαλονίκης και Νεάπολης στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, όλη η περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης ανήκει στον φορέα.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης δήλωσε: «Μετά από έξι χρόνια προσπαθειών, μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα για τη Θεσσαλονίκη λήγει. Άνοιξε το Κτηματολογικό Γραφείο, το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη τη χώρα σε άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης χωρίς την πολιτική βούληση του οποίου δεν θα είχε λήξει αυτή η εκκρεμότητα. Πρακτικά για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σημαίνει ότι από την πρώτη ημέρα λειτουργίας δεν προσκαλείται ο κόσμος να έρθει στο Κτηματολόγιο, μιας και θα εξυπηρετείται ψηφιακά στο μεγαλύτερο εύρος των πράξεων. Οι μεταβιβάσεις φυσικών προσώπων, οι αγοραπωλησίες γίνονται πλέον μέσω του akinita.gov.gr και να εκτελούνται σε μια εργάσιμη ημέρα. Και σχεδόν οι υπόλοιπες πράξεις εξυπηρετούνται ψηφιακά. Σε συνεχή συνεργασία με τους συλλόγους, βελτιώνουμε συνεχώς τις πλατφόρμες ώστε να είναι χρηστικές για επαγγελματίες και πολίτες. Ψηφιοποιείται επίσης το αρχείο της Θεσσαλονίκης και των Υποθηκοφυλακείων, περίπου 40 εκατ. σελίδων, ώστε να ελαφρύνουμε την πρόσβαση των πολιτών και των επαγγελματιών».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης δήλωσε: «Η ίδρυση του νέου Κτηματολογικού Γραφείου της πόλης είναι μια πραγματικότητα, η οποία θα βιωθεί από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης πολύ σύντομα. Οι βασικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, που είναι σήμερα εδώ, με τους εκπροσώπους της, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών θα συμβάλουν αποφασιστικά ώστε να πάμε σε μια καινούργια εποχή σε έναν πολύ σημαντικό τομέα, ο οποίος διαδραματίζει ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μεταξύ των άλλων διότι όλες οι συντελούμενες πράξεις που καταλήγουν στο Κτηματολογικό Γραφείο έχουν σαφέστατα οικονομική επίδραση».

Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τζίμας χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «σημαντική» καθώς θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και θα διευκολυνθεί η συναλλαγή με τον πολίτη. «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος Δημήτρης Φινοκαλιώτης σημείωσε: «Σήμερα αναδεικνύεται μια σύγχρονη μορφή της δημόσιας διοίκησης, όπου πλέον δεν θα υπάρχουν ουρές και ταλαιπωρία και όλα θα μπορούν να γίνονται ψηφιακά».

55% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν ψηφιακά ήδη από την πρώτη μέρα 

Συμβολαιογράφοι δικηγόροι και πολίτες μπορούν πλέον να συναλλάσσονται με το Κτηματολόγιο ψηφιακά και να εξυπηρετούνται με ταχύτητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αγοραπωλησίες ακινήτων μπορούν πλέον να ολοκληρώνονται σε μια εργάσιμη ημέρα στο Κτηματολόγιο μέσω του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης που είναι διαθέσιμος από το akinita.gov.gr.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τα στατιστικά μετά το πέρας της πρώτης μέρας, οι ψηφιακές πράξεις που ολοκληρώθηκαν στο Κτηματολόγιο Θεσσαλονίκης, ξεπέρασαν το ποσοστό του 55%, ένα υψηλό ποσοστό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κυρανάκης «οι μεταβιβάσεις φυσικών προσώπων, οι αγοραπωλησίες γίνονται πλέον μέσω του akinita.gov.gr και να εκτελούνται σε μια εργάσιμη ημέρα. Και σχεδόν οι υπόλοιπες πράξεις εξυπηρετούνται ψηφιακά. Σε συνεχή συνεργασία με τους συλλόγους, βελτιώνουμε συνεχώς τις πλατφόρμες ώστε να είναι χρηστικές για επαγγελματίες και πολίτες. Ψηφιοποιείται επίσης το αρχείο της Θεσσαλονίκης και των υποθηκοφυλακείων, περίπου 40 εκατ. σελίδων, ώστε να ελαφρύνουμε την πρόσβαση των πολιτών και των επαγγελματιών».