Συμφωνία για επαναχρησιμοποίηση λυμάτων της Ανατολικής Αττικής
H Ελλάδα παραμένει αντιμέτωπη με μεγάλα πρόστιμα για την ελλιπή διαχείριση αστικών λυμάτων.
Συμφωνία για επαναχρησιμοποίηση λυμάτων της Ανατολικής Αττικής
H Ελλάδα παραμένει αντιμέτωπη με μεγάλα πρόστιμα για την ελλιπή διαχείριση αστικών λυμάτων.
Πηγή Εικόνας: Pixabay

Η αξιοποίηση των επεξεργασμένων εκροών από το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας Πικερμίου και Σπάτων Αρτέμιδας, ήταν το αντικείμενο του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΥΔΑΠ και των ανωτέρω δήμων .

Το σύμφωνο υπέγραψαν την Τρίτη ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χ. Σαχίνης, οι δήμαρχοι Β. Μπουρνούς και ο Δ. Μάρκου, με την παρουσία του στελέχους της ΕΥΔΑΠ Τζίνα Στεφανάκου και του προϊστάμενου της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόση.

 

Βάση του συμφώνου, οι εμπλεκόμενες πλευρές αποδέχτηκαν να προβούν σε ενέργειες που θα συμβάλλουν στην επαναχρησιμοποίηση των παραγόμενων αστικών λυμάτων της Ανατολικής Αττικής για άρδευση καθώς και για αστική και περιαστική χρήση, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

 

Με αφορμή την υπογραφή του συμφώνου ο περιφερειάρχης επισήμανε: «Αποτελεί στρατηγική επιλογή ο σεβασμός στο περιβάλλον» και χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικά» τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από την επαναχρησιμοποίηση των εκροών από το ΚΕΛ.

Περιφέρεια, δήμοι και ΕΥΔΑΠ, τόνισε ότι «συνεργαζόμαστε στενά, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογίες αιχμής για να προστατέψουμε την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατά τη συνάντηση έγινε αναφορά στο αποχετευτικό έργο με τίτλο «Συλλογή, επεξεργασία λυμάτων Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος και επαναχρησιμοποίηση – διάθεση επεξεργασμένων εκροών», των περιοχών Πικερμίου – Ραφήνας και Σπάτων – Αρτέμιδας, με συνολικό προϋπολογισμό 270 εκατ. ευρώ.

Πρωταρχικός σκοπός του είναι η συμμόρφωση με την σχετική Οδηγία για την αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων και στρατηγικός στόχος η επαναχρησιμοποίηση των εκροών του ΚΕΛ για αστική – περιαστική χρήση και για άρδευση γεωργικών εκτάσεων.

Σημειώνεται ότι το ανακτημένο νερό από το ΚΕΛ θα είναι υψηλής ποιότητας, ασφαλές για την υγεία των πολιτών και κατάλληλο για έναν μεγάλο αριθμό χρήσεων, όπως είναι η άρδευση καλλιεργειών, χώρων αναψυχής (πότισμα γκαζόν, γηπέδων γκόλφ, πάρκων, προαυλίων κ.α.), η περιβαλλοντική αναβάθμιση και η αστική χρήση (π.χ. πυροπροστασία).