ΟΤΕ: Μηνύσεις κατά συνδικαλιστών για την απεργία
Κεντρικά γραφεία του Ομίλου ΟΤΕ στο Μαρούσι
ΟΤΕ: Μηνύσεις κατά συνδικαλιστών για την απεργία
Κεντρικά γραφεία του Ομίλου ΟΤΕ στο Μαρούσι
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εννέα υπάλληλοι, εκ των οποίων ένας συνδικαλιστής του ΟΤΕ, αρνούνται πεισματικά να λάβουν τα Χριστουγεννιάτικα δώρα που τους προσφέρει η διοίκηση, για να αποχωρήσουν από την ενεργό δράση.

Πράγματι, εντυπωσιάζει η στάση των 9 υπαλλήλων που επιθυμούν να συνεχίσουν τη δουλειά τους, ενώ γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι η σύμβαση τους με τον Οργανισμό λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Από την 1 Ιανουαρίου του 2020 δεν θα τους συνδέει καμία εργασιακή σχέση και θα απολυθούν με τη νόμιμη αποζημίωση, ενώ θα χάσουν τα δώρα που, στην κυριολεξία, είναι από τον Άι-Βασίλη.

Είπαν ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στη διοίκηση και στους μισθούς-μπόνους που τους προσφέρει. Το πακέτο, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, μπορεί να φθάνει ακόμη και τις 215.000 ευρώ, ενώ το ελάχιστο που τους δίνεται είναι 62.000 ευρώ.

Πρόκειται για φύλακες των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΟΤΕ  και σήμερα της Cosmote,   οι οποίοι πιθανότητα δεν θα διαθέτουν πτυχίο ανωτάτης εκπαίδευσης ή κάποιο  μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών . Την ίδια στιγμή που  οι τράπεζες  με πιο εξιδανικευμένο προσωπικό  δεν προσφέρουν αντίστοιχα  δώρα  για να αποχωρήσουν  μέσα  από προγράμματα εθελούσιας εξόδου.  

Οι 65 από τους 74 εργαζόμενους αποδέχθηκαν την υπερπροσφορά της διοίκησης, που του καθιστά πλούσιους μέσα στα Χριστούγεννα. Βέβαια, παραμονεύει και η εφορία, η οποία θα πάρει το 30% της αποζημίωσης όταν το ποσό ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, ενώ για τις περιπτώσεις που είναι χαμηλότερα των 65.000, ο συντελεστής φορολόγησης είναι μηδενικός. Στη συνέχεια, αυξάνεται ο συντελεστής στο 10% και φτάνει μέχρι το 30%.

Η διοίκηση, για να δελεάσει τους υπαλλήλους να αποδεχθούν το πρόγραμμα, τους έδωσε εγγυημένη απασχόληση για τα επόμενα τρία χρόνια με επιπλέον εκπαίδευση .

Το σχέδιο για αποχώρηση των 74 υπαλλήλων είχε ανακοινωθεί πριν από  δύο χρόνια και  ως καταληκτική ημερομηνία είχε προσδιοριστεί η 31/12/2019.

Στην περίπτωση που οι εννέα επιμένουν στη θέση τους, το πιο πιθανό σενάριο είναι να λάβουν την απόλυση με εξώδικο και τη νόμιμη αποζημίωση, χωρίς τα έξτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο να παραμείνουν στον Οργανισμό με άλλα καθήκοντα έχει μικρές πιθανότητες, διότι δεν μπορεί γίνει κατανοητό πώς ένας υπάλληλος που του προσφέρεις έναν πακτωλό χρημάτων, δεν τα δέχεται.

Πάντως, η εξήγηση που δίνεται από κύκλους του ΟΤΕ είναι ότι πρόκειται για μια συμπαγή ομάδα συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ, ενώ μάλιστα ένας εξ αυτών είναι εκλεγμένος και συμμετέχει στο ΔΣ των εργαζομένων με την ΠΑΣΕ ΟΤΕ. Οι ίδιοι κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το θέμα να απασχολήσει πολύ σύντομα και το σωματείο εργαζομένων, το οποίο μπορεί να προτείνει κινητοποιήσεις για να παραμείνουν οι εννέα στον Οργανισμό.