Συνάντηση με τον Δήμαρχο Τρικκαίων και Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτρη Παπαστεργίου, είχε προχτές στα Τρίκαλα, ο επικεφαλής της Aστικής Mη Kερδοσκοπικής Eταιρίας Cigaret Cycle, Γιώργος Σακελλαρίου.

Στη συνάντηση, όπου συμφωνήθηκε ο Δήμος Τρικκαίων να είναι ο πρώτος από τον οποίο θα ξεκινήσει το πρωτοπόρο πρόγραμμα ανακύκλωσης αποτσίγαρων της ΑΜΚΕ υπό το σύνθημα #gopafree, παρέστη και ο Δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης. 

Η γόπα ως όπλο μαζικής καταστροφής: Η Ελλάδα παράγει 22 δισ. αποτσίγαρα

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, αφού ενημερώθηκε για το σκοπό και τον τρόπο λειτουργίας του εγχειρήματος, συνεχάρη την προσπάθεια και θέλοντας να δώσει στην πράξη το καλό παράδειγμα τόσο στους συμπολίτες του, όσο και σε άλλους δήμους της χώρας, συμφώνησε στην τοποθέτηση των ειδικών κάδων «gopafree»  σε δημόσιους χώρους του δήμου του, προκειμένου δηλαδή να μπορούν οι καπνιστές να σβήνουν εκεί τα αποτσίγαρα τους, τα οποία στη συνέχεια θα οδηγούνται προς ανακύκλωση. 

Ενδεικτικά σημεία τοποθέτησης των κάδων αυτών θα είναι πχ πλατείες, νοσοκομεία, θέατρα και πεζόδρομοι. Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα εξεύρεσης χορηγών για την κατασκευή των κάδων και την ευρεία προβολή της όλης πρωτοβουλίας.

 

Τι είναι το πρόγραμμα #gopafree της Cigaret Cycle ΑΜΚΕ; 

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό,  τα αποτσίγαρα είναι καταστροφικά για το περιβάλλον και επιβαρύνουν όλα τα έμβια όντα μέσω της τροφικής αλυσίδας. Η γνωστή σε όλους γόπα, περιέχει 19 τοξικές ουσίες και είναι κατασκευασμένη από πλαστικό. Μπορεί να είναι μικρή, αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού περιέχει υδροκυάνιο, μόλυβδο, μεθανόλη, μεθύλιο, νιτρικό οξύ, πολώνιο-210, θειικό οξύ, πίσσα και ραδόνιο, νικοτίνη, βενζόλιο, κάδμιο, ακετόνη, οξικό οξύ, αμμωνία και αρσενικό.

Η Ελλάδα παράγει περίπου 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα, ή 3500 τόνους τον χρόνο, εκ των οποίων το 40% καταλήγει στις θάλασσες. Η απόρριψη τους στις χωματερές δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς τα πλαστικά φίλτρα έχουν χρόνο βιοδιάσπασης έως και 15 έτη.

Η Cigaret Cycle ΑΜΚΕ, συστήθηκε με σκοπό να φρενάρει και να αναστρέψει αυτή την επικίνδυνη για όλους μας κατάσταση. Με το σύνθημα #gopafree, στοχεύει όχι μόνο στην ενημέρωση όλων για τους σοβαρότατους κινδύνους περιβαλλοντική μόλυνσης που προκύπτουν από τις γόπες, αλλά κυρίως στην ανακύκλωσή τους. 

Θα συλλέγει δηλαδή αποτσίγαρα που θα σβήνονται σε ειδικούς κάδους τοποθετημένους σε κεντρικά σημεία σε όλη την Ελλάδα, για να τα στείλει στη συνέχεια σε ειδικά εργοστάσια του εξωτερικού για επεξεργασία, αποτοξικοποίηση και δημιουργία ανακυκλωμένων βιομηχανικών προϊόντων, όπως πχ πλαστικές παλέτες. 

Τέλος, μέσω της ανακύκλωσης των αποτσίγαρων θα υποστηρίζονται συνάνθρωποι μας, οι οποίοι έχουν προβλήματα όρασης και ακοής.