Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Έχουμε πολύ μεγάλη και βαθιά εκτίμηση στο έργο του δημάρχου και της ομάδας του σε σχέση με τα projects που χειριζόμαστε και εμείς με την ψηφιοποίηση, το πώς μπορεί να έρθει και να βοηθήσει στην καθημερινότητα του πολίτη και στο πλαίσιο του προγράμματος των έξυπνων πόλεων, των 320 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν συνολικά στους δήμους». Αυτά τόνισε σήμερα από το δημαρχείο του Δήμου Τρικκαίων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στα Τρίκαλα. Και συνέχισε: «Είναι κάτι το οποίο θέλουμε να το δούμε σε πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Οπότε, αν μπορούσα να το πω με έναν τίτλο σήμερα, έχουμε έρθει εδώ για να ακούσουμε και να μάθουμε» τόνιας ο υπουργός. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, οι υφυπουργοί Γιώργος Γεωργαντάς και Θοδωρής Λιβάνιος και ο γενικός γραμματέας Λεωνίδας Χριστόπουλος είδαν από κοντά και ενημερώθηκαν για τις δράσεις του Δήμου Τρικκαίων και της e-trikala ΑΕ, αρχικά στο control room. Οι οθόνες δείχνουν τα «έξυπνα φανάρια» σε διάφορα σημεία, τον χάρτη της πορείας των αιτημάτων στον τηλεφωνικό αριθμό 20000, τον χάρτη με τα φώτα σε όλον τον δήμο, στοιχεία του δήμου, το δίκτυο της ΔΕΥΑΤ, εικόνα της πόλης με φανάρια, θέσεις στάθμευσης, περιβαλλοντικά δεδομένα, όπως η στάθμη των νερών των ποταμών. Αμέσως μετά, η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μετέβη στην κεντρική πλατεία και ενημερώθηκε αναλυτικά για τις καινοτομίες και τα προγράμματα. Εκεί παρουσιάστηκε στον υπουργό ψηφιακής πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη το ηλεκτρικό ποδήλατο (λειτουργεί και ως κανονικό) για τη μετακίνηση ΑμΕΑ. Επίσης, ο δήμαρχος Τρικκαίων, μέσα από το κινητό του τηλέφωνο και από την κεντρική γέφυρα, παρουσία του κ. Πιερρακάκη, «έκλεισε» την ροή των νερών στον καταρράκτη στον Ληθαίο ποταμό. Στη λαϊκή αγορά, ο υπουργός, οι υφυπουργοί και ο γενικός γραμματέας, ενημερώθηκαν ότι η νέα αγορά, διαθέτει πιο λειτουργική εγκατάσταση, έχει WiFi, Κέντρο Πληροφόρησης, τηλεφωνική εξυπηρέτηση, ακόμη και απινιδωτή. Η ηγεσία του υπουργείου στη συνέχεια μετέβη στο GiSeMi hub, τον Κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που λειτουργεί η e-trikala. Εκεί ενημερώθηκε για την πορεία του προγράμματος Harmony, για την μεταφορά φαρμάκων με drone, αλλά και για πρόσθετες δράσεις που βρίσκονται σε πιλοτική φάση. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, από αυτόν τον χώρο έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι υφυπουργοί, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης κι εγώ, βρισκόμαστε στα Τρίκαλα. Θαυμάζουμε πολύ κι εκτιμούμε πολύ το έργο του δημάρχου, του κυρίου Παπαστεργίου κι έχουμε έρθει γιατί στο πλαίσιο των έξυπνων πόλεων που σχεδιάζουμε για το σύνολο της επικράτειας -320 εκατ. ευρώ για τους 332 δήμους της χώρας- και να δούμε πώς τα Τρίκαλα που έχουν εφαρμόσει μια σειρά από έξυπνες λύσεις που βοηθούν την καθημερινότητα του πολίτη, καινοτόμες λύσεις που βρίσκονται στην πρωτοπορία, μπορούν να δώσουν πολλά και ενδιαφέροντα μαθήματα για τον βέλτιστο τρόπο, για να κάνουμε τέτοιου τύπου λύσεις, να εφαρμόσουμε τέτοιου τύπου λύσεις στο σύνολο της επικράτειας».

Ο υπουργός δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι αυτό που το εντυπωσίασε περισσότερο είναι «η πολύ μεγάλη διάθεση για καινοτομία, για αλλαγή, για νέες πρωτοβουλίες που έχει ο δήμαρχος και η δημοτική ομάδα και (βλέπουμε) το πόσο τις έχει αγκαλιάσει ο κόσμος, το ποσό τις έχουν αγκαλιάσει οι δημότες. Από τη διανομή φαρμάκων με drone, που μόλις είδαμε τώρα, όσο κυρίως θα έλεγα η φιλοσοφία του να μετράς, το οποίο ξέρετε το να χρησιμοποιείς σένσορες παντού και να μπορείς να μετράς τα πάντα ή τα ζητήματα που έχουν σχέση με την πολιτική προστασία, είτε ζητήματα που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος είναι πάρα πολύ ουσιαστικό για την καθημερινότητα του πολίτη. Ό,τι δεν μπορώ να το μετρήσω δεν μπορώ να το αλλάξω, δεν μπορώ να το μεταρρυθμίσω, δεν μπορώ να το βελτιώσω. Τα Τρίκαλα μετράνε και αυτό είναι κάτι το οποίο έπρεπε να το κάνει όλη η χώρα. Η Ελλάδα πρέπει να μετρά» σημείωσε ο κ. Πιερρρακάκης.

Ακολούθησε συνάντηση και συζήτηση με δημάρχους της Θεσσαλίας, ενώ ο οικοδεσπότης δήμαρχος Δημήτρη Παπαστεργίου, απηύθυνε ομιλία με θέμα: «H αξία των data για τη λήψη αποφάσεων στους Δήμους», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.