Στιγμιότυπο από την προσέλευση των μηχανικών στις εκλογές ΤΕΕ του 2016 στο ΟΑΚΑ.
Στιγμιότυπο από την προσέλευση των μηχανικών στις εκλογές ΤΕΕ του 2016 στο ΟΑΚΑ.
Πηγή Εικόνας: ΤΕΕ - Θοδωρής Καραουλάνης

Άνοιξαν οι κάλπες στις εκλογές του ΤΕΕ, όπου πάνω από 107.000 διπλωματούχοι μηχανικοί έχουν δικαίωμα ψήφου για την εκλογή των εκπροσώπων τους σε όλα τα κεντρικά και περιφερειακά όργανα διοίκησης.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 7 το βράδυ, ενώ κάλπες έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ πού βρίσκονται τα εκλογικά κέντρα. Στην Αθήνα όλοι οι μηχανικοί ψηφίζουν σε ένα ενιαίο εκλογικό κέντρο με δεκάδες εκλογικά τμήματα που έχει στηθεί στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, στη Θεσσαλονίκη στο χώρο της Helexpo στο κέντρο της πόλης, στην Πάτρα στο 2ο Γυμνάσιο, στο Ηράκλειο Κρήτης στο κτίριο του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης και στη Λάρισα στο Κτίριο ΤΕΕ.

Πρόκειται άλλωστε για τη μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα μετά τις εθνικές εκλογές, καθώς το ΤΕΕ είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της χώρας. Ϊσως οι φοιτητικές εκλογές να είναι ως μέγεθος ψηφοφόρων μεγαλύτερες αλλά η διαδικασία του ΤΕΕ είναι οργανωμένη επίσημα, σε ενιαία πανελλαδική κλίμακα, με ενιαίο μηχανισμό, με δικαστικούς αντιπροσώπους, γραμμετείες, εφορευτικές επιτροπές κλπ.

Μάλιστα η διαδικασία εξελίσσεται σε μεγάλο μέρος της ηλεκτρονικά, με μόνο κοινό με τις παραδοσιακές εκλογές την αυτόπροσωπη παροσυία στην κάλπη, καθώς ακόμη και αν κάποιος μηχανικός ταξιδεύει ή διαμένει σε άλλη περιοχή της χώρας μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα (ψηφίζοντας μόνο για τα κεντρικά όργανα) στην περιοχή που βρίσκεται. Στη διαδικασία κυρίαρχο ρόλο παίζει η ηλεκτρονική διαλογή των ψηφοδελτίων (που το ΤΕΕ εγακινίασε πολλά χρόνια πριν και συνεχώς βελτιώνει), που οδηγεί σε έκδοση τελικών αποτελεσμάτων μέσα σε 4 περίπου ώρες από το κλείσιμο της κάλπης, ενώ και η καταμέτρηση της σταυροδοσία των υποψηφίων ολοκληρώνεται λίγο αργότερα, με μεγάλη ακρίβεια, μέσω σκαναρίσματος και οπτικής ανάγνωσης. Το έργο αυτό είναι εξαιρετικά πολύπλοκο καθώς μόνο στα κεντρικά όργανα υπάρχουν 14 κάλπες (μία της Κεντρικής Αντιπροσωπείας και 13 επιστημονικών επιτροπών), με 15-20 διαφορετικά παραταξιακά ψηφοδέλτια σε κάθε μία από αυτές. Επιπλέον ξεχωριστές κάλπες στήνονται για το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο αλλά και για όλα τα περιφερειακά όργανα διοίκησης και πειθαρχικά συμβούλια, όπου το ΤΕΕ έχει τμήματα.

Στις φετινές εκλογές αναμένεται να ψηφίσουν από 30 ως 40 χιλιάδες μηχανικοί, που αποτελεί το μέγεθος των ψηφισάντων σε όλες τις εκλογές από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα.

Πανοραμική φωτό του εκλογικού κέντρου των εκλογών ΤΕΕ το 2016 στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ.
Πηγή Εικόνας: ΤΕΕ - Θοδωρής Καραουλάνης