Χάρτης απεικόνισης της πρώτης διαδρομής του Turkstream
Χάρτης απεικόνισης της πρώτης διαδρομής του Turkstream
Πηγή Εικόνας: turkstram.info
Στο τελευταίο στάδιο των δοκιμών από πλευράς Gazprom βρίσκεται ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία κι επίσημα μέχρι το τέλος του έτους. Η ρωσική εταιρεία έχει ξεκινήσει να γεμίζει με αέριο τον αγωγό ενώ η πρώτη μεταφορά αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2019.
«Γεμίζουμε το σύστημα αγωγών με αέριο και αυτό είναι ένα σπουδαίο βήμα για την παροχή πραγματικού αερίου στην Τουρκία και την Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσα από το νέο σύστημα των υπεράκτιων αγωγών αερίου», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο διαχειριστής. Σε κάθε περίπτωση, η επίσημη ενημέρωση για τον αγωγό αναφέρει πως η πρώτη διακλάδωση θα τεθεί σε λειτουργία από την πρώτη ημέρα του νέου έτους ενώ μένει να διευκρινιστεί πότε θα ολοκληρωθεί ολόκληρο το έργο καθώς η ολοκλήρωση της πρώτης διακλάδωσης θα αποτελέσει αφετηρία για να ξεκινήσει η δεύτερη.
Η πρώτη διακλάδωσή του εξυπηρετει την ενεργειακή τροφοδοσία της τουρκικής αγοράς με ρωσικό φυσικό αέριο ενώ η δεύτερη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς με αφετηρία την Τουρκία διέρχεται από Βουλγαρία, Σερβία και Ουγγαρία, καταλήγει στην Αυστρία. Οι δύο αγωγοί έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ετήσια 31,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καλύπτοντας τις ανάγκες 15 εκατ. νοικοκυριών ενώ και οι διακλαδώσεις είναι 930 χιλιόμετρα μήκος έκαστη και φτάνουν σε βάθος έως και τα 2.200 μέτρα.
Ο TurkStream ξεκίνησε ως μία πρωτοβουλία μετά και το «ναυάγιο» του South Stream, που είχε προκαλέσει την αντίδραση της Ε.Ε. καθώς δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις που ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση, στις Βρυξέλλες τηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι και σε αυτό το εγχείρημα καθώς οι Ευρωπαίοι φοβούνται το ενδεχόμενο εξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα είχε εκδηλώσει αρχικά το ενδιαφέρον της για διέλευση του αγωγού από την ελληνική επικράτεια αλλά με απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης τέθηκε εκτός σχεδίου και στη θέση της προτιμήθηκε η Σόφια. Σε σχετική δήλωσή του, μετά τη διυπουργική ρωσο-τουρκική επιτροπή, ο Ρώσος ΥΠΕΝ, Αλεξάντρ Νόβακ, επεσήμανε πως η δεύτερη διακλάδωση του αγωγού «θα περάσει μέσω Βουλγαρίας, Ουγγαρίας και Σερβίας». Σημειώνεται ότι η βουλγαρική πλευρά θα δαπανήσει έως και 1,4 δισ. ευρώ για τον αγωγό.