Γιατί ο Ρώσος Κακμάζοφ της Tranio επενδύει στα ελληνικά ακίνητα
Γιατί ο Ρώσος Κακμάζοφ της Tranio επενδύει στα ελληνικά ακίνητα
Πηγή Εικόνας: Photo by Skitterphoto from Pexels

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία για την αγορά ακινήτων, με εξαίρεση τον ληστρικό επταπλασιασμό της φορολογίας στις ανώνυμες εταιρείες επένδυσης σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ), σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές, αποτελεί τη βασική αιτία για την οποία η ελληνική αγορά ακινήτων εμφανίζει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις, ιδίως εάν συγκριθεί με ευρωπαϊκές αγορές.

Αυτό γίνεται σαφές από την πανευρωπαϊκή έρευνα της εταιρείας ακίνητων Savills, σύμφωνα με την οποία το πρώτο εξάμηνο του 2019, στην Ελλάδα επενδύθηκαν τα περισσότερα κεφάλαια, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις που εξετάζει η Savills. Συνολικά, σε όλη την Ευρώπη, τοποθετήθηκαν 111 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι κατά 16% μικρότερο, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ειδικότερα, οι επενδύσεις σε σπίτια, γραφεία, καταστήματα και αποθηκευτικούς χώρους αυξήθηκαν σε ποσοστό 120% στην Ελλάδα, 59% στην Τσεχία, 44% στην Ιταλία, 34% στην Ιρλανδία, 42% στη Σουηδία, 8% στη Νορβηγία και 3% στη Γαλλία, το πρώτο εξάμηνο του 2019, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Η Ελλάδα μαζί με τα προηγούμενα έξι κράτη ανήκει στην μικρή ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών που πέτυχαν να ενισχύσουν τον επενδυτικό όγκο, τη στιγμή, που τα 2/3 των ευρωπαϊκών πρωτευουσών της έρευνας, εμφάνισαν μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα το φετινό πρώτο εξάμηνο.

Βασικός λόγος της προσέλκυσης υψηλότερων κεφαλαίων είναι οι χαμηλές τιμές που “μαγνητίζουν” τους επενδυτές, οι οποίοι, σύμφωνα με τους αναλυτές της Savills, μελετούν σχολαστικά, πλέον, τα θεμελιώδη μεγέθη κάθε χώρας. Κι αυτό εξαιτίας της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και της αστάθειας που έχει ανακύψει σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Οι κατηγορίες με τις περισσότερες επενδύσεις

Τα γραφεία, που απορροφούν τις υψηλότερες επενδύσεις, αντιπροσωπεύουν επενδύσεις 44,4 δισ. ευρώ.

Κι αυτό εξαιτίας της ενίσχυσης της απασχόλησης στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για σύγχρονους χώρους. Πώς διαμορφώνονται οι αποδόσεις στα πρώτης ποιότητας γραφεία; Σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές ανέρχονται σε 4% ή λιγότερο, με εξαίρεση την Λισσαβόνα (4,25%), τη Βαρσοβία (4,5%), το Μάντσεστερ (4,75%), την Αθήνα (6,25%) και το Βουκουρέστι (7,15%). Ταυτόχρονα, οι υψηλές αποδόσεις στην Αθήνα (όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις) αποτελούν έναν ακόμη λόγο για τον οποίο οι συγκεκριμένες περιοχές προσελκύουν τους επενδυτές.

Στα εμπορικά κέντρα, η Αθήνα, η Βαρσοβία και η Λισσαβόνα είναι οι μοναδικές πόλεις που κατέγραψαν αύξηση αποδόσεων κατά 25 μονάδες βάσης, ετησίως.

Στους αποθηκευτικούς χώρους (logistics) επενδύθηκαν 12,4 δισ. ευρώ (-16% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018) ή το 11% του συνόλου των επενδύσεων. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, οι αποδόσεις προβλέπεται ότι θα μειωθούν, σύμφωνα με τη Savills.

Συνολικά το 2019, η Savills υπολογίζεται ότι η αξία των επενδύσεων θα διαμορφωθεί σε 241 δισ. ευρώ και θα είναι χαμηλότερη, κατά 18%, συγκριτικά με το 2018. Ώθηση στις επενδύσεις σε ακίνητα παρέχουν τα χαμηλά επιτόκια που οδηγούν σε ελκυστικές αποδόσεις για καλής ποιότητας επαγγελματικούς χώρους.