Ομιλία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ομιλία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα για την ασφάλεια των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και το δικαίωμά τους να ασκούν χωρίς εμπόδια τα δικαιώματά τους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη τους έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, από την Αθήνα κάνοντας, παράλληλα, λόγο για σαφή πρόοδο της Ελλάδας στα ενεργειακά της θέματα.
Ο κ. Πομπέο επαναβεβαίωσε τη στήριξη της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας στην ενεργειακή συμμαχία των δημοκρατικών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου ενώ απηύθυνε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα για την προκλητική στάση στην περιοχή και τις παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. «Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις» σημείωσε ο δεύτερος πιο ισχυρός άνδρας των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ άφησε σαφείς αιχμές και για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων».
«Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατιωτικοποίηση των θεμάτων και να φτάσουμε σε αποτελέσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πομπέο ξεκαθάρισε ακόμη ότι η αμερικανική πολιτική ηγεσία θα εξασφαλίσει πως η τουρκική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ θα κινηθεί στο πλαίσιο της νομιμότητας και με βάση το διεθνές δίκαιο. «Είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα είναι μη αποδεκτές και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι για τις ΗΠΑ είναι μονόδρομος η πεποίθηση πως οι επιχειρήσεις στα διεθνή ύδατα θα πρέπει να γίνονται με βάση τους διεθνείς κανόνες.
Μάλιστα, ο κ. Πομπέο αναφέρθηκε στο θέμα της Τουρκίας και κατά την ομιλία του, το απόγευμα του Σαββάτου, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου και τόνισε πως οι ΗΠΑ αξιοποιούν τη διπλωματική τους δύναμη σε αντίστοιχες περιπτώσεις και συμπλήρωσε πως  πρόκειται για τη μόνη χώρα που παίρνει σαφή και ξεκάθαρα μέτρα απέναντι σε ξένα κράτη. «Ξεκαθαρίσαμε ότι η αντιπαράθεση δεν θα πρέπει να γίνει στρατιωτική και ότι δεν είναι αποδεκτές οι παράνομες γεωτρήσεις», επανέλαβε ο κ. Πομπέο.
Ακόμη, σημείωσε πως παρατηρεί ξεκάθαρη πρόοδο στην ενεργειακή ανάπτυξη της Ελλάδας και επαναβεβαίωσε τη στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια να καταστεί η Ελλάδα ένας ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο. «Δεν ξέρω την απάντηση στο πόσο κοντά είμαστε αλλά ξέρω ότι έχει γίνει πρόοδος και ότι είμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι 12 – 14 μήνες πριν. Πλησιάζουμε αλλά υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει ακόμη», ανέφερε. Μάλιστα, αναφέρθηκε στη σημασία της Ελλάδας και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση.

Η συζήτηση για τα ενεργειακά τέθηκε και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά αναμένεται να εξειδικευτεί ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου που αναμένεται να ξεκινήσει μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα. Στον πρώτο γύρο του Διαλόγου, στην Ουάσιγκτον, οι δύο κυβερνήσεις είχαν αναφερθεί στη σημασία της βελτίωσης της ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης της Ευρώπης αλλά και την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική πλευρά σε ενεργειακά έργα. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ετέθησαν θέματα που για τη διεύρυνση του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, τον Διαδριατικό Αγωγό φυσικού αερίου (TAP) και τον αγωγό διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας καθώς και η αμερικανική στήριξη για τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό EastMed.