ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εποικοδομητική απεδείχθη η προχθεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας με τους εκπροσώπους των Θεσμών καθώς η ελληνική πλευρά είχε την ευκαιρία να θέσει επί τάπητος μία σειρά ζητημάτων που κρίνονται μείζονος σημασίας για τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας.

Η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας ξεκαθάρισε ότι τις επόμενες μέρες επίκειται στη Βουλή νομοσχέδιο που, μεταξύ άλλων, θα βάζει τέρμα στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Η πρόθεση της ελληνικής πλευράς, φυσικά, ήταν γνωστή ήδη από τις δημόσιες εξαγγελίες του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, που είχε σημειώσει ότι η τελευταία ΝΟΜΕ, που ήταν προγραμματισμένη για τις 16 Οκτωβρίου, δεν θα πραγματοποιηθεί σημειώνοντας μάλιστα πως «θα σταματήσουμε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, γιατί θέλουμε να υπάρχει ανταγωνισμός επί ίσοις όροις». Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποτυπώθηκε με τον πλέον θεσμικό τρόπο, στο πλαίσιο της διμερούς διαβούλευσης Αθήνας – Βρυξελλών, η κατάργηση ενός μέτρου που προκάλεσε απώλειες 600 εκατ. ευρώ από τον ανταγωνισμό την τελευταία τετραετία και οδήγησε σε ζημιές που αγγίζουν τα 223 εκατ. ευρώ για το 2018.

Σε κάθε περίπτωση, τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ από την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, Ernst & Young, που δεν έθεταν ερωτηματικά αναφορικά με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, αφήνουν ένα ευρύτερο πεδίο ελιγμών αναφορικά με την πορεία της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς. Εκτός από τη ΔΕΗ, ωστόσο, αναφέρθηκαν επίσης θέματα που αφορούν το νέο target model και την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ στον τομέα της ενέργειας.

Έτσι λοιπόν στην ατζέντα ετέθησαν και ζητήματα που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις με την ηγεσία του υπουργείου να κάνει λόγο για πρόθεση ιδιωτικοποιήσεων των εταιριών ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών. Προς αυτή την κατεύθυνση, αντίστοιχο ήταν και το μήνυμα που έστελνε την ίδια ώρα από τη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας και αποκρατικοποιήσεις στο άμεσο μέλλον και κάνοντας αναφορά σε απόσυρση των δικτύων από τη δημόσια εταιρεία ενέργειας.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κομισιόν για μία σειρά ενεργειακών ζητημάτων. Οι διαβουλεύσεις, μετά και την παράταση της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα Νοεμβρίου. Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και η στροφή της Ελλάδας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που αποτελεί πλέον πρωθυπουργική δέσμευση, συντείνουν προς την ομαλή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με φόντο την κατάργηση μέτρων που πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση και ουσιαστικά έβγαζαν τη ΔΕΗ εκτός ανταγωνισμού.