Πάρκο Τρίτση
Πάρκο Τρίτση
Πάρκο Τρίτση
Πάρκο Τρίτση

Την διαχείριση και αναγέννηση του Πάρκου Τρίτση πρόκειται να πάρει και επίσημα η Περιφέρεια Αττικής με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα, έτσι ώστε να επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας και να μην εμφανιστούν αντίστοιχες εικόνες ντροπής, με απορρίμματα και νεκρά ψάρια. Στο ίδιο πνεύμα, εξετάζεται να απορροφηθούν και  οι υπόλοιποι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών από τις Περιφέρειες της χώρας, καθώς είναι αρμοδιότητες που δεν πρέπει να ανήκουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη.

Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό, όσες ενέργειες ήδη τρέχουν θα συνεχίσουν να υφίστανται ενώ τις επιμέρους λεπτομέρειες ή αλλαγές θα αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής, με ορατή και διακριτή συμμετοχή των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού.

«Η δουλειά των υπουργείων δεν είναι να είναι διαχειριστές πάρκων. Τα υπουργεία έχουν επιτελικό ρόλο. Δεν αποκτούν ειδικό βάρος οι υπουργοί όταν φορτώνονται αρμοδιότητες και ειδικά τέτοιου είδους αρμοδιότητες. Είναι κατεύθυνση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσουμε έμφαση ιδιαίτερη στο περιβάλλον, αλλά για να έχουμε αποτελέσματα, πρέπει να υιοθετήσουμε και μια νέα φιλοσοφία. Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι ακολουθώντας προσωπικά τον δρόμο που ακολούθησαν προκάτοχες κυβερνήσεις με τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα, θα καταλήξω προσωπικά σε διαφορετικά αποτελέσματα. Πρέπει να υιοθετήσουμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Η συμμετοχή της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των πάρκων είναι κομβικής σημασίας και έχει σίγουρα προστιθέμενη αξία» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Σε ότι αφορά το θέμα της χρηματοδότησης, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε πως ότι έχει το υπουργείο, μεταφέρεται στην Περιφέρεια και σίγουρα θα στηριχθεί ως προς τις ανάγκες διαχείρισης του πάρκου.

Σύμφωνα με πηγές του economix.gr, ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου χρηματοδοτείται με 58.000 ευρώ το μήνα, ποσό που ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει όλες τις δαπάνες. Όπως είχε προκύψει από παλαιότερη μελέτη που είχε εκπονήσει ο Δήμος Ιλίου, οι λειτουργικές δαπάνες του απαιτούν ένα ποσό περί τα 850.000 ευρώ, δηλαδή 150.000 ευρώ περισσότερα από την ετήσια χρηματοδότηση του Φορέα. Κατά τις ίδιες πηγές, η πρόταση του Δήμου είναι με τα διαθέσιμα ποσά να καλύπτονται οι λειτουργικές δαπάνες και τα επιπλέον να τα αναλάβει η Αρχή προκειμένου να γίνονται έργα ανάπτυξης κτλ.

Το χρονικό

Το σκηνικό εγκατάλειψης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο μεγαλύτερο Πάρκο, είδαν το φως της δημοσιότητας έπειτα από αυτοψία του Δήμου Ιλίου. Για να παρθούν λύσεις και να αλλάξει σελίδα, κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά στην οποία σημειωνόταν μεταξύ άλλων ότι «εξαιτίας της εγκατάλειψης και της γενικότερης απαξίωσης του από το Φορέα Διαχείρισης, στις 12/8/2019 βρέθηκαν μέσα στις λίμνες του νεκρά ψάρια, λύματα και κάθε λογής απορρίμματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι υγείας για τους επισκέπτες του Πάρκου αλλά και να απειλείται συνολικά η πανίδα της περιοχής».

Όταν το ζήτημα πήρε μεγάλες διαστάσεις, θέση πήρε ο Φορέας Διαχείρισης έχοντας μάλιστα εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για τα όσα ακούστηκαν. «Ενημερώνουμε για την κατάσταση που βρίσκονται οι λίμνες και ειδικότερα η 5η, για ένα πρόβλημα που ο Φορέας Διαχείρισης κληρονόμησε και προσπαθεί να επιλύσει κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες από την πρώτη στιγμή όπου ανέλαβε τα καθήκοντα του και που ως βασική προτεραιότητα έχει την διαχείριση και αποκατάσταση του υδάτινου κεφαλαίου. Όπως όλοι γνωρίζουν, το πρόβλημα της ανεπαρκούς υδροδότησης των λιμνών του Πάρκου, χρονολογείται από την αρχή της λειτουργίας του. Ατυχώς σήμερα, η συνεχώς μειούμενη παροχή ύδατος από το αντλιοστάσιο του ρέματος της Εσχατιάς (μοναδική πηγή υδροδότησης των λιμνών), οξύνθηκε απελπιστικά ύστερα και από τον εγκιβωτισμό του ρέματος, στα πλαίσια αντιπλημμυρικών έργων που υλοποιήθηκαν από το τότε ‘ΥΠΕΧΩΔΕ’. Ως αποτέλεσμα είχε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να εξελίσσεται σχεδόν σε μηδενική, με τις ανάλογες δυσάρεστες επιπτώσεις στην πανίδα και την χλωρίδα που φιλοξενείται μέσα στις Λίμνες», είχαν πει μεταξύ άλλων στην σχετική τους ανάρτηση.

Μετά από επίσκεψη του υπουργού ΠΕΝ, ανακοινώθηκε ότι θα γίνει συζήτηση με τους αρμόδιους προκειμένου να παρθούν μετρά. Τελικώς, αποφασίστηκε η Περιφέρεια να αναλάβει τα ηνία και οι όμοροι Δήμοι να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όποιες αποφάσεις παρθούν.

Το Πάρκο Τρίτση έχει έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων και εκτείνεται σε τρεις δήμους: Ιλίου,  Αγίων Αναργύρων και Καματερού. Περιλαμβάνει  1.500 ελαιόδεντρα, 1.500 φυστικιές, 1.500 πεύκα, 80 αμυγδαλιές, 150 πλατάνια, 100 ευκάλυπτους, 700 κυπαρίσσια και 1.000 θαμνοειδή. Παράλληλα, υπάρχουν διάφορα είδη πουλιών (168 έχουν καταγραφεί από τα μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας).