Περιβάλλον, δάσος, γεφύρι, Ήπειρος, προστατευόμενες περιοχές, Natura 2000
Περιβάλλον, δάσος, γεφύρι, Ήπειρος, προστατευόμενες περιοχές, Natura 2000
Πηγή Εικόνας: Piqsels

Ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση των 36 πρώην Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) με την ένταξη των τελευταίων οκτώ, με την υπογραφή των σχετικών υπουργικών Αποφάσεων του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πρόκειται για τους φορείς Κορινθιακού Κόλπου, Δυτικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου, Νότιας Πελοποννήσου – Κυθήρων, Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης, Βόρα- Πάικου-Βερμίου, Εύβοιας και Κυκλάδων, οι οποίοι ήταν κατ’ ουσία ανύπαρκτοι καθώς διέθεταν μόνο Διοικητικά Συμβούλια και ούτε έναν εργαζόμενο.

Οι συγκεκριμένοι φορείς πλέον αποκτούν προσωπικό και συγχωνεύονται στις Μονάδες Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας, Σκύρου και Εύβοιας, Κεντρικού Αιγαίου, Ανατολικής Κρήτης, Βορειο-Ανατολικού Αιγαίου, Κορινθιακού Κόλπου, Νότιας Πελοποννήσου.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς: «Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν και να χαίρονται τα οικοσυστήματα, τα είδη που φιλοξενούν και τα υπέροχα τοπία των περιοχών Natura της χώρας μας. Το ΥΠΕΝ έχει εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους και τα εργαλεία ελέγχου, ώστε ο ΟΦΥΠΕΚΑ να επιτελέσει το έργο του».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου ανέφερε: «Ο ΟΦΥΠΕΚΑ πλέον στην πλήρη λειτουργία του με την εκσυγχρονισμένη οργανωτική του δομή και τους ανθρώπους του θα είναι σε θέση να υπηρετήσει τους εθνικούς στόχους της αποτελεσματικής προστασίας και της ανάδειξης της ελληνικής φύσης».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης του συνόλου των πρώην Φορέων Διαχείρισης στον ΟΦΥΠΕΚΑ εφαρμόζεται η μεγάλη μεταρρύθμιση στο Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας σύμφωνα με τον ν. 4685/2020.
Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση: Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με μοχλό τον ΟΦΥΠΕΚΑ υλοποιεί Πενταετές Σχέδιο Δράσης για τη διαχείριση, διατήρηση και βιώσιμη ανάπτυξη των Προστατευόμενων Περιοχών Natura της χώρας.