Την ανάπτυξη ενός μεγάλου προγράμματος για την εγκατάσταση καφέ κάδων, προκειμένου να επεκταθεί η ανακύκλωση και στα τρόφιμα προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τους μπλε, μόνο αισιόδοξα δεν είναι αφού όπως προκύπτει από στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης για το 2018, σε πολλά νησιά της χώρας ήταν ιδιαίτερα μειωμένη ενώ περισσότερα από 20 δεν ανακυκλώνουν καθόλου. Αντίθετα, οι Λειψοί εφαρμόζουν πρόγραμμα με το σύστημα «Διαλογή στην πηγή και συλλογή πόρτα – πόρτα».

«Η Ελλάδα είναι πίσω στο θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων, πίσω φυσικά και στα θέματα της ανακύκλωσης» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη χθεσινή συνάντηση του με το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

Κατά τον κ. Χατζηδάκη, είναι σημαντικό ότι η ΕΕΑΑ δεσμεύτηκε να διπλασιάσει τον προϋπολογισμό της τα επόμενα χρόνια και να τετραπλασιάσει τον προϋπολογισμό σε σχέση με την επικοινωνία, για να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο ο κόσμος και να συμβάλει στην προώθηση της ανακύκλωσης.

«Εμείς θα ενθαρρύνουμε μέσω της ΚΕΔΕ τους δήμους να συμμετάσχουν σε προγράμματα συνολικής και πλήρους κάλυψης των περιοχών για τις οποίες είναι αρμόδιοι, για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική ανακύκλωσης. Θα χαρούμε πολύ δήμοι, μεγάλοι και μικροί, να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. Και επίσης, δεσμευόμαστε ότι θα προωθήσουμε σε πανελλαδικό επίπεδο γρήγορα ένα μεγάλο πρόγραμμα για την εγκατάσταση καφέ κάδων. Αυτο σημαίνει ότι δίπλα στους κάδους που είναι εγκατεστημένοι θα μπει κι ένας άλλος καφέ κάδος, ο οποίος θα συγκεντρώνει τα τρόφιμα. Έτσι, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα σε μια διαχείριση απορριμμάτων που θα θυμίζει έντονα την κανονική ευρωπαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων» υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο Χατζηδάκης, ο καφέ κάδος, το βιοαπόβλητα και πως προχωρά η ανακύκλωσή τους

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕΑΑ, Λουκάς Κόμης, μίλησε για «πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση» με τον υπουργό και τα στελέχη του υπουργείου για το θέμα της ανακύκλωσης των συσκευασιών. «Έχει πολύ ενδιαφέρον ότι βρήκαμε ευήκοα ώτα στο θέμα. Μιλήσαμε για τον προγραμματισμό της επόμενης εξαετίας, όπου προβλέπει σημαντικές αυξήσεις στους πόρους που θα αφιερωθούν στο θέμα της ανακύκλωσης των συσκευασιών, όπως και στο θέμα της επικοινωνίας με τον πολίτη για το ίδιο θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι στην ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την  δέσμευση ότι εντός τετραετίας θα έχει λυθεί το πρόβλημα με τα στερεά απόβλητα στην Ελλάδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να δεχτώ άλλο την εικόνα μιας τριτοκοσμικής χώρας όπου τα στοιβαγμένα απορρίμματα αποτελούν δυσφήμηση για την πατρίδα μας, αιτία προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βέβαια απειλή για τη δημόσια υγεία. Εντός μιας τετραετίας – αποτελεί προσωπική μου δέσμευση – ότι το πρόβλημα αυτό θα έχει λυθεί».

Λύση εντός 4ετιας για τα απόβλητα υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης

Τα απόβλητα, πέρα από μια περιβαλλοντική βόμβα, έχουν φέρει και την χώρα πολλές φορές προ των ευθυνών της. Τα πρόστιμα από την ΕΕ είναι μόνο το ένα κομμάτι. Τα  απορρίμματα δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο την Αθήνα καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας – με εξαίρεση περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος που επιλύθηκε μέσω ΣΔΙΤ – επικρατεί αντίστοιχη εικόνα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα από το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), τονιζόταν μεταξύ άλλων ότι στο… κόκκινο ήταν και παραμένει ο τομέας της διαχείρισης αποβλήτων, με εξίσου σημαντικά να είναι τα θέματα στις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων.

Στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, λόγω του χρόνιου αλαλούμ των παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ) αλλά και της έλλειψης ικανοποιητικών υποδομών διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων η Ελλάδα έχει καταδικαστεί με μεγάλα πρόστιμα. Επίσης, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις νόμιμων ΧΥΤΑ, οι οποίοι υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου λόγω των τοπικών αντιδράσεων. Αποτέλεσμα αυτού, να ανέρχονται μόλις σε 50 οι χωματερές ενώ ο αριθμός τους λίγα χρόνια πριν έφτανε τις 300.

Ταυτόχρονα, η ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων παραμένει σταθερά περίπου στο 14%, ποσοστό το οποίο είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ, ενώ με πολλαπλά προβλήματα στην λειτουργία των δομών ανακύκλωσης. Αντίστοιχα, πολύ χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά αξιοποίησης των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) καθώς και τα ποσοστά χωριστής συλλογής και λιπασματοποίησης βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων.