Kαφέ κάδοι για τα οργανικά απόβλητα και στη Θεσσαλονίκη
οργανικά απόβλητα - φύλλα σε χάρτινη σακούλα
Kαφέ κάδοι για τα οργανικά απόβλητα και στη Θεσσαλονίκη
οργανικά απόβλητα - φύλλα σε χάρτινη σακούλα
Πηγή Εικόνας: Jasmin Sessler / Pixabay

Τα χαρτιά του άνοιξε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης για τα οργανικά απόβλητα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχει πρωτοβουλία για την διερεύνηση του καφέ κάδου στη χώρα. Μάλιστα, όπως είπε, σκοπός του ΥΠΕΝ είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να ενισχυθεί η ανακύκλωση με την χρήση του – αφού άλλωστε  από το 2020 θα είναι υποχρεωτικοί στην Ευρώπη.

Διάφοροι ΟΤΑ της χώρας, είτε βάζοντας μπρος πιλοτικά προγράμματα, είτε με δική τους πρωτοβουλία, «ξεφυτρώνουν» σε ολοένα και περισσότερες γειτονιές καφέ κάδους, προκειμένου οι πολίτες να ξεκινήσουν να κομποστοποιούν τα βιοαπόβλητά τους. Μέχρι στιγμής, η… επιχείρηση δεν λειτουργεί ή κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Αποτέλεσμα αυτού, η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να αναλάβει δράση και έτσι, προγραμματίζει σειρά συζητήσεων με Περιφέρειες και Δήμους για να τεθούν σε εφαρμογή τα σχετικά σχέδια.

Οι καφέ κάδοι

Που χρησιμεύουν όμως οι καφέ κάδοι; Η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία, η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ. Η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια και κάθε λογής πλάσματα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για τα οικοσυστήματα.

Στους κάδους κομποστοποίησης μπορούμε να ρίχνουμε γκαζόν, ξερά φύλλα, φρούτα και λαχανικά, τσόφλια αβγών, υπολείμματα καφέ, φίλτρα γαλλικού καφέ, φλούδες, κοτσάνια, κοπριά (από αγελάδες, άλογα, κότες και κουνέλια), φύκια, χαρτί κουζίνας, άχυρα, πριονίδια, χαρτοπετσέτες, στέλεχος καλαμποκιού, αλλά και στάχτες. Τα λιπαρά τρόφιμα, όπως το κρέας και τα τυροκομικά, πρέπει να αποφεύγονται, καθώς προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες και μύγες. Το ίδιο ισχύει και για τα απορρίμματα των σκύλων και των γάτων γιατί μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες.

Άλλα απορρίμματα που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι τα κόκαλα, τα λάδια, τα λίπη, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα μεταλλικά αντικείμενα, τα υπολείμματα από ψάρια και θαλασσινά, το πλαστικό και το γυαλί αλλά και τα υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών.

Πάντως, μεγάλο στοίχημα που αν κερδίσουν θα αποτελεί επιτυχία, είναι να μην καταλήξει και αυτή η προσπάθεια σαν τους μπλε κάδους ανακύκλωσης στους οποίους μέσα βρίσκουν τα… πάντα, πέρα από τα σχετικά ανακυκλώσιμα προϊόντα.

Πρώτο βήμα με τη Λαχαναγορά και τις άλλες κεντρικές αγορές της Αθήνας

Υπενθυμίζεται ότι, ως σημαντικό πρώτο βήμα, τον Ιούνιο υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση για τη «Διαχείριση των μη επικίνδυνων αποβλήτων του ΟΚΑΑ» από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε. (ΟΚΑΑ) – – εκεί δηλαδή που υπάρχει πραγματικά μεγάλη ποσότητα βιοαποδομήσιμων αποβλήτων.

Στο επίκεντρό της είναι η αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων του ΟΚΑΑ, προκειμένου να αυξηθούν οι ποσότητες βιοαποβλήτων που συλλέγονται χωριστά (καφέ κάδος) και παράλληλα να μειωθούν τα απόβλητα που διατίθενται στον ΧΥΤΑ Φυλής για ταφή.

Συγκεκριμένα, αντικείμενο της προγραμματικής αυτής σύμβασης, συνολικής διάρκειας ενός έτους, είναι η μεταφορά και διαχείριση στην ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής απορριμμάτων που παράγονται και συλλέγονται στους χώρους ευθύνης του ΟΚΑΑ. Η συλλογή των απορριμμάτων θα γίνεται από δύο σημεία εντός της Κεντρικής Λαχαναγοράς, τα οποία και θα υποδείξει ο ΟΚΑΑ. Ως χώροι διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων ορίζονται οι εγκαταστάσεις της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής (ΧΥΤΑ, ΕΜΑ κ.ά.), ενώ παρέχεται η δυνατότητα στον ΕΔΣΝΑ να διαχειριστεί τα απόβλητα και σε άλλες εγκαταστάσεις ευθύνης του.

Το τέλος για τη μεταφορά και διαχείριση των αποβλήτων του ΟΚΑΑ καθορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο. Οι εκτιμώμενες ποσότητες αποβλήτων ανέρχονται σε 6.200 τόνους ετησίως κι ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε 279.000 ευρώ.

Ο ΟΚΑΑ προβλέπει ότι το 40% του ετήσιου συνόλου, δηλαδή 2.480 τόνοι, θα είναι ανακυκλώσιμο υλικό και βιοαπόβλητα.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, πρόκειται για πρωτοβουλία απολύτως εναρμονισμένη με τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ Αττικής), με βασική προτεραιότητα την πρόληψη, τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, με έμφαση στη χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων.