ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανακατατάξεις στις χρεώσεις που ισχύουν για το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) αναμένεται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα και, κατά πάσα πιθανότητα, εντός της επόμενης εβδομάδας, στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν περί τα 800 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση του ΥΠΕΝ θα κινείται στο πλαίσιο της σχετικής κοινής μεθοδολογίας που εξέδωσε η Κομισιόν για τον επιμερισμό του ΕΤΜΕΑΡ ενώ μένει να φανεί αν θα υπάρξουν καταναλωτές που θα επιβαρυνθούν από τις ανακατατάξεις. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μικρής κλίμακας επιπρόσθετο βάρος ενδέχεται να πέσει στις πλάτες των αγροτών που, μέχρι σήμερα, απολαμβάνουν μειωμένων χρεώσεων, χωρίς ωστόσο να μιλάμε για ποσό που θα δημιουργήσει ιδιαίτερο προβληματισμό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η κοινοτική οδηγία προβλέπει μειωμένες χρεώσεις, οι οποίες τίθενται από φέτος σε εφαρμογή, για τη βιομηχανία.

Το ποσό που επιχειρεί να εκταμιεύσει για το ΕΤΜΕΑΡ η διοίκηση του ΥΠΕΝ δεν είναι σε καμία περίπτωση δυσπρόσιτο αλλά γεννά ερωτηματικά αναφορικά με τις προσπάθειες μείωσης της χρέωσης, μετά και τη σχετική αύξηση του 10% που έρχεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ για τους καταναλωτές. Το ενδιαφέρον εν προκειμένω εστιάζει και στο πλεόνασμα, ύψους 184 εκατ. ευρώ, που συζητούνταν πως θα έχει ο ΕΛΑΠΕ και το οποίο θα είναι καθαρά λογιστικό, εξαιτίας και των απλήρωτων λογαριασμών προς τη ΔΕΗ. Το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ, στο οποίο το ΥΠΕΝ βασίζεται για τις προσαυξήσεις στον ΕΤΜΕΑΡ, αναμένεται να έχει μείωση της τάξης των 80 εκατ. ευρώ εξαιτίας της εφαρμογής, ήδη από τον Ιούλιο, της περικοπής άλλης πηγής εσόδων του Λογαριασμού, καθώς μειώθηκαν κατά 4,228 εκατ. ευρώ τα δικαιώματα ρύπων που θα τεθούν σε πλειστηριασμό για το τελευταίο τετράμηνο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η μείωση του πλεονάσματος γεννά προβληματισμούς για την εξεύρεση της χρηματοδότησης, ώστε να ισοσκελιστεί η αύξηση των τιμολογίων για τους καταναλωτές. Σε κάθε περίπτωση, τα επιτελεία της ΔΕΗ και του ΥΠΕΝ βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις αναφορικά με το ζήτημα και επιδιώκουν να βρουν το σημείο – κλειδί, ώστε η αύξηση των τιμολογίων να μην επιβαρύνει τους πελάτες της. Το κρίσιμο διακύβευμα, εν προκειμένω, είναι να προστατευτούν οι καταναλωτές και, παράλληλα, να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία της επιχείρησης για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη αλλά δεν αναμένεται να καθυστερήσουν, ακριβώς επειδή ο χρόνος για τη μεγαλύτερη δημόσια ελληνική επιχείρηση μετράει αντίστροφα έως τις 24 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένται να δημοσιευτεί η αξιολόγηση του ορκωτού ελεγκτή, Ernst & Young, για το πρώτο εξάμηνο του 2019. Στο κυβερνητικό επιτελείο θέλουν, έως εκείνο το διάστημα, να έχουν λυθεί όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα αφορούν τη ΔΕΗ και μαζί να έχει τονωθεί η ρευστότητα της επιχείρησης. Το χειρότερο δυνατό σενάριο θα ήταν να επαναληφθεί το πόρισμα του τελευταίου εξαμήνου του προηγούμενου έτους, όπου και υπήρχαν σαφείς αναφορές περί προβληματισμών σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη του ΥΠΕΝ ξεκαθαρίζουν πως η δέσμευση να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές με αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα τηρηθεί ενώ συμπληρώνουν πως πρώτη προτεραιότητα είναι να μην υπάρξει περαιτέρω βάρος για τα ελληνικά νοικοκυριά.