UltraFast Broadband
Tο έργο UltraFast Broadband (UFBB) είναι ύψους 870 εκατ. ευρώ.
UltraFast Broadband
Tο έργο UltraFast Broadband (UFBB) είναι ύψους 870 εκατ. ευρώ.
Πηγή Εικόνας: Photo by Brett Sayles from Pexels

Τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να αλλάξει το έργο UltraFast Broadband (UFBB), ύψους 870 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει με το ποσό των 300 εκατ. ευρώ.

“Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία στην Ελλάδα, καθώς και για την κοινωνική και εδαφική συνοχή, ώστε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Ελλάδας να μπορέσουν να επωφεληθούν πλήρως από την ψηφιακή ενιαία αγορά” ανέφερε, χθες, σε ανακοίνωση η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Επίτροπος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού.

Είναι όμως, πράγματι, τόσο σημαντικά τα οφέλη;

Ταχύτητες μέχρι 100Mbps

Καταρχάς, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το έργο UltraFast Broadband (UFBB) με αντικείμενο την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών, θα επιτρέπει υπερυψηλές ταχύτητες internet άνω των 100 Mbps.

Το project έχει δημοπρατηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έχοντας κεντρίσει το ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, αλλά και τεχνικών εταιρειών, με ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ να προέρχεται από ιδιωτικά κεφάλαια (δάνεια και ίδια κεφάλαια).

Εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2020, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιλογής αναδόχων.

Περιοχές παρέμβασης
Προτεινόμενες περιοχές παρέμβασης του έργου UFBB (με κουκκίδες απεικονίζονται οι περιοχές υλοποίησης)
Πηγή Εικόνας: Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, του οποίου η ωρίμανση πιστώνεται, όπως αναφέρουν στην αγορά, στον πρώην Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα.

Τα οφέλη, λοιπόν, του έργου αυτού μαμούθ προκύπτουν από την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον τελικό χρήστη.

Όπως έχει δηλώσει, επί των ημερών του, ο κ. Μαγκλάρας, για το έργο “προηγήθηκαν κύκλοι εξαντλητικών δημόσιων διαβουλεύσεων με τους παρόχους για το είδος των ιδιωτικών επενδύσεων που θα υλοποιηθούν και τα κεφάλαια στα οποία αυτές θα στηριχθούν. Έχει ως στόχο να φέρει την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια από την τελευταία στις πρώτες θέσεις της ψηφιακής οικονομίας και των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.”

Η υλοποίηση του ΣΔΙΤ επιδιώκει την κάλυψη της πλειονότητας των περιοχών της χώρας, οι οποίες, σήμερα, δεν καλύπτονται από τους παρόχους, κινητοποιώντας ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η ελληνική επικράτεια θα διαιρεθεί σε επτά περιοχές (lots) οι οποίες, κατόπιν αφότου ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, θα ανατεθούν στις ενδιαφερόμενες εταιρείες για την ανάπτυξη των σχετικών δικτυακών υποδομών.

Επίσης, το έργο θα επιτρέψει την κάλυψη:

– του συνόλου του πληθυσμού των περιοχών παρέμβασης σε ποσοστό άνω του 99%, με υπηρεσία τουλάχιστον 100 Mbps.

-όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού των περιοχών με υπηρεσία τουλάχιστον 100 Mbps, που να είναι αναβαθμίσιμη σε 1 Gigabit.

Συνολικά, εκτιμάται ότι το σύνολο των ενεργών συνδέσεων που θα καλύπτει το έργο UltraFast Broadband θα ανέρχεται σε 812.000, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 2.400.000 πολίτες.

Με ορίζοντα το καλοκαίρι του 2020

Ο διαγωνισμός υλοποιείται σε δύο στάδια (ανταγωνιστικός διάλογος), με το πρώτο, που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί τέλη Φθινοπώρου, να προβλέπει την ανάδειξη των υποψηφίων σχημάτων που πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Θα ακολουθήσει η υποβολή προσφορών που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου έξι μηνών, ενώ το έργο υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών ετών από την έναρξη των εργασιών, με τους επαΐοντες να αναφέρουν ότι μέχρι το 2023, το 60% των ενεργών συνδέσεων θα διαθέτει ταχύτητα 1GBps.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Economix.gr, στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, η επόμενη σημαντική παρέμβαση, που βρίσκεται “στα σκαριά”, αφορά το σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Νομοθετική παρέμβαση που ολοκλήρωσε ο πρώην Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ύστερα από διαβούλευση και πολυεπίπεδη συνεργασία με το σύνολο των θεσμικών και τεχνικών φορέων, αλλά παρέμεινε θαμμένη σε κάποιο συρτάρι, με ευθύνη και του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά. Η νέα κυβέρνηση έχει πάρει ζεστά το θέμα και προχωρά σε προσαρμογές για να το προωθήσει γρήγορα, δεδομένου ότι αποτελεί κρίσιμο παράγοντα αφενός για την επίλυση χρονίων προβλημάτων και αφετέρου για την ταχεία προώθηση των αναγκαίων επενδύσεων που έρχονται στα δίκτυα 5G, όπως ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.