Μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες βρίσκονται από προχθες στο οικόπεδο που συλλεγόταν όλο το προηγούμενο διάστημα καύσιμη ύλη από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να καθαριστεί το σημείο είχε γίνει 78 ώρες νωρίτερα, φέρνοντας στους κατοίκους ιδιαίτερη ικανοποίηση – δεδομένου ότι εξαρχής τόνιζαν πως πρέπει να καθαριστεί το σημείο.

Το οικόπεδο που είναι συγκεντρωμένη η καμμένη οργανική ύλη, είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς διασχίζοντας την Λεωφόρο Μαραθώνος απέναντι από την είσοδο του Νέου Βουτζά και ένα από τα πράγματα που θυμίζουν τι διαδραματίστηκε πέρσι τέτοια εποχή.

Για αυτό άλλωστε, είχαν προχωρήσει σε σειρά καταγγελιών για να βρεθεί ο… αρμόδιος που θα εκκινήσει την απομάκρυνση των υλικών.

Κάτοικοι της περιοχής, επεσήμαναν ξανά και ξανά, πως μέσα στο συγκεκριμένο οικόπεδο υπάρχουν διάσπαρτα κλαδιά και σε συνδυασμό με την ξερή βλάστηση, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εύφλεκτα υλικά.

Από προχθες το πρωί πάντως και για τις επόμενες περίπου 3 – 4 βδομάδες, οι: ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και οι τσιμεντοβιομηχανίες Lafarge Holcim και Titan Cement στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ανέλαβαν αφιλοκερδώς να βάλουν πλάτη στην διαδικασία.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί σχετική Υπουργική Απόφαση από τον υπουργό ΥΠΟΜΕ Κώστα Καραμανλή με την οποία αποσαφηνίζονταν οι επιμέρους λεπτομέρειες και όροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καμμένα θα οδηγηθούν στις εγκαταστάσεις της ΤΙΤΑΝ όπου θα πραγματοποιηθεί η περεταίρω επεξεργασία τους.

Στο σημείο επί της Λεωφόρου Μαραθώνος βρίσκονται από χθες το πρωί φορτηγά όπου πραγματοποιούσαν συνεχόμενα δρομολόγια προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα ο καθαρισμός από το οικόπεδο όπου είχαν συγκεντρωθεί 20.000 τόνοι καύσιμης ύλης.

Όπως έχει αποκαλύψει ήδη το economix.gr, από τον περασμένο Μάρτιο οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος είχαν προχωρήσει σε αυτοψία στην περιοχή της καμένης έκτασης των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνος – Ν. Μάκρης, όπου και διαπιστώθηκε «η συσσώρευση πολύ μεγάλης ποσότητας καμένου οργανικού υλικού (ξυλώδες υλικό προερχόμενο από καμένα δέντρα και θάμνους) σε έκταση 25 στρ. που μισθώθηκε από τον Δήμο». Όπως τόνιζαν στην αλληλογραφία με τους Δήμους  «ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που έπεται, δημιουργεί υψηλό κίνδυνο για την έκρηξη πυρκαγιάς στην περιοχή».

Καμένη οργανική ύλη σε οικόπεδο στο Μάτι – μπαλάκι ποιος έχει αρμοδιότητα την περισυλλογή της

Τους μήνες που πέρασαν, όπως προκύπτει από έγγραφο του Δήμου Μαραθώνα προς τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ο χώρος δεν είχε 24ωρη φύλαξη ενώ για λόγους ασφαλείας βρισκόταν στο σημείο ένα πυροσβεστικό όχημα.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα είχε φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή, ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πως η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ζητά από τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες να καθαρίσουν το χώρο άμεσα, χωρίς κόστος για το Δημόσιο, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους –  πράγμα που ξεκίνησε μόλις 3 μέρες μετά.

Παράλληλα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τις άμεσες ανάγκες αλλά και κινδύνους στις πληγείσες περιοχές, αναμένεται να γίνει μεταξύ άλλων η απομάκρυνση απορριμμάτων, αποβλήτων και κάθε υλικού το οποίο είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών ή συνιστά εστία κινδύνου για μελλοντική φυσική καταστροφή.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν έλεγχοι και αποξήλωση αμιάντου από οποιαδήποτε κατασκευή ή αντικείμενο, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα γίνει κάθε αναγκαία ενέργεια αποκατάστασης και ανάπλασης των πληγεισών περιοχών με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Με ρυθμούς-ρεκόρ κινείται η κυβέρνηση για το Μάτι – Δημοσιοποιήθηκε η ΠΝΠ με τα μέτρα

Βέβαια η ταλαιπωρία των κατοίκων συνεχίζεται. Ο γραφειοκρατικός κυκεώνας αναφορικά με την έκδοση οικοδομικών άδειων δημιουργεί πονοκέφαλο στους πολίτες αφού οι υπηρεσίες ζητούν σειρά εγγράφων για να εκδοθούν τα απαραίτητα χαρτιά και να εκκινήσουν την αποκατάσταση των ιδιοκτησιών τους.

Από την άλλη, μετέωροι παραμένουν όσοι είχαν υπαχθεί σε νόμο αυθαιρέτων και η ιδιοκτησία τους καταστράφηκε από την πύρινη λαίλαπα, καθώς δεν μπορούν ούτε να χτίσουν, ούτε να λάβουν επίδομα στέγασης και φυσικά δεν προβλέπεται να τους επιστραφούν τα χρήματα που κατέβαλλαν όλα τα προηγούμενα έτη από την υπαγωγή.