Πηγή Εικόνας: απε μπε

Με τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) συναντήθηκε ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης τονίζοντας ο ίδιος πως, η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί κλάδο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για το νησί της Κρήτης.


Η προστασία των ελαιοκαλλιεργειών και η αμεσότητα των πρωτοβουλιών αποτελούν βασική προτεραιότητα επισημάνθηκε από τον υπουργό στη συνάντηση με το νέο προεδρείο του ΣΕΔΗΚ, τον Πρόεδρο του και Δήμαρχο Πλατανιά Χανίων Γιάννη Μαλανδράκη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό, τον Δήμαρχο Ρεθύμνου και Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου, Γιώργη Μαρινάκη, τον Γραμματέα και Αντιπρόεδρο Ηρακλείου, Μανώλη Χαιρέτη, τον Αντιπρόεδρο και Δήμαρχο Μαλεβιζίου, Μενέλαο Μποκέα και μέλη της διοίκησης.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η ανάπτυξη της συνεργασίας με το Σύνδεσμο ο οποίος κύριο στόχο έχει την ενδυνάμωση και ενίσχυση των Ελαιοκόμων Κρήτης και σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, παράγει σπουδαίο έργο. “Συζητήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ελαιοκομίας στο νησί μας και κατ’ επέκταση στη χώρα μας, για το ζήτημα της καταπολέμησης του δάκου, τις προοπτικές εξέλιξης, καθώς και στα μέτρα που έχουμε λάβει ως ΥΠΑΑΤ για την προστασία του ελαιόλαδου και των παραγωγών. Στην κατεύθυνση θεσμικής συνεργασίας συμφωνήσαμε να είμαστε σε ανοιχτό, συνεχή και ειλικρινή διάλογο”, ανέφερε ο υπουργός ο οποίος συναντήθηκε επίσης με το Σύνδεσμο Ελαιουργών και Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης. Ο υπουργός δήλωσε ότι “Το ελαιόλαδο αποτελεί τον πυρήνα όχι μόνο της κρητικής, αλλά και της μεσογειακής διατροφής και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το διαφυλάξουμε και να το αναδείξουμε. Ο κλάδος της ελαιουργίας συνδράμει σημαντικά στην οικονομία του νησιού μας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας”.

Στη συνάντηση με τα στελέχη των διοικήσεων, συζητήθηκε η ελαιοπαραγωγή στον Νομό Ηρακλείου, καθώς και οι δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης των συνθηκών για τους ελαιουργούς και συγκεκριμένα ασφαλιστικά ζητήματα, θέματα επιδοτήσεων, βελτίωση του προγράμματος δακοκτονίας, την διαχείριση του ελαιοπυρήνα, την επιστροφή ΦΠΑ κ.α. “‘Ακουσα με προσοχή τα αιτήματα τους αλλά και τις προτάσεις τους για την ενίσχυση του τομέα και τους διαβεβαίωσα ότι το ΥΠΑΑΤ στέκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των ελαιουργών ουσιωδώς και έμπρακτα” ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.