Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Σε περίπου έναν μήνα από τώρα θα δοθούν τελικά, και εφόσον δεν προκύψει νέα αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα, οικονομικές προσφορές στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για το έργο κατασκευής φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών/ερευνητικών και λοιπών υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μέσω ΣΔΙΤ εκτιμώμενης αξίας άνω των 105 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία μεταφέρθηκε εκ νέου για τις 20 Μαρτίου (το πρόσφατο χρονικό ορόσημο είχε μπει για τις 18 Φεβρουαρίου), ενδεχομένως και στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας των ομίλων που έχουν περάσει στο τελικό στάδιο. Τον διαγωνισμό διεκδικούσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Metlen – Α.Τ.Ε.Σ.Ε., ωστόσο, μένει να φανεί αν όλα τα σχήματα τελικά δώσουν προσφορές.

Το έργο προβλέπεται να υλοποιηθεί σε 3 ξεχωριστές πόλεις της Θράκης, και ειδικότερα σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Φορέα (ΣΔΙΤ), με τη διάρκεια της σύμβασης να έχει οριστεί σε 360 μήνες.

Ειδικότερα, το έργο αφορά στη δημιουργία ενός σύνθετου οικοδομικού συγκροτήματος που θα αναμορφώσει σημαντικά τις τρεις Πανεπιστημιουπόλεις σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ως κομμάτι του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δ.Π.Θ. το έργο αυτό θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ο οποίος καθιστά διαθέσιμες υποδομές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αλλά και εξειδίκευσης στους τομείς της Φοιτητικής Μέριμνας (φοιτητικές εστίες και χώροι σίτισης), της Εκπαίδευσης και της Έρευνας.

Στην Αλεξανδρούπολη θα κατασκευαστούν τέσσερα κτίρια φοιτητικών εστιών συνολικής επιφάνειας 12.194,34 τ.μ., για τη στέγαση 350 ατόμων, ένας χώρος σίτισης φοιτητών 3.776,75 τ.μ. ικανός να εξυπηρετήσει 1.500 άτομα, καθώς και πανεπιστημιακές κατοικίες, που θα περιλαμβάνουν τουλάχιστον 12 χώρους για 4 άτομα, με συνολική επιφάνεια 1.440 τ.μ. Στην Κομοτηνή προβλέπεται να υλοποιηθούν δύο κτίρια φοιτητικών εστιών με εσωτερική επιφάνεια 9.667,36 τ.μ. και υπαίθριους χώρους 3.551,8 τ.μ. για 350 άτομα, ένας χώρος σίτισης φοιτητών 6.000 τ.μ. που θα μπορεί να φιλοξενήσει 2.500 φοιτητές, ένας ξενώνας φιλοξενίας 660 τ.μ. για 28 άτομα και πανεπιστημιακές κατοικίες 24 κατοικιών, με τμήματα των 4 κατοικιών και συνολική επιφάνεια 2.880 τ.μ.. Επιπρόσθετα,, προβλέπεται να κατασκευαστεί μια νέα Κεντρική Βιβλιοθήκη/Αναγνωστήριο, μια πολυλειτουργική εγκατάσταση εκδηλώσεων, η οποία θα περιλαμβάνει ένα κεντρικό κτίριο που θα συστεγάζει τη βιβλιοθήκη, το αναγνωστήριο και διάφορους χώρους εκδηλώσεων, συνολικής επιφάνειας 6.000 τ.μ. (με συνολικό εμβαδόν χώρων 17.000 τ.μ.). Όσον αφορά στις υποδομές στην Ξάνθη θα δημιουργηθεί ένα Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας, με ένα κεντρικό κτίριο με εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα, συνολικής επιφάνειας 10.000 τ.μ. και 5.000 τ.μ. υπαίθριους χώρους.