Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Ένα σημαντικό βήμα έγινε προ ημερών προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής ωρίμανσης – αδειοδότησης της κατασκευής του «Οδικού Άξονα Λαμία – Καρπενήσι, τμήμα Σύνδεση πέρατος παράκαμψης Μακρακώμης με ανατολικό μέτωπο Σήραγγας Τυμφρηστού», εκτιμώμενου ύψους 200 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) που προωθείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ειδικότερα, μπήκε σε διαβούλευση, έως τις 24 Μαρτίου, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση αυτών των αδειοδοτικών εκκρεμοτήτων, ώστε να περάσουμε, σε επόμενο στάδιο, στην υποβολή προσφορών. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός πραγματοποιείται με τη μέθοδο της μελέτης και κατασκευής και θα διενεργηθεί σε δύο στάδια. Στο Α’ στάδιο προβλέπεται η προεπιλογή – πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με την υποβολή αίτησης συμμετοχής και στο Β’ στάδιο, η πρόσκληση υποβολής τεχνικής και οικονομικής προσφοράς. Στη διαδικασία, καθώς έχει εκκινήσει ο διαγωνισμός, ήδη μετέχουν μεγάλα κατασκευαστικά σχήματα όπως η ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ – ΑΚΤΩΡ, η ΑΒΑΞ, αλλά και οι κοινοπραξίες ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ – ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ – ΤΕ.ΝΑ., ΟΔΟΣ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – ΙΝΤΕΡΚΑΤ και TRACE – ΤΕΚΑΛ – ΕΛΙΚΑ.

Το ιδιαίτερα σύνθετο από τεχνικής άποψη έργο, μήκους περίπου 30 χλμ., που σχεδόν στο σύνολο του ακολουθεί νέα χάραξη, εκτείνεται εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας αναβαθμίζοντας την ΕΟ38 (Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο) και αφορά το τμήμα από το πέρας παράκαμψης Μακρακώμης μέχρι το ανατολικό μέτωπο της σήραγγας Τυμφρηστού. Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί από το υπουργείο, η διάρκεια της υπό ανάθεση σύμβασης του έργου έχει οριστεί στους 54 μήνες από την υπογραφή της.

Σύμφωνα με την ΜΠΕ, ο κεντρικός άξονας της οδού έχει συνολικό μήκος 28,26 χλμ. ενώ προβλέπονται 28 οδοί αποκατάστασης του τοπικού δικτύου οι οποίες εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο προσβάσεις σε ιδιοκτησίες και αποκατάσταση δασικών / αγροτικών οδών που διακόπτονται από τη διέλευση της χάραξης. Η αναβάθμιση της ΕΟ 38 με το ως άνω νέο οδικό τμήμα που θα αντικαταστήσει τη σημερινή σύνδεση, θα συμβάλλει αποφασιστικά στην υλοποίηση όλων των αναπτυξιακών δράσεων, κυρίως στον τουριστικό και στον εμπορικό τομέα, στις εξυπηρετούμενες περιοχές. Κατ’ επέκτασιν, μπορεί να θεωρηθεί ως θεμελιώδους σημασίας αναπτυξιακό έργο, πολύ μεγάλης ανταποδοτικότητας για την κεντρική Στερεά Ελλάδα, με σημαντική συμβολή στην εθνική οικονομία.

Ο νέος οδικός άξονας ανήκει στο δευτερεύον Εθνικό Δίκτυο της χώρας, καθώς επίσης στο Ελληνικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο.

Ειδικότερα, η υπό μελέτη οδός σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο προορίζεται να εξυπηρετεί τη διαπεριφερειακή σύνδεση Λαμίας-Αγρινίου ως οριζόντιος άξονας σύνδεσης των αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ και Ιονίας οδού αλλά και τη σύνδεση του Καρπενησίου με το κέντρο της ΠΣΕ, τη Λαμία και διαμέσου του ΠΑΘΕ, με όλες τις Περιφέρειες της χώρας, εκτός των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων νήσων.

Πρωτεύουσα λειτουργία της οδού θεωρείται η δεύτερη εκ των ανωτέρω, δεδομένου ότι η διαπεριφερειακή σύνδεση Λαμίας-Αγρινίου εξυπηρετείται εκ παραλλήλου, από τον επίσης Διευρωπαϊκό Άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο-Αγρίνιο, που παρά το αυξημένο συγκριτικά μήκος του, είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, λαμβανομένων υπ’ όψιν του (μειωμένου) χρόνου διαδρομής και των αρκετά χαμηλότερων υψομέτρων κατά μήκος της ζώνης διέλευσής του. Κύρια σκοπιμότητα επομένως της αναβάθμισης του υπό μελέτη τμήματος της ΕΟ 38, είναι η άρση της δυσχερούς πρόσβασης στην ΠΕ Ευρυτανίας και του δυτικού ορεινού τμήματος της ΠΕ Φθιώτιδας, μέσω της εξυπηρέτησής της από νέο οδικό τμήμα, σχεδιασμού ανταποκρινόμενου στις απαιτήσεις του διαγωνισμού και του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου της χώρας και τις ειδικές απαιτήσεις του περιβάλλοντος του έργου (ορεινό πτυχωμένο εδαφικό ανάγλυφο, κακές γεωλογικές συνθήκες, δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες), εξασφαλίζοντας ιδιαίτερα μειωμένους χρόνους και μειωμένα κόστη διαδρομής, με αυξημένο επίπεδο οδικής ασφάλειας. Δευτερεύουσα, η αύξηση της ελκυστικότητας του άξονα ΠΑΘΕ/Λαμία-ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ/Αγρίνιο για την εξυπηρέτηση της διαπεριφερειακής σύνδεσης ανατολικής – δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Σημειώνεται τέλος, ότι για το εν λόγω έργο, μεταξύ άλλων, προβλέπονται η κατασκευή μεγάλων τεχνικών έργων γεφύρωσης, οπλισμένων επιχωμάτων, τοίχων οπλισμένης γης, οπλισμένων τοίχων αντιστήριξης, τοίχων ορύγματος, οπλισμένων βάσεων επιχωμάτων, ισόπεδων κόμβων, τεχνικών άνω και κάτω διαβάσεων, πλήθος οχετών, ενώ προβλέπεται επίσης και η διευθέτηση ρεμάτων.