Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, η αειφορία αποτελεί για εμάς στην Ολυμπία Οδό μια αδιαπραγμάτευτη σταθερά. Το όραμά μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη μετουσιώνεται σε μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, με μετρήσιμα αποτελέσματα». Αυτό δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Ηλία Παλιαλέξη ο Δρ. Παναγιώτης Παπανικόλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., αναλύοντας τους τρόπους με τους οποίους οι επικεφαλής της διαχείρισης της δημόσιας αυτής υποδομής μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της και επισημαίνει: «Η προσέγγισή μας έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια σε δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και έχει επιτύχει. Επικεντρώνεται στους ακόλουθους άξονες: Εμπειρία Ταξιδιού και Εξυπηρέτηση, Οδική Ασφάλεια και Υποδομές, Εργασιακό Περιβάλλον και βέβαια Περιβαλλοντική Προστασία». Έκανε, δε, γνωστό ότι στόχος είναι, σε τρεις φάσεις και σε συνδυασμό με καινοτόμες πρωτοβουλίες, η επίτευξη της «κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030». «Η Ολυμπία Οδός, δημιουργήθηκε για να ενώνει τόπους και ανθρώπους μεταφέροντας αγαθά, αλλά ταυτόχρονα μεταφέρει ιδέες, όνειρα, πολιτισμό, κουλτούρες και προοπτικές», αναφέρει χαρακτηριστικά.


Ειδικότερα, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Δρ. Παπανικόλας: «Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ως υπεύθυνη εταιρική οντότητα έχει αναδείξει την προστασία του περιβάλλοντος, μαζί με την οδική ασφάλεια, την εμπειρία του ταξιδιού, το ανθρώπινο δυναμικό και τις σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες, ως τους σημαντικούς τομείς στους οποίους εστιάζει το όραμά της για βιώσιμη ανάπτυξη». Ενώ όπως αναφέρει: «Η ενέργεια αποτελεί βασικό πεδίο στο οποίο αναπτύσσει εταιρικές πρωτοβουλίες που ως στόχο έχουν την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2030».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο: «Οι πρωτοβουλίες αυτές συμπυκνώνονται σε ένα στρατηγικό πρόγραμμα τριών σταδίων με βασικούς άξονες α) την μείωση των ενεργειακών αναγκών του αυτοκινητοδρόμου και β) τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος και την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί, ότι αυτές όλα τα μέτρα, ελήφθησαν χωρίς να αποτελούν δεσμεύσεις της Σύμβασης Παραχώρησης του έργου, αλλά αντικατοπτρίζουν τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες των μετόχων (AVAX, AKTOR, GEK TERNA, HOCHTIEF) και κυρίως του μεγαλύτερου μετόχου VINCI CONCESSIONS».

Ειδικότερα: «Στο πρώτο στάδιο, η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. επέλεξε να αλλάξει τα συμβατικά φωτιστικά στοιχεία σε 17 σήραγγες στα τμήματα ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ και ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ, με φωτιστικά LED. Aυτό, σε συνδυασμό με την κάλυψη των τοιχωμάτων των σηράγγων με βαφές υψηλής ανακλαστικότητας, απομείωσαν την καταναλισκόμενη ενέργεια κατά 70% κι αντίστοιχα το ανθρακικό αποτύπωμα τους κατά περίπου 4000 τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.

Η δεύτερη φάση του στρατηγικού προγράμματος αφορά στα τμήματα του ανοιχτού αυτοκινητόδρομου. Εκεί η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. επέλεξε δυο μεθόδους με τις οποίες κατάφερε να περιορίσει κατά 60% την κατανάλωση ενέργειας. Αφενός άλλαξε τις λάμπες του οδοφωτισμού και των λοιπών σηράγγων με νέες, τεχνολογίας LED κι αφετέρου, εφάρμοσε το πρόγραμμα Έξυπνου Προσαρμοστικού Φωτισμού, το οποίο με την βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης, καμερών, στοιχείων κυκλοφορίας και μετεωρολογικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο είναι σε θέση να μειώνει την ένταση του φωτισμού όταν οι κυκλοφορικές συνθήκες κατά τις βραδινές ώρες, το επιτρέπουν».

Σύμφωνα πάντα με τον Δρ. Παπανικόλα: «Η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας ολοκληρώνεται με την τρίτη φάση του στρατηγικού προγράμματος, η οποία προβλέπει την ανάπτυξη 17 μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών σε στέγες κτηρίων, στέγαστρα πάρκινγκ και ελεύθερους χώρους κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου. Με την ενέργεια που θα παράγεται και θα είναι της τάξης των 10 Μwp, θα καλύπτονται οι ανάγκες ηλεκτροδότησης του έργου ενώ η πιθανή περίσσεια της πράσινης αυτής ενέργειας θα τροφοδοτεί με τη μέθοδο του συμψηφισμού το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανανεώσιμης ενέργειας, το οποίο εφαρμόζεται σε αυτοκινητόδρομο στην Ελλάδα, με χρόνο ολοκλήρωσης το 2025».

 

Αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία 

Αποκαταστάθηκε χθες, νωρίς το πρωί, η κίνηση των οχημάτων στο σύνολο των λωρίδων κυκλοφορίας της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου, στον κλάδο προς Κόρινθο, μετά το συμβάν της ανάφλεξης του βυτιοφόρου που έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, 7 Ιουνίου 2024, σε γέφυρα της Παλαιάς Εθνικής Οδού στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την αποκατάσταση της κυκλοφορίας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε:

«Μέσα σε διάστημα περίπου δύο ημερών από το επικίνδυνο συμβάν της ανάφλεξης του βυτιοφόρου, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας συνεργάστηκαν αποτελεσματικά ώστε να προχωρήσουν τάχιστα οι αναγκαίες εργασίες και να αποδοθεί στους πολίτες η Νέα Εθνική Οδός. Με αδιάκοπη εργασία, νυχθημερόν, καθαιρέθηκε το τμήμα της γέφυρας που είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές από το θερμικό φορτίο και ακολούθησε η αποκατάσταση του οδοστρώματος στο τμήμα που έγιναν οι εργασίες. Επόμενο βήμα είναι η μελέτη και η ανακατασκευή της γέφυρας που καταστράφηκε, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες τεχνικές λύσεις, τον προϋπολογισμό, αλλά και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Σκοπός μας είναι η υλοποίηση του έργου τους επόμενους μήνες, ενώ στο μεσοδιάστημα θα αναζητηθούν τρόποι εναλλακτικών διελεύσεων προκειμένου να διευκολυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής».

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος δήλωσε:

«Παρά τη δυσκολία του προβλήματος που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά και της χρονικής συγκυρίας κατά την οποία συνέβη το γεγονός, οι 48 ώρες που μεσολάβησαν μέχρι την απόδοση της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών στην κυκλοφορία, είναι η απόδειξη ότι μπορούμε. Μπορούμε, με αποφασιστικότητα, συντονισμό, συνεργασία και ταχύτητα.

Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με δύο από τις εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν στο κατασκευαστικό σχήμα που υποστηρίζει την εταιρία παραχώρησης “ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ”, τις “ΑΚΤΩΡ” και “ΑΒΑΞ”, πέτυχαν να ανταποκριθούν στις πιεστικές απαιτήσεις του εγχειρήματος της αποκατάστασης της κυκλοφορίας στην εθνική οδό, που δεν υπήρξε καθόλου εύκολη υπόθεση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στο υπουργείο και τις δύο εταιρείες, για την ταχύτητα και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν. Κυρίως, όμως, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι ταλαιπωρήθηκαν κατά τις μετακινήσεις τους αυτό το καυτό Σαββατοκύριακο, τους εκδρομείς και τους εκλογείς που έμειναν για αρκετή ώρα στα αυτοκίνητά τους, για την κατανόηση με την οποία αντιμετώπισαν ένα γεγονός που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ή να αποτρέψει.

Το στοίχημα πλέον είναι διπλό: πρώτον, να διασφαλίσουμε τις μετακινήσεις, αδαπάνως για τους ίδιους, όλων όσοι μέχρι τώρα έκαναν χρήση του τμήματος της Παλαιάς Εθνικής Οδού, που για αρκετούς μήνες θα παραμείνει αποκλεισμένο. Δεύτερον, να συμπιέσουμε αυτόν τον χρόνο, να κατασκευάσουμε το συντομότερο δυνατόν τη νέα γέφυρα, σε αντικατάσταση αυτής που αναγκαστήκαμε να κατεδαφίσουμε, λόγω των μη ανατάξιμων βλαβών τις οποίες διαγνώσαμε από την πρώτη στιγμή, χωρίς μάλιστα να διαταράξουμε τις μετακινήσεις στην εθνική οδό. Θα το κερδίσουμε κι αυτό! Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε ήδη».

«Με τα προαναφερθέντα αλλά κι άλλα πρωτότυπα και πιλοτικά έργα, όπως το πρόγραμμα ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΡΑ το οποίο τροφοδοτεί τους ταξιδιώτες σε 11 πάρκινγκ με φρέσκο νερό που προέρχεται από την ατμοσφαιρική υγρασία, την επίστρωση του οδοστρώματος της σήραγγας ΘΗΣΕΑΣ με λευκό υλικό που συντελεί στην μείωση της απαιτούμενης ενέργειας φωτισμού, η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. έχει κατορθώσει ως υπεύθυνος εταιρικός πολίτης, να συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των εθνικών κι ευρωπαϊκών κλιματικών στόχων όπως αυτοί ορίζονται από τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο», σημειώνει.

«Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, η αειφορία αποτελεί για εμάς στην Ολυμπία Οδό μια αδιαπραγμάτευτη σταθερά. Το όραμά μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη μετουσιώνεται σε μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, με μετρήσιμα αποτελέσματα», αναφέρει ο Δρ. Παπανικόλας.

Και καταλήγει λέγοντας: «Η Ολυμπία Οδός, δημιουργήθηκε για να ενώνει τόπους και ανθρώπους μεταφέροντας αγαθά, αλλά ταυτόχρονα μεταφέρει ιδέες, όνειρα, πολιτισμό, κουλτούρες και προοπτικές. Οι αρχές και αξίες μας είναι βαθιά ανθρώπινες και αντιπροσωπεύουν την αφοσίωση, την κοινωνική υπευθυνότητα, τη συνεργασία, και την αξιοπιστία που έχουμε αποφασίσει να επενδύουμε σε κάθε μας δραστηριότητα. Αποτελούν συνάμα και εγγύηση ότι θα φέρουμε εις πέρας το έργο που αναλάβαμε με την ευθύνη που μας αναλογεί απέναντι στην ανθρώπινη ζωή».