Στις κάλπες βρίσκονται σήμερα όλοι οι Έλληνες προκειμένου να εκλέξουν τους αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως το 2029. Οι πολιτικοί αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων βρέθηκαν από νωρίς σήμερα το πρωί στην κάλπη προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να στείλουν μήνυμα νίκης για την ευρωκάλπη. Μήνυμα ενότητας έστειλε, από τη δική της μεριά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο 91ο εκλογικό τμήμα, στο 21ο Γενικό Λύκειο Αθηνών και ακολούθως δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές και κρίσιμες. Εύχομαι να έχουμε υψηλή συμμετοχή, η ψήφος είναι η πιο δυνατή φωνή των πολιτών».

Μητσοτάκης: Όσο μεγαλύτερη συμμετοχή έχουμε τόσο ισχυροποιούμε τη Δημοκρατία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά τις 10:30, στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

«Είναι μια ηλιόλουστη μέρα σήμερα και ψηφίζουμε για μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη. Θέλω να επαναλάβω σήμερα ότι οι εκλογές είναι γιορτή της Δημοκρατίας και όσο μεγαλύτερη συμμετοχή έχουμε τόσο ισχυροποιούμε τη Δημοκρατία.

Οι ευρωεκλογές έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία, τα επόμενα πέντε χρόνια θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ισχυρή ελληνική φωνή, ισχυρή εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο, ώστε ως Ελλάδα να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε από την Ευρώπη όσα περισσότερα μπορούμε.

Σεβόμαστε και τιμούμε τους πολίτες που προσέρχονται σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία για να προφέρουν την δική τους ετυμηγορία» δήλωσε ο πρωθυπουργός εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε.

Κασσελάκης: Παροτρύνω όλους τους συμπολίτες μας να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

Μήνυμα συμμετοχής στις κάλπες έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης με τη δήλωση του μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του για τις ευρωεκλογές στο δημοτικό σχολείο Εκάλης, καλώντας τους πολίτες να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

«Σήμερα είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας, επιλέγουμε τι και ποια Ευρώπη θέλουμε να έχουμε, έχει μεγάλη επιρροή η Ευρώπη στις ζωές μας και έτσι λοιπόν είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Άρα παροτρύνω όλους τους συμπολίτες μας να αφιερώσουν 30 λεπτά ή και λιγότερο από την ημέρα τους, να έρθουν, να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, διότι δεν μπορούμε να αναθέτουμε τα προβλήματα μας σε άλλους, πρέπει να τα αλλάζουμε μόνοι μας με τη συμμετοχή σε αυτή την δημοκρατική διαδικασία», σημείωσε.

Σε προσωπικό επίπεδο ο κ. Κασσελάκης είπε ότι είναι «συγκινημένος και ευγνώμων για την μεγάλη εμπιστοσύνη και αγάπη που μου έχει δείξει ο κόσμος τους τελευταίους μήνες και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες». «Για ένα παιδί που έφυγε με τη γενιά της κρίσης και γυρνά στην πατρίδα του να προσφέρει, είναι ξεχωριστή αυτή η εμπειρία κι αυτό το οποίο δεσμεύομαι είναι ότι την εμπιστοσύνη του κόσμου σήμερα δεν πρόκειται να την προδώσω ποτέ», είπε.

Ανδρουλάκης – Ζητώ να μας εμπιστευτείτε και να είστε σίγουροι ότι δεν θα σας απογοητεύσουμε

Λίγο πριν τις 11 το πρωί άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, στο 164 ετ στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η πατρίδα μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ, σήμερα το βράδυ, να προκύψει ισχυρότερη, σοβαρή, και αξιόπιστη αντιπολίτευση που θα είναι η επόμενη δυνατή κυβερνητική επιλογή, απέναντι σε μία κυβέρνηση ασυδοσίας και αλαζονείας που περιφρονεί τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα του ελληνικού λαού» αναφερόμενος στην ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση και τα ζητήματα της υγείας.

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος που σχετίζεται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, όπως τόνισε.

«Τα 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης, ποιες δυνάμεις επέβαλαν τη σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και ποιες δυνάμεις στήριξαν τη δικαίωση και την αλληλεγγύη» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, συμπληρώνοντας ότι «τη λιτότητα επέβαλε το κόμμα που εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα» και πως «η αλληλεγγύη, η ενότητα οι κοινές οικονομικές πολιτικές για να ξαναπάμε στην εποχή της σύγκλησης, από την εποχή των ανισοτήτων και της απόκλισης, είναι επιλογή της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας».

«Γι’ αυτό λοιπόν σήμερα, έχετε πολλούς λόγους να στηρίξετε ΠΑΣΟΚ. Ζητώ να μας εμπιστευτείτε και να είστε σίγουροι ότι δεν θα σας απογοητεύσουμε» κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Βελόπουλος: Ζητάμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού

Να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές κάλεσε τους πολίτες ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος ψήφισε στο 1ο δημοτικό σχολείο Πανοράματος.

Αμέσως μετά ο κ. Βελόπουλος δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντική αυτή εκλογική αναμέτρηση. Είναι σημαντική γιατί παλεύουν δύο πόλοι. Ο πόλος του πολέμου, της δυστυχίας και της πείνας, που υπηρετούν τα τρία μεγάλα κόμματα, και ο πόλος της ειρήνης, της ευημερίας των λαών που υπηρετούν οι υπόλοιποι. Αν θέλουν πόλεμο κάποιοι στην Ευρώπη, δεν θα τον έχουν. Γι αυτό ο λαός, ο ευρωπαϊκός, πρέπει να απαντήσει σήμερα σθεναρά, να πει ένα “όχι”. Εμείς ζητάμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και στους λέμε ένα πράγμα: Αν μας εμπιστευτούν, που είμαστε βέβαιοι γι αυτό, δεν θα τους προδώσουμε ποτέ. Για την Ελλάδα, για τους Έλληνες».

Χαρίτσης: Η Νέα Αριστερά είναι εδώ και από σήμερα θα είναι και πιο ισχυρή

«Σήμερα δίνουμε φωνή στο δίκιο μας. Σήμερα λέμε και στην κάλπη αυτό που λέμε μεταξύ μας καθημερινά, ότι δεν πάει άλλο», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του στο 3ο Δημοτικό σχολείο Καλαμάτας.

«Δεν πάει άλλο με την επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν πάει άλλο με την Ευρώπη της λιτότητας και του πολέμου, δεν πάει άλλο με την ακροδεξιά που θέλει να επιβάλλει την ατζέντα της σε όλη την ήπειρο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς.

Τόνισε ότι «η Νέα Αριστερά είναι εδώ και από σήμερα θα είναι και πιο ισχυρή για να συμβάλλει στην αρχή του τέλους της κυβέρνησης της δεξιάς. Για να βάλουμε φραγμό στην άνοδο της ακροδεξιάς, για να δώσουμε ξανά ελπίδα στους αριστερούς, προοδευτικούς πολίτες ότι μπορεί να υπάρχει ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας».

Νατσιός: Ζητούμε από τον λαό να βοηθήσει την ευγενική προσπάθεια της ΝΙΚΗΣ

Στο Μοσχοχώρι Πιερίας ψήφισε ο πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημήτρης Νατσιός, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι εκλογές είναι η κορυφαία διαδικασία. Εκφράζεται ο, κατά το Σύνταγμα, κυρίαρχος λαός. Θέλουμε και ζητούμε από τον λαό να βοηθήσει την ευγενική προσπάθεια της ΝΙΚΗΣ. Η ΝΙΚΗ αγωνίζεται και θα αγωνιστεί με σθένος και συνέπεια να πατάξει το τέρας της κομματοκρατίας που μολύνει τον τόπο, αν επανέλθει στη γενέτειρα της, στην Ελλάδα, η αληθινή και γνήσια δημοκρατία και να απαλλαγούμε από τα δεσμά της νέας τάξης, που μολύνουν και την πατρίδα μας και την Ευρώπη. Εμπρός, λοιπόν, για τη ΝΙΚΗ, για τη νίκη του ελληνισμού, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της Ρωμιοσύνης».

Ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Κ .Καραμανλής στo 1ο δημοτικό σχολείο

Στο 137ο Εκλογικό Τμήμα, στo 1ο δημοτικό σχολείο, στην πλατεία Αγίου Ελευθερίου, ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Έξω από το Εκλογικό Τμήμα τον κ. Καραμανλή υποδέχθηκαν στελέχη της ΝΔ και φίλοι τους οποίους χαιρέτισε, ενώ έκανε χειραψίες και με πολίτες που είχαν πάει για να ψηφίσουν.

Σχοινάς: Σήμερα θα αναμετρηθούμε και είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε περισσότεροι

Αισιόδοξος για τη διαδικασία των ευρωεκλογών και το μήνυμα που θα στείλουν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος τόνισε πως «σήμερα θα αναμετρηθούμε και είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε περισσότεροι αυτοί που θέλουμε να πάμε την Ευρώπη μπροστά».

Ο κ. Σχοινάς ψήφισε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Φούρκα Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, και αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι ξεχωριστή, ιδιαίτερη συγκίνηση το να ψηφίζω σε ένα μικρό χωριό της Χαλκιδικής για την μεγάλη Ευρώπη. Από τη μικρή πατρίδα για την μεγάλη οικογένεια.

Είμαι αισιόδοξος για την διαδικασία των ευρωεκλογών, τη μεγαλύτερη στιγμή και γιορτή της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Εδώ κι εβδομάδες παντού στην Ευρώπη ανέδειξαν ένα ενιαίο δημόσιο χώρο, δημιουργώντας τη πεποίθηση ότι όλοι οι Ευρωπαίοι είμαστε ενωμένοι σε κοινή μοίρα.

Είμαι αισιόδοξος, επίσης, για το μήνυμα της ευρωκάλπης. Σήμερα θα μετρηθούμε και είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε περισσότεροι αυτοί θέλουμε να πάμε την Ευρώπη μπροστά.

Από αύριο ανοίγει ένας νέος πολιτικός κύκλος, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάδειξη της νέας ευρωπαϊκής ηγεσίας, με νέες πολιτικές προτεραιότητες. Από την περασμένη πενταετία που βρήκαμε λύσεις στις κρίσεις, η Ευρώπη του μέλλοντος θα παλέψει για τα νέα ζητούμενα: την κοινή άμυνα, την ανταγωνιστικότητα και την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Οι Έλληνες ξέρουμε ότι η Ευρώπη θα είναι δίπλα μας, όπως ήταν πάντα, ασπίδα και δόρυ μας, για ασφάλεια και προκοπή».

Χ. Δούκας: Σήμερα ψηφίζουμε για την Ευρώπη που θέλουμε

Σε 24ωρη επιφυλακή για να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει, βρίσκονται σήμερα όλες οι υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων. Σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα, 234 υπάλληλοι σε διπλή βάρδια θα διευκολύνουν τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Μάλιστα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, έχουν μοιραστεί 4.422 μπουκαλάκια με νερό, 3.489 χυμοί και 4.422 σνακ σε δικαστικούς αντιπροσώπους, γραμματείς και μέλη των εφορευτικών επιτροπών των εκλογικών τμημάτων των σχολικών συγκροτημάτων του δήμου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 63ο Γενικό Λύκειο της Αθήνας. Κατά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα, δήλωσε:

«Σήμερα, ψηφίζουμε, αποφασίζουμε για την Ευρώπη που θέλουμε και δεν εκχωρούμε αυτό το δικαίωμά μας σε κανέναν άλλο. Και για όσους σκέφτονται να πάνε στην παραλία, τους προτείνω να το πράξουν, αφού πρώτα περάσουν απ’ την κάλπη».