Της Τέτης Ηγουμενίδη


Την ανηφόρα έχουν τραβήξει τα μισθώματα των σύγχρονων γραφειακών χώρων, σημειώνοντας αύξηση 10,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία αναφορά της Cushman & Wakefield Proprius ο μέσος όρος στις βασικές περιοχές της Αττικής με γραφεία διαμορφώθηκε σε 21,83 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα έναντι 19,8 ευρώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα, ενώ η μέση απόδοση (yield) διαμορφώθηκε σε 6,58%, χωρίς μεταβολή.

Ειδικότερα, βάσει των αναφορών της προαναφερόμενης εταιρίας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών περί το real estate, τα υψηλότερα ενοίκια γραφείων καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας 29,5 ευρώ/τ.μ./μήνα (έναντι 25 ευρώ/τ.μ. μήνα) με την απόδοση στο 5,8%, ενώ αμέσως μετά έρχονται οι βασικοί οδικοί άξονες στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας (Κηφισίας, Αττική Οδός, και Μεσογείων) με 29 ευρώ/τ.μ./μήνα, έναντι 25 ευρώ με την απόδοση στο 6%.

Στις βόρειες περιοχές (Ε65) τα μισθώματα γραφείων είναι τα χαμηλότερα, 16 ευρώ/τ.μ./μήνα, χωρίς μεταβολή σε σχέση με ένα χρόνο πριν και με απόδοση 7%, στις λεωφόρους Συγγρού και Βουλιαγμένης 24 ευρώ/τ.μ./μήνα, έναντι 22 ευρώ (απόδοση 6,3%), στον Πειραιά 18 ευρώ/τ.μ./μήνα, επίσης αμετάβλητα και με απόδοση 6,9% και σε άλλες περιοχές 14,5 ευρώ/τ.μ./μήνα, έναντι 13 ευρώ.

Οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε γραφειακούς χώρους τους πρώτους τρεις μήνες του έτους ήταν συνολικής αξίας 58 εκατ. ευρώ (πέρυσι ήταν 170 εκατ.) με μια μόνο συναλλαγή από θεσμικό επενδυτή. Οι μεγαλύτερες συναλλαγές ήταν η πώληση του Cecil στο κέντρο της Κηφισιάς στον όμιλο Λασκαρίδη, η αγορά γραφείων από την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου στη Θεσσαλονίκη και η απόκτηση κτιρίου γραφείων 1.681 τ.μ. στην οδό Ηρακλείτου 7, από την Trastor.

Η C&W Proprius εκτιμά ότι θα αυξηθεί ο όγκος των επενδύσεων το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της προσδοκίας για μείωση των επιτοκίων.