Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Κόκκινο πανί» γα τις  τράπεζες  ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρυθμισης  Οφειλών  ο οποίος  δημιουργήθηκε για να προσφέρει τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ και σε χρηματοοικονομικούς φορείς. Όταν τα χρέη είναι μόνο προς  τους κρατικούς φορείς αλλά οι ενδιαφερόμενοι έχουν ενήμερα δάνεια  προς  τις τράπεζες  οι πιστωτές αντιδρούν βίαια και έντονα σε βαθμό που κόβουν  τις γραμμές  πίστωσης.


Σε «ποντικοπαγίδα» εξελίσσεται για τους δανειολήπτες ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών ενώ ο στρατηγικός του σκοπός ήταν είναι να δώσει στους δανειολήπτες  ευκαιρίες  αποπληρωμής για  χρέη προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τα Funds, και τους servicers.

Στην τραπεζική αγορά  καταγράφονται φαινόμενα τα οποία αλλοιώνουν την αρχική του φιλοσοφία και καθίσταται  ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός μετατρέπεται σε μηχανισμό εξόντωσης.

Περιπτώσεις  δανειοληπτών  με χρέη προς το Δημόσιο που αναζήτησαν χρόνο αποπληρωμής άνω των 24 μηνιαίων δόσεων αλλά οι πιστωτές τους δηλαδή οι τράπεζες μόλις αντιλήφθηκαν  ότι οι πελάτες τους κατέθεσαν αίτηση για να ρυθμίσουν τις οφειλές προς το Δημόσιο οι τράπεζες τους  «έκλεισαν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τους αντιμετωπίζουν ως χρεωκοπημένους.

 Επιχειρηματίας  με ενήμερα δάνεια προς τις τράπεζες αποφάσισε να ρυθμίσει οφειλές προς την Εφορία  συνολικού ύψους 200.000 ευρώ. Όμως η ρύθμιση των 24 μηνών απαιτούσε το ποσό των 8.333 ευρώ το  οποίο ήταν σχεδόν αδύνατον να το εξυπηρετήσει και επέλεξε να κάνει το βήμα προσδοκώντας περισσότερο χρόνο αποπληρωμής για να μειωθεί  η μηνιαία δόση.

Η αίτηση έγινε στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών αλλά όταν το πληροφορήθηκαν οι τράπεζες του έκοψαν τις γραμμές ρευστότητας με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να …χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του.

Οι  τράπεζες διαπιστώνοντας την αίτηση ρύθμισης θεωρήθηκε  casus belli (αιτία πολέμου) όταν στην πράξη  η ρύθμιση θα λειτουργούσε θετικά για τον επιχειρηματία διότι θα ήταν σε θέση να πληρώνει στην ώρα  του τόσο την εφορία όσο και τις τράπεζες .

Πληθαίνουν τα κρούσματα των τραπεζών  που σταματούν  τους επιχειρηματίες ναεφορ ενταχθούν στο Μηχανισμό με χρέη προς το Δημόσιο.

Επιχειρηματίας  που γνωστοποίησε στην τράπεζα  ότι προτίθεται να καταθέσει αίτηση στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών   έλαβε αρνητική απάντηση από την τράπεζα η οποία όμως δεν έμεινε μόνο  στην απάντηση αλλά του έκοψε το μπλοκ επιταγών και την γραμμή πίστωσης προς τον επιχειρηματία.

Οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να κατανοήσουν τη συμπεριφορά των τραπεζών  αφού η πρόθεση τους είναι να βελτιώσουν την ικανότητα  αποπληρωμής προς το Δημόσιο.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  δεν έχει  συνειδητοποίηση τη σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί στην πραγματική οικονομία όπως και τους λόγους για  τη στάση των τραπεζών  απέναντι των πελατών τους με  ενήμερα δάνεια.

Νίκος Θεοδωρόπουλος