Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου


Νέο «πράσινο φως», αυτή τη φορά από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, έλαβε το σχέδιο της ΔΕΗ για την ανέγερση του νέου της «στρατηγείου» επί της Λ. Μεσογείων 211, απέναντι του νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», μια επένδυση που εκτιμάται σε άνω των 100 εκατ. ευρώ. Το κτίριο που θα έχει πιστοποίηση κατά LEED PLATINUM και WELL PLATINUM, θα ανεγερθεί στην περιοχή Ελληνορώσων του Δήμου Αθηναίων στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου Πλέσσα Μιχαήλ.

Ειδικότερα, σε σχετική συνεδρίασή του στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του νέου Συγκροτήματος Κτιρίων Διοίκησης και Κεντρικών Υπηρεσιών της ΔΕΗ. Το έργο αφορά στην ανέγερση κτιρίου συνολικής επιφάνειας 30.423,99 τ.μ., σε ακίνητο έκτασης 19 στρεμμάτων, που θα στεγάζει τις υπηρεσίες Διοίκησης της ΔΕΗ και θα περιλαμβάνει διευθυντικά γραφεία, γραφεία open space, αμφιθέατρο/αίθουσα ΜΜΕ, αίθουσες συσκέψεων, χώρο αρχείου, ιατρείο, κυλικεία, ταχυδρομείο, εστιατόριο, εμπορικό κέντρο μικτού εμβαδού περίπου 300 τ.μ., γυμναστήριο, ενώ θα διαθέτει υπόγεια που θα εξυπηρετούν βοηθητικές χρήσεις, χώρους στάθμευσης κ.λπ.

Ο στόχος

Το κτίριο προβλέπεται να αποτελείται από τρία (3) υπόγεια, ισόγειο και τέσσερις (4) ορόφους, ενώ στο πλαίσιο του βιοκλιματικού σχεδιασμού του, θα εφαρμοστούν εξειδικευμένες τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας. Ανεξάρτητο κτίριο θα αποτελεί το κατάστημα προβολής της Εμπορίας, το οποίο θα χωροθετηθεί στο νοτιοδυτικό άκρο του οικοπέδου, στη γωνία Γρηγορίου Ξενόπουλου και Λεωφόρου Μεσογείων. Επίσης, οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις φυσικής κατάστασης και κίνησης, κατά τη διάρκεια, πριν ή μετά τις ώρες εργασίας τους, για σωματική άσκηση.

Όπως σημειώνεται και στην απόφαση, στόχος του σχεδιασμού είναι η δημιουργία ενός κτιρίου που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες χρήσης και λειτουργίας των δημοσίων κτιρίων. Η εξασφάλιση συνθηκών φιλικού, ποιοτικού και δημιουργικού εργασιακού περιβάλλοντος, αποτελεί μια από τις κυριότερες παραμέτρους του σχεδιασμού. Το έργο αυτό καλείται να λύσει ένα πάγιο πρόβλημα της Διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε. που αφορά στον κατακερματισμό των διοικητικών της υπηρεσιών, καθώς στεγάζονται σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, κάτι που δυσχεραίνει σημαντικά την επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων Διευθύνσεων και γενικά δημιουργεί προσκόμματα στην καθημερινή λειτουργία τους. Επιπλέον, με την κατασκευή του νέου κτιρίου θα περιοριστούν σημαντικά οι δαπάνες στέγασης των διαφόρων υπηρεσιών (με τη διακοπή μισθώσεων) και το λειτουργικό τους κόστος, καθώς το νέο κτίριο θα είναι βιοκλιματικό, φιλικό προς το περιβάλλον και θα εφαρμόζει πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας. Ο σχεδιασμός του κτιρίου ιδανικά θα μπορούσε να το καταστήσει πρότυπο χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να δώσει το στίγμα της πολιτικής της ΔΕΗ ΑΕ προς τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής για αειφόρο ανάπτυξη.

 

Κεντρικό Κτίριο

Σύμφωνα με την ΜΠΕ, υπόβαθρο για την αρχιτεκτονική σύνθεση, σε επίπεδο κάτοψης, αποτέλεσε το αρχέτυπο του αρχαιοελληνικού Μεγάρου, με έμφαση στο αίθριο, πέριξ του οποίου αναπτύσσονται οι λειτουργικοί χώροι του κτιρίου. Συμβολικά, χρησιμοποιήθηκε το σχήμα του γράμματος “Π”. Πιο συγκεκριμένα, μια ζώνη πλάτους περίπου 22 μ. (ελαφρώς μεταβαλλόμενου πλάτους), αναπτύσσεται γραμμικά σχηματίζοντας το γράμμα “Π”, ακολουθώντας το περίγραμμα του οικοπέδου. Το σχήμα που προκύπτει, αποτελεί και το σχήμα της κάτοψης των πέντε ορόφων όπου χωροθετούνται οι προβλεπόμενοι από το κτιριολογικό πρόγραμμα χώροι. Δημιουργείται έτσι ένας κτιριακός όγκος σε σχήμα “Π”, που ενσωματώνει ένα ανοικτό αίθριο με νότιο προσανατολισμό προς τη Λεωφόρο Μεσογείων. Ένας δεύτερος γραμμικός όγκος πλάτους 24 μ. αναπτύσσεται σε όλους τους πέντε ορόφους, που ενώνει τις δύο απέναντι πλευρές του προηγούμενου όγκου, σε σχήμα “Π”.

Δημιουργείται έτσι ένα εσωτερικό αίθριο, ενώ διατηρείται το ανοιχτό αίθριο με άνοιγμα προς το νότο (Λ. Μεσογείων). Τα επίπεδα του συγκεκριμένου όγκου φιλοξενούν στο ισόγειο τις κεντρικές εισόδους (προσωπικού, κοινού και Διοίκησης), ενώ στους υπόλοιπους ορόφους αίθουσες συναντήσεων, προσωπικού και Διοικητικού Συμβουλίου. Οι δύο ανωτέρω όγκοι, αποτελούν τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την ογκοπλαστική μορφή του κτιρίου. Το κλειστό αίθριο υποσταθμίστηκε καταλαμβάνοντας τμήμα του Α’ & Β’ υπογείου, έτσι ώστε να αυξηθούν οι λειτουργικοί χώροι του κτιρίου. Οι χώροι αυτοί λόγω της υποστάθμισης καθίστανται ισόγειοι.