Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Αυξημένες θα είναι φέτος οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX) της ΔΕΗ για την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες όπως αναφέρει η διοίκηση της στην οικονομική έκθεση για τα αποτελέσματα του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση το CAPEX για τις οπτικές ίνες ήταν περίπου 25,8 εκατ. ευρώ. Το 2024 θα αυξηθεί, προκειμένου η ΔΕΗ να διαθέτει 500 χιλ. έτοιμες προς πώληση συνδέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων με δίκτυο Fiber To The Home (FTTH) ή συνολικά 750 χιλ. μαζί με τις υπό κατασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ εντείνει την προετοιμασία της μέσω της θυγατρικής της FiberGrid, για την παροχή συνδέσεων οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του επενδυτικού της προγράμματος, ύψους 680 εκατ. μέχρι το 2026.

Βάσει του επιχειρηματικού της σχεδίου το 2030 το δίκτυό της σε πλήρη λειτουργία θα έχει περί το 1 εκατ. συνδρομητές, έσοδα 120 εκατ. ευρώ και EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 100 εκατ. ευρώ.

Το 2023, η FiberGrid, επέκτεινε το δίκτυό της σε 13 δήμους της ευρύτερης περιοχής της Αττικής καλύπτοντας περίπου 140 χιλ. συνδέσεις και προχώρησε στην προμήθεια των αναγκαίων συστημάτων πληροφορικής ώστε να ξεκινήσει τη διάθεση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών εντός του τρέχοντος έτους.

Τον Μάρτιο φέτος οι συνδέσεις που είχε κατασκευάσει ήταν 185 χιλ., ενώ το 2025 στοχεύει σε 1,7 εκατ. για φτάσει να εξυπηρετεί συνολικά 3 εκατ. σε κομβικής σημασίας τοποθεσίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, που εκτείνονται σε περίπου 100 δήμους.

Για την χρηματοδότηση της η FiberGrid έχει υπογράψει ομολογιακό δάνειο ύψους 465 εκατ. ευρώ με τη συμμετοχή των Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank και του Ταμείου Ανάκαμψης (πυλώνας Ψηφιακός Μετασχηματισμός) με το ποσό των 290 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πάντως ότι οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν μια ιδιαίτερα δυναμική αγορά και το διάστημα αυτό κυοφορούνται εξελίξεις που δύναται να διαφοροποιήσουν τους ανακοινωμένους στόχους της ΔΕΗ.

Μέχρι στιγμής αναφέρεται ότι η FiberGrid θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά στη χονδρική διάθεση υπηρεσιών FTTH. Αυτό σημαίνει ότι ένας άλλος πάροχος θα κάνει χρήση του δικτύου της έναντι του αντιτίμου που θα διαπραγματευτεί για να δώσει την υπηρεσία στον τελικό καταναλωτή.

Αυτό είναι ένα σενάριο με τους υφιστάμενους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (ΟΤΕ, Vodafone, Nova) ωστόσο να μην έχουν αποκαλύψει τις προθέσεις τους σχετικά με μια πιθανή συνεργασία με τη θυγατρική της ΔΕΗ.

Το δεύτερο σενάριο είναι η συμμετοχή της ΔΕΗ στη δρομολογούμενη εξαγορά της Nova, είτε άμεσα, είτε έμμεσα μέσω του επενδυτικού κεφαλαίου CVC, το οποίο συμμετέχει στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Η είσοδος της ΔΕΗ στην αγορά υπερυψηλής ευρυζωνικότητας, σε κάθε περίπτωση θεωρείται πλέον δεδομένη, κάτι που επισφραγίστηκε και με την παρουσία του Αλέξανδρου Πατεράκη (αντιπρόεδρος της FiberGrid και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ψηφιακών και καινοτόμων υπηρεσιών ομίλου ΔΕΗ) στην πρόσφατη συνάντηση όλων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη των δικτύων FTTH.