Πηγή Εικόνας: Image by marcinjozwiak from Pixabay

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Ο τομέας των αποθηκευτικών χώρων στην Ελλάδα παραμένει ανθεκτικός και συνεχίζει να έχει καλές επιδόσεις, προσφέροντας στους επενδυτές ανταγωνιστικές αποδόσεις και τιμές μισθώσεων σε βιώσιμα επίπεδα. Αυτή είναι η εκτίμηση της Danos – BNP Paribas για τον τομέα logistics στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αττική. Σύμφωνα με την έρευνα, κατά μέσο όρο το ενοίκιο ανά τ.μ. έχει ανέλθει πλέον στα 5 ευρώ, ενώ οι αναπτύξεις σε δευτερεύουσες αγορές προσφέρουν μίσθωμα της τάξης των 4 ευρώ/τ.μ. Οι συνολικές επενδύσεις σε logistics το 2023 υπολογίζονται σε 126 εκατ. ευρώ ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται επιπλέον 95.000 τ.μ. αποθηκών. Το ποσοστό κενών χώρων κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 4%.Τα ενοίκια αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά το 2024, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης και της έλλειψης νέων και βιώσιμων μονάδων logistics.

Όπως σημειώνεται, τα αρχικά ποσοστά κενών θέσεων logistics θα παραμείνουν εξαιρετικά χαμηλά το 2024 ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ζήτησης από επενδυτες για μοντέρνο και «green» προϊόν. Να σημειωθεί ότι το 2015 τα ποσοστά των κενών χώρων Grade A ήταν στο 10%, ενώ για τους χώρους Grade B άνω του 30% (πλέον λίγο άνω του 10%). Σύμφωνα με την Danos, τα ενοίκια σε prime χώρους (Grade A) ήταν κάπου στα 5 ευρώ/τ.μ. τον μήνα το 2022, στα 4,5 ευρώ/τ.μ. τη διετία 2020-2021 και στα 3,5 ευρώ/τ.μ. τον μήνα το 2015. Η Danos προβλέπει για τη συνέχεια άνοδος στα ενοίκια και πτώση στα yields για Grade A χώρους, όπως και άνοδο της ζήτησης, ενώ για χώρους Grade B βλέπει σταθερότητα στις τιμές μίσθωσης, πτώση στις αποδόσεις.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, ο Ασπρόπυργος ετοιμάζεται «φιλοξενήσει» δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα νέου αποθηκευτικού χώρου, ενώ Ελευσίνα και το Θριάσιο είναι ακόμα τα επερχόμενα hotspots της βιομηχανίας logistics. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για prime τοποθεσίες logistics όπως ο Ασπρόπυργος και η Μαγούλα αυξάνεται, και η ζήτηση εκεί αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα τρίμηνα. Σε δευτερεύουσες τοποθεσίες όπως τα Οινόφυτα και το Μαρκόπουλο υπάρχει ζήτηση προς το παρόν και λόγω της έλλειψης prime περιουσιακών στοιχείων στον Ασπρόπυργο. Ο αριθμός των μονάδων 3PL αυξάνεται και οι επιχειρήσεις 3PL επενδύουν πολλά σε νέα συστήματα, τεχνολογίες και εγκαταστάσεις, που είναι ταυτόχρονα σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον.