Πηγή Εικόνας: JESHOOTS στο pexels

Πλώρη για θετικό πρόσημο, αν και μονοψήφιο, στις πωλήσεις βάζει η ευρωπαϊκή αγορά smartphones, η οποία το 2023 έκλεισε με μείωση πωλήσεων κατά 8% έναντι του 2023. Ο ανταγωνισμός στην αγορά εντείνεται και αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω, την ίδια στιγμή που οι καταναλωτές στοχεύουν όλο και πιο συστηματικά σε hi-end μοντέλα.

Η τελευταία έρευνα της Canalys αποκαλύπτει ότι οι αποστολές smartphone στην Ευρώπη (εξαιρουμένης της Ρωσίας) μειώθηκαν κατά 3% από έτος σε έτος, σε 37,8 εκατ. μονάδες το 4ο τρίμηνο του 2023. Συνολικά, το 2023 οι πωλήσεις smartphones στην ευρωπαϊκή αγορά μειώθηκαν κατά 8% στα 129,8 εκατ. συσκευές.

Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του report της Canalys, όπως ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), είναι ότι οι hi-end συσκευές κατέλαβαν μερίδιο ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά το 4ο τρίμηνο του 2023: σχεδόν το 40% των smartphones, που πωλήθηκαν στην Ευρώπη τους τρεις τελευταίους μήνες του 2023 είχε τιμή άνω των 800$.

Μάχες για την κορυφή

Ένα, επίσης, ενδιαφέρον στοιχείο της ευρωπαϊκής αγοράς smartphones το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ήταν ότι η Apple επέστρεψε στην πρώτη θέση της κατάταξης μετά από επτά τρίμηνα πίσω από τη Samsung, σημειώνοντας αύξηση 1% σε ετήσια βάση, με τις πωλήσεις να φθάνουν τα 12,4 εκατ. μονάδες το συγκεκριμένο τρίμηνο.

Η Samsung, που κατέχει την πρώτη θέση της αγοράς για το σύνολο του 2023, βρέθηκε το 4ο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης στη δεύτερη θέση, σημειώνοντας πτώση 12% στις πωλήσεις, που έφθασαν τα 10,8 εκατ. μονάδες. Η Xiaomi, από την πλευρά της, υπερασπίστηκε την τρίτη θέση, παρά την πτώση κατά 10% στις πωλήσεις το 4ο τρίμηνο, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 6,0 εκατ. μονάδες.

Motorola και HONOR ολοκλήρωσαν την πρώτη πεντάδα, αποστέλλοντας 2,0 εκατ. και 1,1 εκατ. συσκευές, πετυχαίνοντας, μάλιστα, εκπληκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης 73% και 116% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.

“Ο ανταγωνισμός ήταν έντονος τα τελευταία χρόνια, αλλά θα ενταθεί περαιτέρω το 2024. Η OPPO, η vivo και η realme στοχεύουν να ανακτήσουν μερίδιο αγοράς μετά την επίλυση των διαφορών τους για διπλώματα ευρεσιτεχνίας με τη Nokia”, αναφέρει η Canalys.

Μονοψήφια ανάπτυξη το 2024

Το 2024, η μονοψήφια ανάπτυξη θα επιστρέψει στην ευρωπαϊκή αγορά smartphones, σύμφωνα με τους αναλυτές, οδηγούμενη από έναν επικείμενο κύκλο ανανέωσης των συσκευών, που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. “Για να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία και να ξεχωρίσουν, οι κατασκευαστές πρέπει να εφαρμόσουν μια ολιστική προσέγγιση δίνοντας έμφαση στην καινοτομία, την αξιοπιστία, τα logistics υποστήριξης, τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και ένα σαφές μήνυμα του brand”, αναφέρει το report της Canalys.

Ο ρόλος του ΑΙ

Σημαντικό ρόλο στην τόνωση της αγοράς αναμένεται να παίξει η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στα smartphones. “Το ΑΙ θα συνεχίσει να εξελίσσεται συνεχώς στο οικοσύστημα των smartphones, αλλά – επί του παρόντος – λειτουργεί ως βασικό χαρακτηριστικό, που βασίζεται στην Ε&Α και είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας”, σημειώνει η εταιρεία.

Και καταλήγει: “Ακόμα κι έτσι, οι κατασκευαστές πρέπει να φροντίσουν να εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές σχετικά με τη μεγιστοποίηση της ισχύος των χαρακτηριστικών τεχνητής νοημοσύνης στη συσκευή για να επιτύχουν ισχυρές αποδόσεις στις επενδύσεις τους”, καταλήγει η εταιρεία.