Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Με ανοδική τάση κινείται ο τομέας γραφείων στην εγχώρια αγορά ακινήτων, με το μέσο ενοίκιο για προνομιακούς χώρους να ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 20 ευρώ/τ.μ. τον μήνα στο τελευταίο τρίμηνο του 2023. Οι προβεβλημένοι χώροι γραφείων στο κέντρο ενοικιάζονται κατά μέσο όρο έναντι 29 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, στα βορειοανατολικά προάστια έναντι 28 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, στα βόρεια για 16 ευρώ/τ.μ., στα νότια έναντι 23 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, στο λιμάνι του Πειραιά έναντι 18 ευρώ/τ.μ. τον μήνα και σε άλλε περιοχές για 14 ευρώ/τ.μ..

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Delfi Partners σε ανάλυσή της για την αγορά γραφείων της Αθήνας, στο κέντρο και στα προάστια της πόλης, αλλά και στον Πειραιά. Η πιο ενεργή υπο-αγορά το 2023, όσον αφορά στην απορρόφηση, ήταν η κεντρική επιχειρηματική περιοχή της Αθήνας, που ακολουθείται από κοντά από τα Βορειοανατολικά προάστια. Όσον αφορά στην επενδυτική δραστηριότητα, ο κλάδος των γραφείων είδε αξιοσημείωτη ανάκαμψη, με τον όγκο των επενδύσεων να φτάνει στα 165 εκατομμύρια ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2023, αύξηση 15% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο η διάθεση των επενδυτών παραμένει επιφυλακτική, λόγω της πρόσφατης αύξηση του κόστους χρηματοδότησης.

Βάσει της έρευνας, τα prime yields συνολικά ανήλθαν στο 6,6%, με το κέντρο να έχει αποδόσεις 5,8%, τα βορειοανατολικά προάστια 6%, τα βόρεια 7%, τα νότια 6,3%, τον Πειραιά 6,9% και άλλες περιοχές 7,5%. Σύμφωνα με την Delfi, το μέσο ποσοστό κενών θέσεων ήταν 11,3% στο 4ο τρίμηνο 2023 συνολικά, με ποσοστό 13,4% στο κέντρο, 6% στα βορειοανατολικά, 7% στα βόρεια, 6,3% στα νότια, 6,9% στον Πειραιά και 7,5% σε άλλες περιοχές.

Η εικόνα σε 5 ευρύτερες περιοχές

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, και σε σχέση με 5 βασικούς γεωγραφικούς τομείς, στο κέντρο της Αθήνας η τάση επικεντρώνεται στην ανακαίνιση και την επανατοποθέτηση των υποδομών, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του χώρου εργασίας και στα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα. Ο τομέας γραφείων των νότιων προαστίων βρίσκεται σε περίοπτη θέση κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού, της Λ. Βουλιαγμένης και της Λ. Ποσειδώνος, προσελκύοντας ενοικιαστές υψηλής ποιότητας. Αυτή η περιοχή, ιδιαίτερα κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας, προσφέρει δελεαστικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Χαρακτηρίζεται από ιδιόκτητα κτίρια γραφείων και σημαντική παρουσία ασφαλιστικών και ναυτιλιακών εταιρειών. Η βόρεια υπο-αγορά στην Αθήνα ξεχωρίζει ως εδραιωμένος τομέας γραφείων, με εκτεταμένο απόθεμα και κορυφαίες προσφορές, με κορυφαίες τοποθεσίες κατά μήκος της Λεωφόρου Κηφισίας, σε τμήματα της Αττικής Οδού και τμήματα της Εθνικής Οδού. Ιδιαίτερα ανθεκτική είναι η Λεωφόρος Κηφισίας που διατηρεί σταθερά υψηλές τιμές ενοικίασης, συγκεντρώνοντας σημαντικό ενδιαφέρον από εταιρείες επενδύσεων ακινήτων και ΑΕΕΑΠ.

Παράλληλα, η δυτική υπο-αγορά προσελκύει την προσοχή καθώς μεταμορφώνεται σε σύγχρονο κόμβο γραφείου, ενώ η πρόκληση έγκειται στον επαναπροσδιορισμό της εικόνας της ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις επενδυτικές προσδοκίες. Τέλος, όσον αφορά στον Πειραιά, παρουσιάζει ένα σημαντικό απόθεμα και μια διαφοροποιημένη βάση ενοικιαστών, συμπεριλαμβανομένων κυρίως των μισθωτών από τους τομείς της ναυτιλίας και της τεχνολογίας.