Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Με την ίδρυση της Ellinikon Park Tower, η Lamda Development και η Brook Lane (επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα το Λονδίνο) «κλείδωσαν» τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη του δεύτερου πύργου στο Ελληνικό και ενώ η κατασκευή του πρώτου, αποκλειστικά με κατοικίες, έχει φτάσει στο δεύτερο όροφο.

Στην Ellinikon Park Tower συμμετέχουν με 30% η Ellinikon Hospitality Investments, εταιρία της Lamda και με 70% η Βincer Holdings της Brook Lane. Το αρχικό μετοχικό της κεφάλαιο είναι 40 εκατ. ευρώ.

Σκοπός της λειτουργίας της είναι, μεταξύ άλλων, η ίδρυση, ανέγερση, λειτουργία και εκμετάλλευση ξενοδοχείων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels) και εγκαταστάσεων ειδικών τουριστικών υποδομών.

Ο δεύτερος πύργος (κτίριο 200 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας) στο Ελληνικό θα είναι μικτών χρήσεων (Mixed Use Tower) και μικτής επιφάνειας 49.000 τ.μ. (GFA).

Έχει χωροθετηθεί εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου (Commercial Hub) στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, στο σημείο δηλαδή που θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας, το Vouliagmenis Mall.

Θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο και επώνυμες (branded) κατοικίες, ενώ ο αρχικός του προϋπολογισμός είναι 200 εκατ. ευρώ, νούμερο που πιθανότατα θα διαφοροποιηθεί καθώς από τη στιγμή της αρχικής σύλληψης τα κόστη κατασκευών έχουν αυξηθεί.

Για την κατασκευή του η Lamda ακολουθεί τη διαδικασία που έκανε για τον Riviera Tower και το Vouliagmenis Mall. Θα επιλέξει αρχικά Early Contractor Involvement (ECI) και στη συνέχεια τον κατασκευαστή που δύναται να είναι ο ίδιος όπως έγινε στην περίπτωση του οικιστικού πύργου (η κοινοπραξία των Intrakat – Bouygues Batiment International επελέγη ως ECI και τώρα τον κατασκευάζει).

Για τον ρόλο του ECI στον Mixed Use Tower, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πέρυσι την Άνοιξη οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι σε συνεργασία με ξένες εταιρίες (ΓΕΚ Τέρνα – ACC,  Άβαξ – Rizzani de Eccher και Άκτωρ – MAN).

Στο μεταξύ το διάστημα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η τελική διαπραγμάτευση μεταξύ του ECI για το Vouliagmenis Mall που είναι η κοινοπραξία Άβαξ – Rizzani de Eccher και της Lamda για την ανάληψη του έργου της κατασκευής του.

Τα δύο εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό, Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria (στο παραλιακό μέτωπο) είναι από τις μεγαλύτερες αναπτύξεις που έχουν σχεδιαστεί στην ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου με συνολικό προϋπολογισμό 1,052 δις. εκ των οποίων τα 656 αφορούν την κατασκευή τους, επίσης νούμερο που ενδεχομένως θα ξεπεραστεί.

Για το Vouliagmenis Mall έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες από την Άκτωρ, ενώ για το Riviera Galleria εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης με τον κατασκευαστή με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει επιλεγεί η Μέτκα (Mytilineos).