Πρόσθετα έσοδα από υπηρεσίες, της τάξης των $400 δισ., φέρνει το 2024 στους παρόχους το 5G. Νέα έρευνα της Juniper Research ανάμεσα στους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στις αγορές τηλεπικοινωνιών, διαπίστωσε ότι οι πάροχοι θα δημιουργήσουν έσοδα $400 δισ. από υπηρεσίες, που παρέχονται μέσω δικτύων 5G το 2024. Το ποσό αυτό συνιστά ετήσια αύξηση 32% από την αντίστοιχη επίδοση του 2023.

Ωστόσο, όπως ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), η έκθεση Juniper Research προειδοποιεί ότι, καθώς τα ποσοστά διείσδυσης 5G φλερτάρουν με τον κορεσμό μεταξύ των καταναλωτών, είναι επιτακτική ανάγκη για τους φορείς εκμετάλλευσης να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες για παροχή υπηρεσιών μέσω δικτύων 5G στους επιχειρησιακούς χρήστες IoT.

Για να επιτευχθεί αυτό, η έρευνα εντόπισε δύο βασικές αναδυόμενες τεχνολογίες 5G, που θα επηρεάσουν την ικανότητα των παρόχων να προσελκύουν χρήστες IoT, οι οποίοι κατά κανόνα προβαίνουν σε υψηλές τηλεπικοινωνιακές δαπάνες: το 5G Advanced και το 5G RedCap (Reduced Capacity, μειωμένη χωρητικότητα).

Το 5G Advanced και το 5G RedCap θα επιτρέψουν στους παρόχους να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης κάλυψης, της αυξημένης απόδοσης δικτύου και της διάρκειας ζωής της μπαταρίας των συσκευών.

Ο ρόλος του ΙοΤ

Η νέα έκθεση της εταιρείας ερευνών (Global Future 5G Strategies Market 2024-2028) χαρακτηρίζει την προσέλκυση εταιρικών χρηστών, υψηλών δαπανών, ως “κλειδί” για την περαιτέρω ανάπτυξη του 5G. Ειδικότερα, προβλέπει ότι τα οφέλη του 5G Advanced και του RedCap θα είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη των τομέων του IoT, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας και του mobile broadband.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της εταιρείας, το 2028 θα υπάρχουν πάνω από 360 εκατ. συσκευές 5G IoT, που θα χρησιμοποιούν δημόσιο δίκτυο, σημαντικά αυξημένες από τα 35 εκατ. συσκευές το 2024.

Η έκθεση της Juniper Research προσδιορίζει το FWA (Fixed Wireless Access) ως τον τομέα, που θα επωφεληθεί περισσότερο από αυτές τις υπηρεσίες, δεδομένου του μεγάλου όγκου κίνησης που παράγει. Να σημειωθεί ότι το FWA χρησιμοποιεί κυψελοειδή δίκτυα για να παρέχει συνδεσιμότητα σε άλλες συσκευές, συχνά μέσω Wi-Fi.

“Το FWA ανέκαθεν τοποθετούνταν ως βασική υπηρεσία για τη δημιουργία εσόδων από τα δίκτυα 5G, αλλά η εμφάνιση του 5G Advanced και του 5G RedCap θα επιτρέψει στους φορείς εκμετάλλευσης να προσφέρουν παρόμοιες συνθήκες δικτύου με τους παρόχους υπηρεσιών σταθερού δικτύου. Οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες σχέσεις με τους καταναλωτές για να προωθήσουν τις λύσεις FWA”, αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.