Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ο κλάδος της πληροφορικής, της τεχνολογίας έχει γίνει ένα με το ελληνικό Δημόσιο και έχει γίνει αναπόσπαστος συνεργάτης σε αυτήν την πρωτοπορία που δείχνει η χώρα μας στο κομμάτι αυτό», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του ΣΕΠΕ για την ψηφιακή οικονομία, το Digital Economy Forum 2023 και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ψηφιακός βοηθός του gov.gr «σήμερα θα κλείσει τα 100.000 ερωτήματα», επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει πεδίο στην ελληνική δημόσια διοίκηση που δεν θα χρειαστεί στήριξη, βοήθεια και επιτάχυνση από τεχνητή νοημοσύνη».


«Η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό “θερμοκήπιο” ανάπτυξης νέων ιδεών. Η τεχνολογία είναι κάτι το οποίο μπορεί να μας βγάλει μπροστά», επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου και τόνισε ότι το 11% των κορυφαίων προγραμματιστών στο ΑΙ μέχρι το 2021 ήταν άνθρωποι, οι οποίοι πέρασαν από τα ελληνικά πανεπιστήμια, «οπότε εικάζουμε ότι προφανώς θα ήταν Έλληνες, άρα αυτήν την παρακαταθήκη οφείλουμε να την κρατήσουμε».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός έκανε ακόμα λόγο για σημαντικά έργα ψηφιοποιήσεων. «Την ώρα αυτή ψηφιοποιούμε αρχεία στο Κτηματολόγιο, στη δικαιοσύνη (όπου οι δικαστές παλεύουν με τόνους χαρτιών), στην υγεία», αλλά και στον τομέα της πολιτικής προστασίας, αναφερόμενος στην δοκιμαστική λειτουργία συστημάτων ΑΙ για την πυρανίχνευση. Μιλώντας για την εφαρμογή εργαλείων ΑΙ και στο φορολογικό σύστημα τόνισε ότι «μπορούν να μας πάνε σε ένα πιο αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας, των μεταφορών (πώς θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε από το βάσανο μεγάλων κεντρικών οδών), της άμυνας της χώρας, της ασφάλειας των πολιτών, της ακριβέστερης απονομής των συντάξεων, ακόμη και στον πολιτισμό πώς θα μπορέσουμε να τον κάνουμε ακόμη πιο εντυπωσιακό και διαδραστικό». Ο κ. Παπαστεργίου έθιξε και το κομμάτι της ενημέρωσης, καθώς όπως υπογράμμισε «είναι πολύ σημαντικό να δούμε πώς μπορούμε πλέον την ενημέρωση να την βάλουμε σε ένα σωστό πλαίσιο για να διαφυλάξουμε τις υποδομές μας».

Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα πρόσθεσε ότι «πρέπει να φτιάξουμε και τις υποδομές, γιατί φοβάμαι ότι ψηφιοποιούμε πιο γρήγορα από τους server που έχουμε και το data center που έχουμε για να αποθηκεύσουμε τα δεδομένα αυτά. Όλα αυτά τα δεδομένα θέλουν ταχύτητες για να διακινηθούν, πρέπει να ανοιχτούμε και να φτιάξουμε τις υποδομές που έχει ανάγκη η χώρα τόσο για το δημόσιο όσο για τον ιδιωτικό τομέα».

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για υποδομές ευρυζωνικότητας, smart readiness, για υπέργεια δίκτυα οπτικών ινών. Κλείνοντας ο υπουργός, μίλησε για ένα «συγκλονιστικό 2024, κυβέρνηση και ιδιωτικός τομέας μπορούμε να κάνουμε θαύματα, για αυτά τα θαύματα στην Ευρώπη πλέον έχουμε αφήσει παρακαταθήκη, η Ελλάδα πλέον είναι υπόδειγμα κι όλο αυτό γίνεται χάρη στην κοινή πορεία, τη συνεργασία και δουλειά που κάνουμε με όλον το κλάδο πληροφορικής».

Κ. Κυρανάκης: Τώρα είναι η στιγμή να δομήσουμε καλύτερα τις βάσεις δεδομένων 

«Η επόμενη χρονιά να είναι ακόμη πιο σημαντική για τις τεχνολογικές εξελίξεις και ακόμη πιο σημαντική για την χώρα μας, η οποία θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων» τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΠΕ.

Έκανε λόγο μάλιστα για ευκαιρία πειραματισμού με τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη με επίκεντρο πάντα την εξυπηρέτηση του πολίτη. «Το να μπορείς δηλαδή είτε να διαγνώσεις πιο γρήγορα μια ασθένεια, είτε να προστατεύσεις τους ανθρώπους σε περιοχές με φυσικές καταστροφές». Μιλώντας για τα δεδομένα τόνισε ότι «τώρα είναι η στιγμή να τα δομήσουμε με έναν καλύτερο τρόπο, διότι από όλες αυτές τις εφαρμογές και τις πηγές δεδομένων που αυτή την στιγμή το υπουργείο μας χτίζει βάσεις και χτίζει γνώση, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι αν δεν φτιάξουμε μια σωστή δομή το 2024 πολύ σύντομα η χώρα μας δεν θα μπορεί να επεξεργαστεί σωστά αυτά τα δεδομένα και θα έχουμε χάσει μια μεγάλη ευκαιρία».

Υπογράμμισε μάλιστα το ρόλο των data centers αναφέροντας ότι «για εμάς όλη αυτή η υπολογιστική ισχύ που απαιτείται είτε για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης είτε για data processing είτε για connectivity είναι πολύ σημαντικό στο να αισθάνεται ο επενδυτής, οι κυβερνήσεις, οι πολίτες ότι αυτές οι υποδομές λειτουργούν σωστά, γρήγορα, με ασφάλεια, αξιοπιστία».

Αναφερόμενος στο νέο Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας και στην Εθνική Πολιτική Κυβερνοασφάλειας, τόνισε ότι «θα μπορούν να εξασφαλίσουν ότι σε ανώτατο επίπεδο τα δεδομένα θα είναι διασφαλισμένα, η διαχείριση και διακίνηση θα μπορεί να γίνεται με μεγάλη ταχύτητα και αξιοπιστία ώστε να μη διακυβευτεί η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Το υπουργείο μας κάνει πολλές κινήσεις ώστε τα δεδομένα να είναι ασφαλή και ειδικά σε τομείς όπως είναι η δημόσια υγεία -τα δεδομένα υγείας είναι ό,τι πιο ευαίσθητο υπάρχει».

Πρόσθεσε ότι «αυτές οι εξελίξεις δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο, είναι προς συμφέρον του πολίτη να προχωρήσουμε μπροστά και γρήγορα και να αποτελέσουμε παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την εξυπηρέτηση των πολιτών, στο ψηφιακό βοηθό του gov.gr. «Είμαστε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που εφαρμόζει ένα ευρύ γλωσσικό μοντέλο στην εξυπηρέτηση πολιτών με αυτό τον τρόπο, για κάθε υπηρεσία του ελληνικού Δημοσίου. Είναι ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε το μοντέλο ώστε η εξυπηρέτηση του πολίτη να γίνεται οποιαδήποτε στιγμή, από οποιοδήποτε σημείο για οποιοδήποτε θέμα και σε οποιαδήποτε γλώσσα».