Ολοκληρώθηκε ο εταιρικός μετασχηματισμός της Lamda Development αναφορικά με την συγκέντρωση όλων των εμπορικών της κέντρων σε μια θυγατρική την Lamda Malls, με στόχο την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στη Lamda Malls ανήκουν πλέον τα The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designer Outlet Athens, Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria (τα δύο τελευταία είναι υπό κατασκευή στο Ελληνικό). Αναμένεται να εισαχθεί στο ΧΑΑ εντός του 2024, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Σύμφωνα με σχετική αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, από την εισαγωγή των μετοχών της Lamda Malls θα επιδιωχθεί να αντληθούν 150 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στην κατασκευή των δύο νέων εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό και στη μείωση του δανεισμού της εταιρίας.

Με αποφάσεις που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες προχώρησε αύξηση κεφαλαίου, ύψους 331 εκατ. ευρώ, της Lamda Malls με εισφορά εις είδος.

Συγκεκριμένα έγινε εισφορά του συνόλου των μετοχών των εταιριών, Lamda Ellinikon Malls Holding (στην οποία ανήκουν τα δύο υπό κατασκευή εμπορικά κέντρα), Malls Management Services και The Mall Athens.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, η Lamda Development συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Malls με ποσοστό 95,44% ενώ η αλλοδαπή θυγατρική εταιρεία του Ομίλου, Lamda Development (Netherlands) B.V. με 4,56%.

Βάσει των πιο πρόσφατων δημοσιευμένων στοιχείων η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου (GAV) των Εμπορικών Κέντρων της Lamda είναι 1,053 δις ευρώ. Η αξία του The Mall Athens είναι 454 εκατ., του Med Cosmos 196 εκατ. του Golden Hall 279 εκατ. και του Designer Outlet Athens 124 εκατ. ευρώ.

Η μέση απόδοση τους (yield) είναι 7,5%. Τα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) στο 9μηνο ήταν 62 εκατ., (αυξημένα 28% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι) και οι πωλήσεις των καταστημάτων τους 569 εκατ. ευρώ (αυξημένες 23%).

Το κόστος δημιουργίας των δύο νέων εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό είναι συνολικά 1,052 δις. ευρώ (προϋπολογισμός κατασκευής 656 εκατ., κόστος γης και υποδομές 263 εκατ., άλλα κόστη 133 εκατ.). Η χρηματοδότησή τους θα προέλθει από ίδια κεφάλαια (271 εκατ.) τραπεζικό δανεισμό (575 εκατ.) και από πωλήσεις γραφείων και άλλες πηγές (206 εκατ.).

Το Vouliagmenis Mall θα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας με 90 χιλ. τ.μ. εκμισθώσιμη επιφάνεια και θα ολοκληρωθεί (με βάση το πιο πρόσφατα ανακοινωμένο χρονοδιάγραμμα) το πρώτο τρίμηνο του 2027. Ένα χρόνο πριν προσδιορίζεται η ολοκλήρωση του Riviera Galleria.