Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Η σημασία των συνεργασιών και της αποτελεσματικότητας τέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας με τίτλο: «Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η απάντηση της έρευνας για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με βιοασφάλεια», που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή, υπό το συντονισμό της κ. Αντωνίας Μοροπούλου σε συνδιοργάνωση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής, της επιστήμης και της τοπικής αυτοδιοίκησης μετείχαν με παρεμβάσεις τους ώστε να προκύψουν επωφελή συμπεράσματα.

Γ. Στασινός: Η ταχύτητα αποτελεί πλέον αναγκαιότητα

Το ζήτημα του χρόνου έθεσε επιτακτικά ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός, σημειώνοντας ότι «στοίχημα» του ΤΕΕ είναι «να είμαστε ο πιο αποτελεσματικός φορέας σε απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας γιατί αλλιώς δεν γίνεται να πάμε μπροστά».

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, η ταχύτητα αποτελεί πλέον αναγκαιότητα τόσο σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των έργων όσο και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Α. Σδούκου: Οι ΑΠΕ δημιουργούν νέες, μόνιμες, ποιοτικές θέσεις εργασίας

Εν αναμονή της πρώτης αντίδρασης των Βρυξελλών στο νέο, αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία αναφέρθηκε στις «νέες, μόνιμες, ποιοτικές θέσεις εργασίας» που ανοίγουν οι ΑΠΕ.

«Δρομολογούμε την μετάβαση η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην αλλαγή του βασικού καυσίμου. Θα αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε και σκεφτόμαστε την ενέργεια» σημείωσε, θέτοντας στους στόχους της χώρας.

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί τεράστια ευκαιρία καθώς πέραν των άλλων οδηγεί και σε νέες θέσεις εργασίας. «Οι ΑΠΕ δημιουργούν νέες μόνιμες ποιοτικές θέσεις εργασίας – 11,5 εκατ. θέσεις παγκοσμίως» τόνισε και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα «έχουμε προωθήσει περίπου 1 δισ. τον χρόνο σε προγράμματα ενεργειακής αποδοτικότητας δημιουργώντας περίπου 15.000 νέες θέσεις εργασίας».

«Όλες οι αλλαγές που δρομολογούμε στον ενεργειακό κλάδο αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά φέρνουν και μία τεράστια αλλαγή στην οικονομία και την κοινωνία, καθώς αλλάζουν και την καθημερινότητα με δουλειές, με κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

Θ. Μπακογιάννης: Επαναξιολόγηση σε χωροταξικό επίπεδο του τρόπου που δομούμε στις πόλεις

Στην ανάγκη επαναξιολόγησης του τρόπου που δομούμε στις πόλεις μας σε χωροταξικό επίπεδο, με αφορμή και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ Θύμιος Μπακογιάννης.

Διερωτήθηκε «πόσο εύκολα μπορείς να λάβεις υπόψιν σου τα νέα δεδομένα και να έρθεις σε υφιστάμενες δομές να τροποποιήσεις τον οικοδομικό κανονισμό» και συνέχισε ότι αυτό είναι ερευνητικό αντικείμενο προκειμένου να «έχουμε τη χωρική πληροφορία που θα μας δώσει προσλαμβάνουσες για να δει τεχνικός κόσμος τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα κτίρια που βρίσκονται κοντά στα ρέματα».

Ο κ. Μπακογιάννης πρόσθεσε ότι η κλιματική αλλαγή έρχεται να διευρύνει και το έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη που μαζί με το πρόγραμμα e-Πολεοδομία και τις χωρικές πληροφορίες σε επίπεδο οικοδομικών τετραγώνων αποτελούν την μία προσπάθεια «να ψηφιοποιηθεί το χάος που υπήρχε». «Τα επόμενα 3 χρόνια ο ερευνητικός τομέας και ο τεχνικός κόσμος θα βρεθούν μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις. Επομένως υπάρχει τεράστιο πεδίο που πρέπει να αναπτυχθούν οι συνέργειες» κατέληξε.

Δ. Αναγνωστόπουλος: ανάγκη για Ολοκληρωμένα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών

Ο κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Καθ. Χαροκοπείου Παν/μίου, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν τα κατάλληλα υπόβαθρα εισαγωγής μεγάλων δεδομένων ή συστημάτων πληροφοριών. Ανέλυσε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, εν πολλοίς μαζί με το ΤΕΕ, ώστε να παραχθούν κοινά γεωγραφικά υπόβαθρα, εστιάζοντας στη σημασία του geolocation έκανε λόγο για πολύ κρίσιμες εφαρμογές και νέες υπηρεσίες όπως το ψηφιακό κτηματολόγιο, ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης και για άλλες σημαντικές εφαρμογές όπως το 112.

Γ. Ξιφαράς: Νέα λεωφορεία και ηλεκτροκίνηση μέρος μίας συνολικότερης μεταρρύθμισης για βιώσιμη κινητικότητα

Στη βιώσιμη κινητικότητα και τη συνολικότερη μεταρρύθμιση που προωθείται, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, κάνοντας γνωστό ότι «τις επόμενες ημέρες στέλνουμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο τα σχέδια των συμβάσεων για 200 12μετρα λεωφορεία φυσικού αερίου και 100 18μετρα λεωφορεία φυσικού αερίου και έπεται και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για 100 ηλεκτρικά λεωφορεία». Υπενθύμισε τη σύμβαση για τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και μία πρώτη προσπάθεια λεωφορείων υδρογόνου για εξοικείωση με την τεχνολογία που έρχεται.

Σχετικά με το «Κινούμε ηλεκτρικά 2» σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ΚΥΑ για την τροποποίηση των όρων και προϋποθέσεων, ενώ εκτίμησε ότι αυτό θα συμβάλλει στον τουλάχιστον διπλασιασμό της απορρόφησης των χρημάτων του προγράμματος. Έθεσε επίσης ως στόχο την πύκνωση του δικτύου σταθμών φόρτισης που σήμερα ανέρχεται σε 4.800.

Π. Βαρελίδης: Οι μεταρρυθμίσεις κρίνονται στην πράξη

Στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ή προωθούνται για τη διαχείριση του νερού, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων ΥΠΕΝ Πέτρος Βαρελίδης.

Ειδικότερα, για τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία έκανε γνωστό ότι «αν προλάβουμε θα το ψηφίσουμε εντός του έτους ή έως τον Ιανουάριο», ενώ στόχος είναι ο Οργανισμός να λειτουργήσει ως πιλότος. Ακόμα μεγαλύτερη μεταρρύθμιση χαρακτήρισε τη συνένωση των ΔΕΥΑ, όπου προβλέπεται η διεύρυνση του γεωγραφικού επιπέδου των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και οι συνενώσεις προκειμένου να υπάρξουν ισχυροί πάροχοι.

Υπενθύμισε, ακόμα, τη θέσπιση Ανεξάρτητης Αρχής για τα ύδατα, ενώ τόνισε ότι «όλες οι μεταρρυθμίσεις κρίνονται στην πράξη. Το στοίχημα είναι στην εφαρμογή, στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε».

Αντ. Μοροπούλου: Η αειφόρος ανάπτυξη δεν είναι ουτοπία, είναι εφαρμόσιμη

Η κ. Αντωνία Μοροπούλου, Ομ. Καθ. ΣΧΜ ΕΜΠ, Μέλος ΔΕ ΤΕΕ, Επιστημονική υπεύθυνη της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ και των ερευνητικών προγραμμάτων ΑΕΙ και RESPECT μίλησε για τα δύο σημαντικά προγράμματα.

Σχετικά με το πρόγραμμα ΑΕΙ «Αειφόρος Ανάπτυξη Λιγότερο Αναπτυγμένων Περιοχών με την Δημιουργία Νέων Τουριστικών Πόρων & Προϊόντων μέσω Ανάλυσης, Τεκμηρίωσης, Μοντελοποίησης, Διαχείρισης, και Διατήρησης Πολιτιστικού Αποθέματος με χρήση Εφαρμογών ΤΠΕ», σημείωσε ότι «η αειφόρος ανάπτυξη δεν είναι ουτοπία είναι εφαρμόσιμη» και πρόσθεσε «το λέμε εδώ και 40 χρόνια τότε που εισαγάγαμε την έννοια».

Στη συνέχεια μίλησε για το πρόγραμμα RESPECT που αφορά ένα πρότυπο πληροφορικό σύστημα και μεθοδολογία για την ολιστική διαχείριση, ανάλυση και διάχυση των πρωτογενών ψηφιακών δεδομένων της πολιτιστικής κληρονομιάς με υπόδειγμα εφαρμογής το έργο αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, χαρακτηρίζοντάς του εμβληματικό.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στην δημιουργία παρατηρητηρίου βιοασφάλειας στο ΤΕΕ και στη συνδρομή των μηχανικών στη βιοασφάλεια των χώρων και των υδάτινων πόρων όπου η εισαγωγή καινοτομίας θα είναι αποφασιστική. Επίσης, υπογράμμισε, τη σημασία της θέσπισης του ελέγχου της βιοασφάλειας των χώρων που έχει ήδη κατατεθεί ως αίτημα από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ στην αρμόδια Υφυπουργό Υγείας, στην κα Αγαπηδάκη.

Η βιοασφάλεια στη διαχείριση χώρων και υδάτινων πόρων

Μιλώντας στη θεματική ενότητα για τη βιοασφάλεια η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπ. Υγείας Φωφώ Καλύβα υπογράμμισε ότι η αλλαγή στο κλίμα περιλαμβάνει και επιρροή στον τρόπο αναπαραγωγής οργανισμών που μπορούν να επηρεάσουν και τον άνθρωπο και θέτει το θέμα της βιοασφάλειας ως αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτώντας την συνεργασία όλων. Η κ. Αναστασία Κοτανίδου, Καθ. Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στην μετά COVID εποχή τονίζοντας ότι «στο μέλλον πρέπει να μάθουμε και να αντιμετωπίζουμε τις νέες απειλές με ειδικά μέτρα βιοασφάλειας και να ελέγχουμε την βιοασφάλεια με εισαγωγή καινοτομίας». Εξειδικεύοντας στην βιοασφάλεια και τη διαχείριση υδάτινων πόρων ο Πρόεδρος ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου μίλησε για τους πολλούς ελέγχους που γίνονται προκειμένου να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα του νερού «ειδικά τώρα που οι προκλήσεις δεν είναι συμβατικές».