Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέο τοπίο  στα τεκμήρια των ΙΧ αυτοκινήτων, των ακινήτων, των σκαφών αναψυχής τις πισίνες δρομολογεί  από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα οποία θα είναι μειωμένα κατά 30% αλλά δεν θα έχουν  οριζόντιο χαρακτήρα.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό τα τεκμήρια διαβίωσης θα μειωθούν κατά μέσο όρο  κατά 30% από το 2025 αλλά η έκταση του κουρέματος δεν θα είναι οριζόντια αλλά ανάλογα με το είδος του τεκμηρίου.

Σε δεύτερη φάση θα υπάρξει συνολική αναθεώρηση του συστήματος που θεωρείται ισοπεδωτικό και αυθαίρετο και που με βάση στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις επέφερε αύξηση του τελικού φόρου για 1.748.934 φορολογούμενους δηλαδή για έναν στους τέσσερις καθώς το δηλωθέν εισόδημα τους ήταν χαμηλότερο από αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες.
Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι με έξτρα φόρο επιβαρύνθηκαν κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι καθώς ο συνολικός αριθμός που πιάστηκε στη παγίδα των τεκμηρίων ανήλθε σε 1.113.551 σε σύνολο 1.748.934 φορολογούμενων.
Τα  τεκμήρια σήμερα  αφορούν:
Κατοικίες. Το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία του φορολογούμενου υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά της, με την ακόλουθη κλίμακα:
μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
-από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
-από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
-από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.
Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας το τεκμήριο είναι 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου.
Πότε αυξάνονται τα τεκμήρια. Κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ.
-Κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.
Για τις μονοκατοικίες, τα παραπάνω ποσά λαμβάνονται υπόψη αυξημένα κατά 20%, ενώ για τις δευτερεύουσες κατοικίες τα παραπάνω ποσά «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης» λαμβάνονται υπόψη μειωμένα κατά 50%.
Το τεκμήριο της κατοικίας βαρύνει τους φορολογούμενους είτε είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, είτε τα νοικιάζουν, είτε τους έχουν παραχωρηθεί δωρεάν
Αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ.
Δίδακτρα: Η δαπάνη για τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
Σκάφη αναψυχής: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.
Πισίνες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.
Κόστος διαβίωσης: Η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος