Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός
Πηγή Εικόνας: https://web.tee.gr/wp-content/uploads/foto_stasinos.jpg

Στη «φιλόδοξη και πρωτοφανή» όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθεια υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων του Δημοσίου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και τον δημοσιογράφο Μάνο Νιφλή.

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2024 και σε διάστημα ενός έτους θα έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 90%. Ο υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος αφορά 80 έως 100.000 κτίρια του Δημοσίου και συγκεκριμένα, σχολεία, νοσοκομεία, πυροσβεστικούς σταθμούς και αστυνομικά τμήματα, καθώς πρόκειται για υπηρεσίες κρίσιμες σε περίπτωση σεισμού.

Εξηγώντας τη διαδικασία, ο κ. Στασινός ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει το Μητρώο των μηχανικών που θα κληθούν να ελέγξουν τα κτίρια και θα εκπαιδευτούν για τον σκοπό αυτό, ενώ ταυτόχρονα ο ΟΑΣΠ συγκεντρώνει το σύνολο των κτιρίων που θα ελεγχθούν.

Οι έλεγχοι θα γίνονται από δύο μηχανικούς, ζωντανά και τα στοιχεία θα καταγράφονται σε συγκεκριμένη εφαρμογή που θα έχουν στο κινητό ή το tablet, ενώ αυτόματα θα βγαίνει και το αποτέλεσμα του πρώτου ελέγχου «οπότε θα γνωρίζουμε το ποσοστό επικινδυνότητας», υπογράμμισε ο κ. Στασινός.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, «δεν θεωρώ ότι θα βρούμε πολλά προβλήματα αλλά θεωρώ ότι θα βρούμε διαδικαστικά προβλήματα που δεν είναι απλά, αλλά θα βρούμε τη λύση». Εκτίμησε ότι, δεύτερος έλεγχος θα χρειαστεί σε ένα ποσοστό κοντά στο 5% από το σύνολο των κτιρίων.

Επίσης είπε ότι «όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά, ταυτοποιημένα και ζωντανά, ενώ οι δύο μηχανικοί θα αναλαμβάνουν την ευθύνη».

«Ευτυχώς καταφέραμε να βρεθεί η χρηματοδότηση και να προχωρήσει το μεγάλο αυτό έργο» σημείωσε ο κ. Στασινός και διαβεβαίωσε ότι «εφόσον το ανέλαβε το ΤΕΕ δεν υπάρχει περίπτωση να μην ολοκληρωθεί».

 

[ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ]