Πηγή Εικόνας: Photo by Max Andrey from Pexels

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Προσωρινό ανάδοχο την κοινοπραξία Τέρνα – Intrakat ανακήρυξε η Εγνατία Οδός Α.Ε. για δύο έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 160 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) που αφορούν τη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου σε Δυτικό και Ανατολικό Τομέα.

Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο του φορέα ενέκρινε τα πρακτικά της Επιτροπής Διαγωνισμού για τα έργα «Εγνατία οδός: Λειτουργία και Συντήρηση του Αυτοκινητοδρόμου στον Δυτικό Τομέα και στον Κάθετο Άξονα Α29 (2023-2025), προϋπολογισμού 88 εκατ. ευρώ και «Εγνατία οδός: Λειτουργία και Συντήρηση του Αυτοκινητοδρόμου στον Ανατολικό Τομέα και στους Κάθετους Άξονες Α1, Α25 & Α23 (2023-2025)», προϋπολογισμού 73 εκατ. ευρώ.

Η κοινοπραξία Τέρνα – Intrakat ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος – μειοδότης με έκπτωση 3,14% και 2,91% αντίστοιχα (προσφορές 85,2 εκατ. και 70,88 εκατ. ευρώ, συνολικά 156 εκατ. ευρώ).

Βασικές υποχρεώσεις του αναδόχου και για τα δύο έργα είναι η τεχνική αστυνόμευση, η λειτουργία, οι εργασίες στοιχειώδους ή και προληπτικής συντήρησης καθώς και οι εργασίες αναβάθμισης – βελτίωσης όλων των έργων Πολιτικού Μηχανικού και Η-Μ εγκαταστάσεων του Αυτοκινητοδρόμου και των καθέτων αξόνων του – ανοικτής οδοποιίας και σηράγγων – για 24 (είκοσι τέσσερις) μήνες στα συγκεκριμένα τμήματα.

Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται στο μεταξύ η υπογραφή της σύμβασης για την 35ετή παραχώρηση της Εγνατίας Οδού με την κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα – Egis. Όταν ο αυτοκινητόδρομος θα περάσει στην ευθύνη του παραχωρησιούχου τα έργα που τον αφορούν θα υλοποιούνται από την ΓΕΚ Τέρνα.

Σχετικά με την σύμβαση της παραχώρησης για την οποία οι ΓΕΚ Τέρνα – Egis έδωσαν προσφορά 1,496 δις. ευρώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σε εκκρεμότητα είναι ο έλεγχός της από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όσον αφορά στο τελικό ποσό που θα καταβάλει η κοινοπραξία στο δημόσιο πιθανότατα θα είναι διαφορετικό από το προαναφερόμενο καθώς στο κλείσιμο των συμβάσεων αυτών υπολογίζεται ρήτρα επιτοκιακού κινδύνου. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) είναι ότι η παραχώρηση της Εγνατίας θα ξεκινήσει το 1ο εξάμηνο του 2023.