Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στη 15η Πανελλήνια Σύνοδο των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) που πραγματοποιείται το διήμερο 2-3 Νοεμβρίου στην Καλαμάτα, μίλησε χθες ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, μεταφέροντας και το χαιρετισμό του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη

 

Ο κ. Γραφάκος, κάνοντας ένα συνοπτικό απολογισμό του έργου της περιόδου 2019-2023, αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που καταγράφεται, την τελευταία τετραετία στη χώρα, σε σχέση με τις υποδομές διαχείρισης αποβλήτων. Επιπρόσθετα, μίλησε για την εξέλιξη του σχεδίου που αφορά στην ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων, ώστε αυτά να μην οδηγούνται σε ταφή.

 

Αναφορικά με τους στόχους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων για τη νέα τετραετία, ο Γενικός Γραμματέας επικεντρώθηκε στην ανακύκλωση. «Έχουμε σχέδιο, το οριστικοποιούμε με τους αρμόδιους φορείς και σύντομα θα το παρουσιάσουμε, ώστε να γίνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση, που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης στη χώρα», δήλωσε.

 

Σημείωσε, επίσης, ότι στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι μέσα στην τετραετία, να αρχίσει να εφαρμόζεται, σε ευρεία κλίμακα, το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» στα απόβλητα, προκειμένου να υπάρχει σαφές κίνητρο στους πολίτες να κάνουν ανακύκλωση και να αποφεύγουν να οδηγούν τα απόβλητα σε ταφή. Ο κ. Γραφάκος τόνισε πως το τέλος ταφής εφαρμόζεται και κάλεσε τους ΦΟΣΔΑ να συνεργαστούν, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα στην είσπραξή του.

 

Τέλος, αναφερόμενος στην πορεία του έργου διαχείρισης αποβλήτων στην Πελοπόννησο, υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση είναι πολύ κοντά, πλέον, στην εξασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων, ύψους 65 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότησή τους. Για το σκοπό αυτό, υπήρξε στενή συνεργασία των εμπειρογνώμων της ελληνικής κυβέρνησης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την τελευταία διετία.

 

Στην πανελλήνια σύνοδο των ΦΟΔΣΑ, μεταξύ άλλων, απηύθυνε χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Θανάσης Βασιλόπουλος και ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, κ. Σταύρος Αργειτάκος.