Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Η διαδικασία για την εξαγορά της Άκτωρ (θυγατρική της Ελλάκτωρ) από την Intrakat, η οποία θα διαμορφώσει νέες ισορροπίες στην κατασκευαστική αγορά εισέρχεται στην τελική ευθεία.

Προκειμένου να αποφασίσει τελεσίδικα αν θα δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, έχοντας θετική εισήγηση από τα στελέχη της που εξέτασαν τα σχετικά δεδομένα, είναι προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ).

Στην Intrakat υπάρχει αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα που θα την καταστήσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων περί τα 5 δις. ευρώ και δυνατότητα να διεκδικήσει με αξιώσεις σημαντικό κομμάτι της πίτας των έργων που δρομολογούνται δραστηριοποιούμενη στην Ελλάδα πρωτίστως, αλλά και στη Ρουμανία, χώρα στην οποία η Άκτωρ έχει ανεκτέλεστο έργων της τάξεως του 1,2 δις. ευρώ.

Έπειτα από την απόφαση της ΕΑ θα ακολουθήσουν σειρά από τυπικές διαδικασίες (μεταφορά μετοχών της Άκτωρ, αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της ίδιας και των θυγατρικών της κα.).

Βάσει των όσων έχει δηλώσει η διοίκηση της Intrakat, υπό τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Αλέξανδρο Εξάρχου, δεν έχει αποφασιστεί το πως θα ενσωματωθεί στον Όμιλο η Άκτωρ. Η προς εξαγορά εταιρεία αρχικά θα είναι θυγατρική της Intrakat και οι αποφάσεις για τον μετασχηματισμό του Ομίλου θα ληφθούν στη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται  ότι η Intrakat υπέγραψε με την Ελλάκτωρ δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά του 100% της θυγατρικής της για τις κατασκευές, Άκτωρ, έναντι τιμήματος 100 εκατ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2023. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Άκτωρ θα εξοφλήσει σταδιακά στην Ελλάκτωρ υποχρεώσεις της ύψους 114 εκατ. ευρώ με την εγγύηση της Intrakat, εντός 19 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.