Πηγή Εικόνας: ΟΤΕ - Cosmote

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Η ανακαίνιση του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι ξεκίνησε το 2020 και θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024 με το συνολικό της κόστος να διαμορφώνεται στα 50 εκατ. από το οποίο το αμιγώς κατασκευαστικό είναι περί τα 45 εκατ. (περίπου 900 ευρώ το τ.μ.).

Όπως είπε χθες σε σχετική ενημέρωση του Τύπου η διοίκηση του ΟΤΕ η εξοικονόμηση που θα έχει ετησίως η επιχείρηση είναι της τάξεως των 13 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΤΕ κερδίζει από τη μη καταβολή του ενοικίου και των λειτουργικών εξόδων στο κτίριο Καρελά στην Παιανία, επί της Αττικής Οδού το οποίο ξενοίκιασε το καλοκαίρι (στεγάζονταν εκεί περίπου 1.800 εργαζόμενοι) αλλά και από την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, νερού και συντήρησης στο νέο Διοικητικό Μέγαρο.

Η ανακαίνιση έγινε υπό την ευθύνη της θυγατρικής του Ομίλου, ΟΤΕestate και αφορά συνολικά 36 πτέρυγες, συνολικής επιφάνειας 45.600 τ.μ., από τις οποίες έχουν ήδη ανακαινιστεί οι 30. Με την ολοκλήρωσή του το κτίριο θα στεγάζει 4.200 εργαζόμενους, ενώ θα λάβει τις διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις LEED και WELL Building Standard.

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αντιστοιχεί σε 1.122 τόνους CO2, φέρνοντας πιο κοντά τον Όμιλο ΟΤΕ στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας από τη λειτουργία του έως το 2025.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε ότι «η σημαντική αυτή επένδυση προχώρησε με τρεις στόχους: να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, να υπηρετήσουμε τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, και να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά μας».

Να σημειωθεί ότι ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ακινήτων στην ελληνική αγορά, συνολικής δομημένης επιφάνειας 1,14 εκατ. τ.μ., αξίας περί το 1 δις. ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια έχουν επισκευαστεί, συντηρηθεί ή και ανακαινιστεί συνολικά  60 κτίρια σε όλη την Ελλάδα, που αντιστοιχούν περίπου σε 120.000 τ.μ. με ευρεία γκάμα χρήσεων. Από εμπορικά καταστήματα και χώρους logistics ως call centers και καινοτόμους χώρους εργασίας όπως το Telekom IT hub, το νέο κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού του Ομίλου Deutsche Telekom στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, εκτός από το Διοικητικό Μέγαρο, είναι σε διαδικασία ανακαίνισης ένα ακόμη από τα μεγαλύτερα – με επιφάνεια 50.000 τμ – και πιο σημαντικά κτίρια του Ομίλου, το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ στην πλατεία Βικτωρίας: το γνωστό Κέντρο ΟΤΕ Πεδίο Άρεως που αποτέλεσε για δεκαετίες το τηλεπικοινωνιακό κέντρο της χώρας (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών – Nέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών). Ήδη έχει ολοκληρωθεί η στατική του ενίσχυση, έργο το οποίο έγινε με τις υποδομές δικτύων σε λειτουργία και θα ακολουθήσει η ανακατασκευή των χώρων που θα ξεκινήσει το 2024.

Άλλα κτίρια που έχουν ανακαινιστεί ή ανακαινίζονται είναι το κτίριο του ΟΤΕ στην Αγ. Παρασκευή, στη Δάφνη, στην Καρόλου Ντιλ στη Θεσσαλονίκη, το κτίριο 5 στις αποθήκες της Πάρνηθας, το κτίριο της Cosmote e value στον Κεραμεικό, οι δορυφορικές εγκαταστάσεις του Ομίλου ΟΤΕ στη Νεμέα κ.ά.

Οι εργασίες στο Διοικητικό Μέγαρο έγιναν από 5 κατασκευαστικές εταιρείες, τις BC Περίγραμμα, ΕΡΓΑΤΗΚΑΤ, SARNITEC, Εγνατία και EDIL και από το αρχιτεκτονικό γραφείο Α-ΤΗΜ – Μελέτη (Κατερίνα Καρανίκου, Γιώργος Σταματάκης).

Πηγή Εικόνας: OTE Estate

 

Τι είπε ο Μιχάλης Τσαμάζ για άλλα θέματα του ΟΤΕ

Στο περιθώριο της εκδήλωσης για την ανακαίνιση του εμβληματικού κτιρίου του ΟΤΕ ο κ. Τσαμάζ απέκλεισε για άλλη μια φορά την αντικατάσταση του brand, Cosmote, με το Τ Mobile της Deutsche Telekom. Όπως είπε «το Cosmote είναι πολύ δυνατό και για μένα θα ήταν λάθος μια τέτοια κίνηση».

Επίσης απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα η Deutsche Telekom θέτει σε πιλοτική λειτουργία στους εργαζομένους της την υπηρεσία – εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών, payzy, του ΟΤΕ. Το payzy έχει πλέον 145 χιλ. εγγεγραμμένους συνδρομητές και σύντομα θα παρουσιαστούν στους εμπόρους πρόσθετες λειτουργίες του.

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ σημείωσε ακόμη ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την ζήτηση για συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις. Όπως και για όλη την υπόλοιπη αγορά η προσδοκία είναι αυτή να τονωθεί με το κουπόνι ενίσχυσης της ζήτησης που πρόκειται να ανακοινώσει (άγνωστο ακριβώς πότε) το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για την πορεία της μετοχής του ΟΤΕ ο επικεφαλής του Ομίλου είπε πως δεν είναι σε θέση να εξηγήσει γιατί ενώ τα βασικά οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης είναι θετικά αυτό δεν αποτυπώνεται στο Χρηματιστήριο, προσθέτοντας ότι σε όλη την Ευρώπη οι μετοχές των telecoms δεν έχουν καλή πορεία. Συμπλήρωσε κατηγορηματικά (σε απάντηση διαφόρων δημοσιευμάτων) ότι η Deutsche Telekom δεν θα έπαιζε ποτέ παιχνίδι με τη μετοχή του ΟΤΕ.

Ακόμη, επεσήμανε ότι ο ΟΤΕ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμιά μονομερή ενέργεια αναφορικά με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή στα συμβόλαια με τους καταναλωτές η οποία όπως είναι γνωστό ουσιαστικά απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση.