Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Ένα ακόμα βήμα έγινε αναφορικά με τη δημιουργία φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμιά εκτίμηση για το πότε τα πέντε συν ένα σχετικά έργα θα εισέλθουν σε υλοποίηση και κυρίως σε λειτουργία.

Προχθές Παρασκευή ανοίχθηκε η προσφορά της Intrakat (η μοναδική κατασκευαστική που προσήλθε στο τελικό στάδιο του σχετικού διαγωνισμού) για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση φοιτητικής εστίας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έργο προϋπολογισμού 94 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω φοιτητική εστία θα «μοιραστεί» σε δύο πόλεις, τον Βόλο και την Λαμία.

Έχει προηγηθεί η ανακήρυξη της Intrakat ως αναδόχου για το αντίστοιχο ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης, προϋπολογισμού 195,6 εκατ. ευρώ. Η σχετική σύμβαση είναι προς υπογραφή και το διάστημα αυτό γίνεται η οριστικοποίηση των αναγκαίων εγγράφων.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη δημιουργία 5 νέων φοιτητικών εστιών και την ολική ανακαίνιση της παλιάς φοιτητικής εστίας στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου με τη διαδικασία ΣΔΙΤ.

Παρότι τα ΣΔΙΤ αυτά είναι απολύτως αναγκαία καθώς η εξασφάλιση κατοικίας για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτή της καταγωγής τους είναι επίπονη, δεν υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη για το πότε θα τεθούν σε τροχιά υλοποίησης και στη συνέχεια λειτουργίας.

Οι σχετικές διαδικασίες καθυστερούν για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων είναι και η αδυναμία των πανεπιστημίων να τις υποστηρίξουν, μη διαθέτοντας τεχνικές υπηρεσίες.

Ακόμη και για το πιο προχωρημένο, από άποψη διαδικασιών, ΣΔΙΤ που αφορά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή του. Η απόφαση για το ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης (σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο), ελήφθη το 2019 και ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020. Ακόμα και στη φάση που βρίσκεται, έχοντας ανάδοχο, λόγω της πολυπλοκότητας των συμβάσεων ΣΔΙΤ, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή.

Η απόφαση για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ελήφθη τον Φεβρουάριο του 2020 και η διαγωνιστική διαδικασία με τους ρυθμούς που ακολουθούνται αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Την ίδια στιγμή στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας (ανταγωνιστικός διάλογος) είναι κολλημένο το ΣΔΙΤ για την φοιτητική εστία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, προϋπολογισμού 105,4 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει εγκριθεί από τον Απρίλιο του 2020.

Σε αρχικό στάδιο (δεν έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί) βρίσκονται τα αντίστοιχα ΣΔΙΤ για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (με έγκριση από τη διυπουργική τον Οκτώβριο του 2022) με προϋπολογισμό 87,7 εκατ. και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, συνολικού κόστους επένδυσης 64,2 εκατ. ευρώ (με έγκριση τον Δεκέμβριο του 2022).

Τον Φεβρουάριο του 2023 αποφασίστηκε να προχωρήσει με ΣΔΙΤ και η ολική ανακαίνιση της παλιάς φοιτητικής εστίας στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, χωρίς να υφίσταται χρονοδιάγραμμα για την εξέλιξη του έργου.