Ανεκτέλεστο ρεκόρ στα 3,2 δις ευρώ, θετικό μικτό αποτέλεσμα και αυξημένα EBITDA, αλλά και μειωμένο δανεισμό εμφάνισε, μεταξύ άλλων, ο κατασκευαστικός όμιλος ΑΒΑΞ στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Όπως ανακοίνωσε χτες η εισηγμένη, στο τέλος του Α’ εξαμήνου του 2023, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων έργων του ομίλου ανήλθε σε 2,7 δις, έναντι 1,86 δις στο τέλος του 2022. Μετά την 30.06.2023, ο όμιλος έχει αναλάβει νέες συμβάσεις συνολικής αξίας 478 εκατομμυρίων, διαμορφώνοντας το ανεκτέλεστο υπόλοιπο σε 3,2 δις. ευρώ, που είναι στο σύνολό του υπογεγραμμένο, δηλαδή δίχως προς υπογραφή έργα – συμβάσεις. Υπενθυμίζεται ότι στο γ’ τρίμηνο υπεγράφη τελικά και η σύμβαση για την κατασκευή του Νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης και των Νέων Γενικών Νοσοκομείων της Κομοτηνής και της Σπάρτης, με χρηματοδότηση από τη «Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αξίας 443 εκατομμυρίων ευρώ. Ο όμιλος επίσης αναμένει προσεχώς να υπογράψει δύο ακόμη συμβάσεις συνολικής αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανοδική τάση στα μεγέθη, βελτίωση απόδοσης των έργων

Η οικονομική εικόνα του γκρουπ αποκαλύπτει τάση βελτίωσης της απόδοσης των έργων και της συνολικής κερδοφορίας, παρά την καθυστέρηση στην έναρξη νέων έργων μετά την ολοκλήρωση μίας σειράς μεγάλων συμβάσεων κυρίως στο εξωτερικό. Μάλιστα, αναμένεται ότι με την μετάβαση πλέον των νέων έργων σε φάση πλήρους ανάπτυξης, το μεικτό αποτέλεσμα θα βελτιωθεί περαιτέρω, δεδομένου ότι στα νέα έργα ενσωματώνονται κατά το δυνατόν οι αυξήσεις τιμών των υλικών, των μεταφορών και των καυσίμων.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε 192,2 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2023 έναντι 194,3 εκατ. κατά την συγκρίσιμη περίοδο του 2022. Αντίστοιχα, το μεικτό αποτέλεσμα ανήλθε σε 9,8 εκατ. έναντι ζημίας 3,3 εκατ. στην συγκρίσιμη περίοδο του 2022, λόγω της καλύτερης απόδοσης στα νέα έργα τα οποία περνούν στην φάση υλοποίησης.

Η ΑΒΑΞ παρουσίασε καθαρό κέρδος μετά φόρων ύψους 3,4 εκατ. έναντι ζημίας 20,2 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2022. Τα EBITDA ανήλθαν σε 27,4 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2023, έναντι 0,8 εκατ. στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2022.

Ο συνολικός, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων leasing μηχανημάτων από τις τράπεζες, μειώθηκε κατά 19,8 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2023, ανερχόμενος σε 312,3 εκατ. την 30.06.2023 έναντι 332,1 εκατ. στο τέλος του 2022, ενώ αντίστοιχα ο καθαρός δανεισμός τραπεζών μειώθηκε κατά 12,8 εκατ., ανερχόμενος σε 232,7 εκατ. την 30.06.2023.

Τα νέα έργα

Στο α’ εξάμηνο ο όμιλος, μεταξύ άλλων, προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με τον όμιλο Mass Group Holding για τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 1.750 ΜW στη Ρουμανία, συνολικού προϋπολογισμού 673,5 εκατομμυρίων, στην υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή του οδικού τμήματος Μπράλος-Άμφισσα, αξίας 207,2 εκατομμυρίων ευρώ, στην υπογραφή σύμβασης με τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου για συμπληρωματικά αντιπλημμυρικά έργα, αξίας 36,8 εκατομμυρίων, όπως και με την ΔΕΔΑ (ΔΕΠΑ Υποδομών) για την ανάπτυξη τοπικού δικτύου φυσικού αερίου στην Πάτρα, αξίας 17,8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ανέλαβε ρόλου συμβούλου (Early Contractor Involvement) για το έργο του Vouliagmenis Mall στο Ελληνικό, σε κοινοπραξία με την Rizzani de Eccher (συμμετοχή ΑΒΑΞ 40%).

Προοπτικές

Σύμφωνα με την εισηγμένη, η συγκράτηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας του Ομίλου στο α’ εξάμηνο του 2023 χαρακτηρίζεται συγκυριακή και αναμένεται από τη Διοίκηση του Ομίλου να αντιστραφεί στη συνέχεια, λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη έργων που έχουν αναληφθεί από το τέλος του 2022 και έπειτα. Στις επόμενες περιόδους όμως αναμένεται να παρατηρηθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στα οικονομικά δεδομένα του Ομίλου, καθώς τα έργα θα εισέλθουν σε φάση εντατικής υλοποίησης, ενώ έχουν επίσης προστεθεί πολλά έργα σημαντικής αξίας.